Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse rente blijft nog lang op laag niveau

Amerikaanse rente blijft nog lang op laag niveau

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De rente in de Verenigde Staten blijft waarschijnlijk nog lang op een laag niveau. De Federal Reserve gaat er vanuit zijn tarief tot op zijn minst 2022 dichtbij bij de nul te houden om de economie te helpen herstellen. Ook wordt voorlopig doorgegaan met het op grote schaal opkopen van obligaties, heeft de koepel van centrale banken laten weten bij zijn rentebesluit.

De grootste economie ter wereld gaat flink gebukt onder de coronacrisis. Volgens de Fed krimpt de Amerikaanse economie dit jaar waarschijnlijk met 6,5 procent. De recent flink opgelopen werkloosheid duikt naar verwachting in 2020 niet meer onder de 9 procent. Voor volgend jaar wordt weer 5 procent economische groei voorzien.

Het is voor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus dat de organisatie met concrete prognoses is gekomen. De Fed had eerder al wel enorme steunpakketten aangekondigd en de rente flink verlaagd. Woensdag werd niet nog eens aan de rente gesleuteld. De beleidsmakers van de Fed waren het daar unaniem over eens geworden. Het belangrijkste rentetarief blijft zo tussen de 0 en 0,25 procent liggen.

Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukte in een toelichting dat de situatie momenteel nog erg onzeker is. Recente cijfers over de arbeidsmarkt leken mee te vallen, maar er is volgens het centralebankhoofd nog een lange weg te gaan. Powell stelde ook dat de coronacrisis niet zomaar vergeleken kan worden met de Grote Depressie uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Volgens hem zijn er veel verschillen in de omstandigheden van toen en nu.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

4 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

10 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

14 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

18 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

19 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

20 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

21 uur geleden