
Amerikaanse president gaat moord op Armeniërs genocide noemen
WASHINGTON (ANP/AFP) - President Joe Biden gaat als eerste Amerikaanse leider de moord op 1,5 miljoen Armeniërs ruim een eeuw geleden erkennen als genocide. Hij tart hiermee NAVO-bondgenoot Turkije, melden Amerikaanse media. De regering in Ankara stelt dat er Armeense slachtoffers waren tijdens de Eerste Wereldoorlog in het toenmalige Ottomaanse Rijk, maar dat het geen volkenmoord was.
Biden zal naar verwachting zaterdag expliciet over een genocide spreken, op de 106e verjaardag van de moorden die begonnen in 1915. Het Ottomaanse rijk, een voorloper van het huidige Turkije, vocht toen tegen Rusland in de regio die nu Armenië is.
Biden had tijdens zijn verkiezingscampagne al beloofd de genocide te erkennen, en Democratische partijgenoten roepen hem nu op dat ook daadwerkelijk te doen: "Het beschamende stilzwijgen van de regering van de Verenigde Staten over het historische feit van de Armeense genocide duurt te lang en er moet een einde aan komen." Het Amerikaanse parlement noemde de moorden eind 2019 al volkenmoord.
Geen juridische gevolgen
Hoewel de historische erkenning door Biden geen juridische gevolgen heeft, zal het Ankara woedend maken, aldus media. De Turken houden vol dat er geen genocide heeft plaatsgevonden en dat beide partijen wreedheden begingen tijdens de oorlog. De stap van Biden kan de spanningen met Turkije verder doen oplaaien. De Turkse president Erdogan beloofde donderdag nog "de waarheid te verdedigen" tegen degenen die de "genocideleugen" steunen.
Tientallen landen noemden de massale moord eerder al genocide. De Tweede Kamer in Den Haag riep de regering eerder dit jaar op dezelfde stap te zetten. Turkije zei toen dat die actie "gericht was op het herschrijven van de geschiedenis op basis van politieke motieven".
Meer uit Buitenland
MARYLAND (ANP/AFP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
1 uur geledenDES MOINES (ANP) - Tijdens een toespraak in de Amerikaanse staat Iowa vierde president Donald Trump donderdag dat zijn grote uitgavenwet is aangenomen. Trump trapte in Des Moines het feestjaar voor 250 jaar Amerikaanse onafhankelijkheid af. Hij noemde de wet een "fenomenale overwinning" voor de VS.
2 uur geledenMARYLAND (ANP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
2 uur geledenKyiv (ANP/BLOOMBERG) - Kort nadat de Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse president Donald Trump over de oorlog in Oekraïne had gebeld, heeft Rusland een grote droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv.
3 uur geledenBARRANCA (ANP) - Archeologen hebben in Peru een 3500 jaar oude stad ontdekt die waarschijnlijk functioneerde als handelscentrum. De stad verbond culturen aan de Pacifische kust met de Andes en het Amazonegebied.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van president Donald Trump groen licht gegeven om een groep migranten die wordt vastgehouden op een Amerikaanse militaire basis in Djibouti naar Zuid-Soedan te deporteren.
3 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas streeft naar garanties dat een nieuw, door de Verenigde Staten gesteund staakt-het-vurenvoorstel tot het einde van de Israëlische oorlog in Gaza leidt. Dat meldt een bron dicht bij de Palestijnse beweging.
10 uur geleden