Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse ouders en overheden worstelen met vaccinatie tieners

WASHINGTON (ANP) - Overheden in de Verenigde Staten worstelen met de vraag of jongeren zelf mogen beslissen of ze zich laten inenten tegen het coronavirus. In sommige staten wordt gewerkt aan wetgeving die tieners de mogelijkheid geeft om zich te laten vaccineren zonder toestemming van hun ouders, terwijl de regels volgens The New York Times op andere plaatsen juist worden aangescherpt.

Het vraagstuk zorgt niet alleen voor verdeeldheid in de politiek, maar ook binnen gezinnen. Uit een recente peiling kwam naar voren dat slechts drie op de tien ouders van tieners vanaf 12 jaar het prima vinden als hun kinderen zich meteen laten inenten. Veel andere mensen nemen een afwachtende houding aan, bijvoorbeeld omdat ze meer informatie willen over mogelijke langetermijneffecten. Daar zijn hun kinderen soms niet blij mee en ook onderling zijn ouders het niet altijd eens.

De VS hebben het coronavaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd voor jongeren vanaf 12 jaar. Of ouders het laatste woord hebben over het inenten van hun minderjarige kinderen, kan afhangen van waar ze wonen. Politici in New Jersey en New York hebben wetgeving in de maak die jongeren vanaf 14 jaar zelf laat beslissen of ze zich laten vaccineren. In Minnesota wordt geprobeerd die leeftijdsgrens voor sommige kinderen op 12 jaar te krijgen. Dat is voor overheden in sommige andere delen van het land een schrikbeeld.

Uitzondering

Zo heeft Linn County in Oregon klinieken juist opdracht gegeven minderjarigen alleen te vaccineren tegen het coronavirus als ze toestemming hebben van hun ouders. Tieners mogen in die staat normaliter vanaf hun 15e zelf beslissen of ze een vaccin willen. De autoriteiten maken echter een uitzondering voor de coronavaccins. In staten als Tennessee en Alabama willen politici voorkomen dat openbare scholen straks gaan eisen dat leerlingen gevaccineerd zijn.

Tieners vertellen de krant dat ze een vaccin willen om oudere familieleden te beschermen of omdat ze hun sociale leven willen hervatten. Een 15-jarig meisje uit Palm Beach County zei dat haar vrienden vaak triomfantelijk op sociale media melden dat zij wel een prik hebben gehaald. "Vijf van mijn vrienden geven een feest en nodigden me uit, maar vervolgens vroegen ze of ik gevaccineerd was", vertelde de tiener. "En daardoor kan ik niet gaan. Dat doet pijn."

Meer uit Buitenland

Oekraïne evacueert 8000 mensen uit aangevallen regio Charkiv

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt dat inmiddels zo'n 8000 mensen zijn geëvacueerd uit de noordoostelijke grensregio Charkiv om het Russisch offensief daar.

13 minuten geleden
VS beloven Oekraïne 2 miljard dollar aan militaire financiering

KYIV (ANP) - De Verenigde Staten hebben Oekraïne voor 2 miljard dollar (1,9 miljard euro) aan militaire financiering beloofd. Dit is voor Oekraïne een "cruciaal moment" door de "nieuwe, meedogenloze Russische aanvallen" op het land en de "waanzinnige aanvallen" op burgerdoelen, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

25 minuten geleden
Mensenrechtenchef VN roept Georgië op omstreden wet in te trekken

GENÈVE (ANP) - De VN-mensenrechtenchef Volker Türk heeft Georgië opgeroepen om de omstreden buitenlandse-agentenwet in te trekken. De wet, die dinsdag door het parlement in de derde ronde werd aangenomen, botst met de vrijheid van meningsuiting en vereniging, zegt hij.

1 uur geleden
EU-buitenlandchef roept Georgië op om omstreden wet in te trekken

BRUSSEL (ANP) - De Europese buitenlandchef Josep Borrell heeft het parlement van Georgië opgeroepen om de omstreden buitenlandse-agentenwet in te trekken. "Dat deze wet is aangenomen, heeft negatieve gevolgen voor Georgië op weg naar de EU. Het is aan Georgië om een keuze te maken over het vervolg", schrijft hij in een verklaring.

2 uur geleden
Strijd tussen Israël en Hamas verhevigt in noorden en zuiden Gaza

CAIRO (ANP/RTR) - De strijd tussen Israëlische troepen en gewapende Palestijnse groeperingen is verder verhevigd. Er worden zware gevechten gemeld in zowel het noorden als het zuiden van de Gazastrook.

3 uur geleden
Belgische prins Laurent wil zelf zijn geld verdienen in Turkije

BRUSSEL (ANP) - De Belgische prins Laurent wil minder optreden voor het Belgische koninklijk huis en zijn eigen geld verdienen met groene energie. Hij wil zich "beter kunnen ontplooien" dan hij nu als broer van koning Filip kan, zegt hij in een interview met de krant Het Laatste Nieuws.

3 uur geleden
Macron houdt spoedoverleg over rellen Nieuw-Caledonië

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zal woensdag crisisoverleg voorzitten over de situatie in Nieuw-Caledonië. Hij annuleert daarvoor een geplande reis naar de regio Normandië.

3 uur geleden