Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse senator noemt slavernij 'noodzakelijk kwaad'

Amerikaanse senator noemt slavernij 'noodzakelijk kwaad'

WASHINGTON (ANP) - Volgens de Amerikaanse senator Tom Cotton was de slavernij in de Verenigde Staten een "noodzakelijk kwaad waar ons land op gebouwd is". De Republikeinse senator uit de staat Arkansas zei dit tegen een lokale krant als reactie op een wet die hij heeft ingediend om een nieuw lesplan over slavernij tegen te gaan.

Cottons wet gaat over het 1619 Project, dat vorig jaar werd gelanceerd door The New York Times. Het project wil dat de geschiedenislessen vanaf het jaar 1619 worden herzien, toen kwamen de eerste schepen met slaven aan boord aan in de toen nog Engelse kolonie. Er moet een veel grotere nadruk komen op de gevolgen van slavernij en de bijdrage van zwarte Amerikanen aan de geschiedenis.

Senator Cotton wil met zijn wet voorkomen dat het lesprogramma voor scholen wordt aangepast, omdat "slavernij nodig was". Volgens Cotton hebben de stichters van de VS altijd de bedoeling gehad om slavernij uiteindelijk af te schaffen. "De boodschap van het 1619 Project is onjuist. Ons land is niet in de wortels racistisch."

Nikole Hannah-Jones, een van de oprichters van het project, verbaast zich op Twitter over Cotton. "Als slavernij gebaseerd op huidskleur, waar het was toegestaan om mensen te verkrachten, martelen en te verkopen voor winst, een noodzakelijk kwaad is, dan is het moeilijk voor te stellen wat daar niet onder valt."

Meer uit Buitenland

1500 mensen in Noordoost-Spanje geëvacueerd vanwege bosbrand

ZARAGOZA (ANP/DPA/AFP) - Door een bosbrand ten westen van de Spaanse stad Zaragoza hebben zo'n 1500 mensen hun huis moeten verlaten. De brand woedt in de buurt van Añón de Moncayo in het noordoosten van Spanje en wordt aangewakkerd door de sterke wind. In de regio bestrijden zo'n 300 brandweerlieden het vuur.

1 uur geleden
Auteur Salman Rushdie aan de beterende hand

CHAUTAUQUA (ANP/RTR) - Het gaat de goede kant op met de gezondheid van de neergestoken auteur Salman Rushdie. Zijn literair agent laat dat zondag weten.

4 uur geleden
Oekraïne: Russen in de problemen bij zuidelijke stad Cherson

KIEV (ANP/AFP) - Volgens Oekraïne komen de Russische bezetters steeds meer in de problemen bij Cherson, een grote stad in het zuiden die de Russen konden veroveren door de rivier Dnjepr over te steken. Inmiddels zijn alle bruggen daar door de Oekraïense strijdkrachten beschadigd.

5 uur geleden
Amerikaanse parlementariërs bezoeken Taiwan

TAIPEI (ANP) - Een delegatie van Amerikaanse parlementariërs is zondag in Taiwan gearriveerd voor ontmoetingen met hoge Taiwanese functionarissen. Het tweedaagse bezoek komt kort na het spraakmakende bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

6 uur geleden
Politie onderzoekt bedreiging van J.K. Rowling na Rushdie-tweet

GLASGOW (ANP) - De Schotse politie onderzoekt een onlinebedreiging tegen Harry Potter-auteur J.K. Rowling na haar tweet over de aanval op collega-schrijver Salman Rushdie.

7 uur geleden
Rondzwervende walrus Freya afgemaakt

OSLO (ANP/AFP) - Noorwegen heeft de rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken. Het dier, dat vorig jaar nog voor de Nederlandse kust zwom, werd permanent belaagd door nieuwsgierige mensen. De autoriteiten hadden al gewaarschuwd haar in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten. Freya zelf zou overmatig stress ervaren door alle belangstelling.

7 uur geleden
Tientallen doden door brand in kerk in Caïro

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand in een kerk in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Volgens kerkelijke autoriteiten zijn zeker 41 doden te betreuren. Ook zouden er rond de vijftig gewonden zijn. De meeste slachtoffers waren kinderen.

7 uur geleden