Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse senatoren zien mogelijkheden voor nieuwe wapenwet

Amerikaanse senatoren zien mogelijkheden voor nieuwe wapenwet

WASHINGTON (ANP) - Een groep Amerikaanse senatoren van beide partijen heeft een voorlopig akkoord bereikt over nieuwe wetgeving die bescheiden nieuwe wapenbeperkingen combineert met aanzienlijke nieuwe investeringen in de geestelijke gezondheidszorg en schoolbeveiliging. De deal wordt later zondag bekendgemaakt en belooft "de belangrijkste nieuwe federale vuurwapenbeperkingen sinds de jaren negentig", meldt The Washington Post.

De Democraten hebben sinds de recente dodelijke massaschietpartijen in onder meer Uvalde en Buffalo onder meer opgeroepen tot een verbod op de verkoop van (semi)automatische aanvalswapens. Zo'n verbod komt er onder de huidige senaatsdeal vanwege Republikeins verzet echter niet, zeggen anonieme regeringsbronnen waarop krant het bericht baseert. Ook wordt de minimumleeftijd voor de aankoop van aanvalswapens niet opgekrikt van 18 naar 21, zoals onder meer president Joe Biden voorstaat. Voor pistolen bestaat overigens wel al een minimumleeftijd van 21.

Ook de meeste door Democraten gewenste strengere achtergrondcontroles voor potentiële vuurwapenkopers haalden de deal niet. Wel zullen achtergrondcontroles voor wapenkopers onder de 21 jaar voor het eerst een verplicht onderzoek van strafdossiers omvatten. Ook opent de deal de deur voor zogeheten 'red flag laws', die het autoriteiten en burgers mogelijk maken naar de rechter te stappen om een tijdelijk wapenverbod aan te vragen voor mensen die een gevaar zijn voor zichzelf of anderen.

Schoolbeveiliging

Andere elementen van de deal maken miljarden federale dollars vrij voor 'schoolbeveiliging', bijvoorbeeld door meer geld te besteden aan gewapende beveiligers en een meer op beveiliging ingestelde architectuur en infrastructuur van scholen en universiteitscampussen. Ook wordt er meer geïnvesteerd in de de geestelijke gezondheidszorg, onder andere in de vorm van een op te zetten ​​landelijk netwerk van 'gemeenschapsgerichte gezondheidsklinieken'.

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, liet vrijdag al weten bereid te zijn elk wetsvoorstel aan te nemen dat de Senaat passeert en tot meer vuurwapenbeperkingen leidt. "Als het levens redt en er is steun voor binnen beide partijen, dan juichen we het toe, zelfs als het niet alle maatregelen bevat die we willen."

Biden

President Biden zal een door beide kamers goedgekeurde wapenwet naar verwachting ondertekenen. In reactie op de Senaatsdeal verklaarde hij: "Het is duidelijk dat dit niet alles bevat dat volgens mij nodig is, maar het weerspiegelt belangrijke stappen in de juiste richting en het zou de belangrijkste wetgeving op het gebeid van wapenveiligheid betekenen die het Congres in de afgelopen decennia heeft aangenomen", aldus Biden.

De laatste substantiële nieuwe federale wapenbeheersingswetten werden halverwege de jaren negentig aangenomen. In 1993 creëerde de zogeheten 'Brady-wet' een nationaal systeem voor achtergrondcontrole. In 1994 volgde een verbod op aanvalswapens, onder meer op sommige halfautomatische geweren en pistolen. Die laatste wet verliep echter in 2004 en werd niet meer velengd.

De afgelopen decennia heeft Washington de wapenrechten vooral uitgebreid. In 2005 heeft het Congres bijvoorbeeld de vuurwapenindustrie immuun gemaakt voor rechtszaken over productaansprakelijkheid. En in 2008 heeft het hooggerechtshof het recht van een individu om wapens te bezitten verankerd.

Meer uit Buitenland

Autoriteiten Gaza: ruim 17.100 doden sinds uitbreken oorlog

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook meldt dat 17.177 Palestijnen om het leven zijn gekomen sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël. Volgens het Palestijnse ministerie raakten zo'n 46.000 mensen gewond.

3 minuten geleden
China-EU top eindigt in ijzige sfeer en zonder resultaat

BEIJING (ANP) - Een topontmoeting tussen de EU en China in Beijing over onder meer de handelsbalans en de oorlog in Oekraïne is in een ijzige sfeer geëindigd. Na afloop ontbrak een gemeenschappelijke verklaring of een concreet gemeenschappelijk voornemen.

15 minuten geleden
Egypte: we staan niet toe dat bevolking uit Gaza wordt verdreven

CAÏRO (ANP/AFP/RTR) - Egypte zal niet toelaten dat de Palestijnen uit de Gazastrook worden verdreven en opent zijn grens niet voor mensen uit Gaza. Dit zei de chef van de Egyptische staatsinformatiedienst, Diaa Rashwan. De twee maanden geleden begonnen Israëlische aanvallen op de kuststrook hebben 85 procent van de bevolking ontheemd. Vele mensen zijn naar het zuiden gedreven waar ze in of bij Rafah aan de Egyptische grens verblijven. Bij Rafah is de enige opening in de omheinde Gazastrook waar burgers en goederen onder strenge voorwaarden in of uit kunnen.

38 minuten geleden
Londen meldt ontdekking Russische cyberaanvallen

LONDEN (ANP) - De Russische veiligheidsdienst FSB heeft cyberaanvallen uitgevoerd op Britse politici, journalisten en ngo's om "de politiek en het democratische proces te ondermijnen", aldus de Britse overheid. De Russische ambassadeur is ontboden om uitleg te geven.

1 uur geleden
Sunak: ook rechter kan strengste migratiewet niet stoppen

LONDEN (ANP) - De nieuwe asielwet die de regering van de Britse premier Rishi Sunak heeft opgesteld, is de strengste ooit. Dat heeft hij gezegd op een ingelaste persconferentie. Het wordt volgens de Conservatieve politicus voor mensen die met bootjes aankomen in het Verenigd Koninkrijk bijna onmogelijk om te blijven. Sunak voegde eraan toe dat ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) wat hem betreft geen deportaties zal kunnen tegenhouden.

2 uur geleden
President Erdogan ziet nieuw tijdperk in relaties met Griekenland

ATHENE (ANP/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is voor het eerst sinds 2017 op bezoek in de Griekse hoofdstad Athene. Hij zei tegen zijn Griekse ambtgenoot Katerina Sakellaropoulou dat hij met het korte bezoek "een nieuw tijdperk" in de relaties tussen de buurlanden wil beginnen. De twee landen hebben een pijnlijke historische relatie, grensconflicten en ruzie over oliebronnen onder de Middellandse Zee en over het deels door Turkije bezette Cyprus. Maar Erdogan zei dat "we optimistisch moeten zijn, want dat zal in de toekomst vruchten afwerpen".

2 uur geleden
VK krijgt aparte ministers voor legale en illegale immigratie

LONDEN (ANP) - De Britse minister-president Rishi Sunak heeft de post van de opgestapte minister van Migratie in tweeën gedeeld. Er zijn nu aparte ministers voor legale en voor illegale migratie. De minister voor illegale migratie schuift aan bij kabinetsvergaderingen, die voor legale migratie niet.

2 uur geleden