Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

De ruimtesonde OSIRIS-REx, die de capsule met het in de ruimte verzamelde bakje gruis dropte, blijft in de ruimte. Op ongeveer 100.000 kilometer van de aarde liet hij de capsule los. Die vloog vier uur later met bijna 45.000 kilometer per uur de dampkring in.

De OSIRIS-REx werd in 2016 gelanceerd. In 2018 kwam hij aan bij zijn bestemming, de asteroïde Bennu. Dat is een aardappelvormige ruimterots die in een baan rond de zon draait. Vanuit alle hoeken werd de rots gemeten en gefotografeerd. Die gegevens werden naar de aarde gestuurd om te bestuderen. In oktober 2020 daalde de OSIRIS-REx af naar het oppervlak om ongeveer 250 gram steentjes en stof op te zuigen. Dat gebeurde op bijna 333 miljoen kilometer afstand van de aarde. De asteroïdemonsters werden aan boord van de sonde verzameld in een bakje.

Terugreis

Daarna begon de OSIRIS-REx aan de terugreis naar de aarde. Voor die vlucht terug vloog de sonde twee keer rond de zon en legde een afstand van 2,3 miljard kilometer af.

OSIRIS-REx zet nu koers naar een andere asteroïde, Apophis. Die komt in april 2029 in de buurt van de aarde. Ook daar moet de sonde het oppervlak omwoelen en de samenstelling van de ruimterots blootleggen.

Wetenschappers gaan het gruis van Bennu bestuderen om een beter beeld te krijgen van het ontstaan van ons zonnestelsel 4,5 miljard jaar geleden. Misschien vinden ze ook aanwijzingen over het ontstaan van leven op aarde. Voor de Amerikanen is het de eerste keer dat ze materiaal van een asteroïde ophalen. Japan is ze voorgegaan met de missies Hayabusa en Hayabusa2, maar zij brachten kleinere ladingen terug.

Meer uit Buitenland

Blinken in Israël voor besprekingen met Israëli's en Palestijnen

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is aangekomen in Tel Aviv, vanwaar hij aan zijn derde reis door het Midden-Oosten begint sinds 7 oktober, melden Israëlische en Amerikaanse media.

55 minuten geleden
Qatar: Nederlandse gijzelaar vrijgelaten door Hamas

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft woensdag een Nederlandse gijzelaar vrijgelaten, meldt bemiddelaar Qatar. Voor zover bekend was de 18-jarige Ofir Engel de enige Nederlandse gijzelaar die werd vastgehouden in de Gazastrook.

3 uur geleden
Hamas draagt veertien gijzelaars over aan Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft veertien gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Het zou gaan om tien Israëlische burgers, van wie een ook een Nederlands paspoort heeft, en vier Thaise burgers. Het Israëlische leger bevestigt dat de veertien mensen onderweg zijn naar Israël.

3 uur geleden
Rusland zegt klein dorp bij Bachmoet te hebben veroverd

CHROMOVE (ANP/DPA) - De Russische krijgsmacht zegt een klein dorp in de buurt van Bachmoet te hebben veroverd. Ze zouden nu heel Chromove, of Artemivske in het Russisch, in handen hebben.

3 uur geleden
Drie Gazanen gedood die volgens Israël bestand schonden

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische troepen hebben drie gewapende mannen in de Gazastrook gedood omdat zij het tijdelijke bestand zouden hebben geschonden, schrijft de nieuwssite The Times of Israel. Woordvoerder Daniel Hagari van de Israëlische krijgsmacht zegt dat de Palestijnen een "bedreiging" voor de troepen vormden.

4 uur geleden
Twee Israëlisch-Russische gijzelaars terug in Israël

TEL AVIV (ANP) - Twee gijzelaars zijn woensdag na hun vrijlating door Hamas teruggekeerd naar Israël. Israëlische media schrijven dat het gaat om Israëlisch-Russische vrouwen. Het is de bedoeling dat woensdag twaalf gijzelaars op vrije voeten komen.

5 uur geleden
Islamitische Jihad meldt vrijlating gijzelaars in deal met Israël

GAZA-STAD (ANP) - Islamitische Jihad heeft een groep gijzelaars vrijgelaten in een deal met Israël, meldt onder meer de Israëlische krant Haaretz. Het zou gaan om Israëlische burgers.

7 uur geleden