Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse Senaat stemt in met Yellen als minister van Financiën

Amerikaanse Senaat stemt in met Yellen als minister van Financiën

WASHINGTON (ANP) - Janet Yellen, de kandidaat van de Amerikaanse president Joe Biden voor de post van minister van Financiën, kan rekenen op steun van een meerderheid in de Senaat. Yellen, tussen 2014 en 2018 al voorzitter van de Federal Reserve, kan nu als eerste vrouw worden benoemd tot minister van Financiën van de Verenigde Staten.

In de Senaatscommissie voor Financiën kreeg Yellen vrijdag al unanieme steun. Zodoende was al bijna zeker dat de Senaat ook in de plenaire zitting zijn fiat zou geven aan Yellens benoeming tot minister. De Republikeinen beloofden met Yellen samen te werken, waarbij zij wel hun zorgen uitten over de hoge staatsuitgaven en de belastingverhogingen die op Bidens agenda staan.

Biden heeft voorgesteld om nog eens 1,9 biljoen dollar (zo'n 1560 miljard euro) in de Amerikaanse economie te pompen als remedie tegen de coronacrisis en wil nog eens 2 biljoen dollar in de verwaarloosde infrastructuur van het land, projecten met groene energie, onderwijs en onderzoek steken. Ook heeft Biden voorgesteld om de belasting voor bedrijven te verhogen van 21 naar 28 procent en belasting te verhogen voor Amerikanen die meer dan 400.000 dollar per jaar verdienen.

Yellens bevestiging in de Senaat ging desondanks relatief snel, zeker volgens recente standaarden. De benoeming van haar Republikeinse voorganger Steve Mnuchin werd pas drie weken na de beëdiging van toenmalig president Donald Trump in 2017 goedgekeurd, waarbij de Democraten tegenstemden.

Yellen werd in 2014 tot Fed-voorzitter benoemd door toenmalig president Barack Obama. Een aantal van diens topfunctionarissen komen binnenkort weer terug in Yellens team, maakte het ministerie van Financiën maandag bekend.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Noorse premier kondigt strengere coronamaatregelen aan

OSLO (ANP/RTR) - Premier Erna Solberg heeft zondag op tv gezegd dat Noorwegen rekening moet houden met verdergaande restricties om de coronacrisis de baas te worden. Ze toonde zich bezorgd over de recente opleving van het virus, ook al is het aantal besmettingsgevallen gering in vergelijking met de meeste andere Europese landen.

3 uur geleden
Paus ontmoet vader omgekomen vluchtelingetje Alan Kurdi

ERBIL (ANP/DPA) - Paus Franciscus heeft zondag op de derde dag van zijn reis naar Irak een ontmoeting gehad met de vader van het omgekomen vluchtelingenjongetje Alan Kurdi. De foto van de peuter, wiens lichaam in 2015 aanspoelde op een strand in Turkije, ging de wereld rond op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis. Franciscus heeft Abdullah Kurdi na de mis in het voetbalstadion van Erbil ontmoet, zo heeft het Vaticaan zondagavond (plaatselijke tijd) bekendgemaakt.

3 uur geleden
President Servië heeft spijt van beledigen Kroatische wijn

BELGRADO (ANP/DPA) - De president van Servië, Aleksander Vucic, heeft zijn excuses aangeboden voor het beledigen van wijn uit het rivaliserende buurland Kroatië. Vucic heeft wijn uit de regio Istrië van de druivensoort malvasia publiekelijk "weerzinwekkend" genoemd. Niemand zou deze wijn volgens Vucic kunnen drinken en Servië maakt veel lekkerdere wijnen, aldus de president.

8 uur geleden
Zwitsers in meerderheid achter boerkaverbod

BERN (ANP/DPA) - Na onder meer Nederland, Frankrijk en Oostenrijk heeft nu ook Zwitserland moslima's verboden om gesluierd in nikab en boerka de straat op te gaan. Bij een referendum sprak een kleine meerderheid (51,21 procent) van de kiesgerechtigde Zwitsers zich zondag uit tegen het dragen van gezichtsbedekkende kledij. Ze gingen daarmee in tegen het standpunt van de regering.

9 uur geleden
Iran dreigt met vergelding als Israël nucleaire doelen aanvalt

TEHERAN (ANP) - Iran zal Israëlische aanvallen op zijn nucleaire installaties mogelijk vergelden met de verwoesting van Tel Aviv en Haifa, zo dreigde de Iraanse minister van Defensie generaal Amir Hatami zondag in een toespraak. De generaal zei volgens persbureau ISNA dat "leiders van het zionistische regime (Israël) recent weer dreigementen richting Iran hebben geuit" die zouden wijzen op aanvallen op nucleaire installaties van Iran.

12 uur geleden
Zwitsers mogen stemmen voor of tegen boerkaverbod

BERN (ANP/AFP) - Zwitserland stemt zondag over een verbod op gezichtsbedekkende kleding in openbare plaatsen. Dit ondanks het feit dat vrouwen in islamitische sluiers zelden in het Zwitserse straatbeeld te zien zijn.

15 uur geleden
Veelbesproken interview van Oprah met Harry en Meghan te zien

LOS ANGELES (ANP) - Prins Harry en zijn vrouw Meghan zijn zondag voor het eerst sinds ze afstand namen van het Britse koningshuis te zien in een televisie-interview. De eer was aan goede vriendin Oprah Winfrey, die het echtpaar ongeveer een maand geleden mocht ondervragen. Hun twee uur durende gesprek is te zien op de Amerikaanse zender CBS.

15 uur geleden