Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse sancties tegen legerleiders Myanmar

Amerikaanse sancties tegen legerleiders Myanmar

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten voeren nieuwe sancties in tegen de legerleiders die vorige week een staatsgreep pleegden in Myanmar. Hun zakelijke belangen in de VS worden bevroren, evenals 1 miljard dollar aan Myanmarese overheidstegoeden in de VS. Ook familieleden van de coupplegers vallen onder de strafmaatregelen, die later deze week van kracht worden.

President Joe Biden maakte de maatregelen woensdag bekend en eiste opnieuw dat de militairen de macht onmiddellijk teruggeven aan de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi. Zij en andere leiders en activisten moeten worden vrijgelaten, waarschuwde de president nogmaals.

De controles op de export van goederen naar Myanmar worden aangescherpt. Steun voor gezondheidsbeleid en maatschappelijke organisaties blijft wel mogelijk.

Protesten

Voor de vijfde dag op rij werd woensdag in meerdere steden geprotesteerd tegen de militaire junta. Honderden ambtenaren liepen door de straten van de hoofdstad Naypyitaw in een mars van burgerlijke ongehoorzaamheid, in gezelschap van artsen, leraren en treinpersoneel.

Dinsdag grepen veiligheidstroepen hard in, waarbij zeker vier mensen gewond raakten nadat ze waren beschoten. "Geweld is onaanvaardbaar", aldus Biden. Hij zei dat de VS bereid zijn om meer maatregelen te treffen.

Meer uit Buitenland

Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

39 minuten geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

6 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

7 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

8 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

8 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

10 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

11 uur geleden