
Amerikaanse oud-ministers: accepteer verkiezingsuitslag
WASHINGTON (ANP) - De tien in leven zijnde voormalig Amerikaanse ministers van Defensie hebben hun zorgen geuit over het betwisten van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zoals huidig president Donald Trump doet. In een opinieartikel in The Washington Post roepen de voormalig ambtsbekleders op de uitslag te accepteren.
"Amerikaanse verkiezingen en vreedzame machtsoverdrachten zijn kenmerken van onze democratie", stellen de oud-ministers, onder wie zich zowel Democraten als Republikeinen bevinden. "De tijd om de resultaten in twijfel te trekken, is voorbij. Het moment voor de formele telling van de stemmen van het kiescollege, zoals voorgeschreven in de grondwet en het statuut, is aangebroken."
Onder de ondertekenaars zijn James Mattis, die in 2018 opstapte als Defensieminister onder Trump, en Mark Esper, die de huidige president vorig jaar november ontsloeg. De andere oud-ministers zijn Ashton Carter, Dick Cheney, William Cohen, Robert Gates, Chuck Hagel, Leon Panetta, William Perry en Donald Rumsfeld.
Leger
De voormalige functionarissen doen hun oproep in aanloop naar woensdag, als het Amerikaanse Congres voor de taak staat de uitslag van de presidentsverkiezingen te bekrachtigen. Een groep van elf Republikeinse Senatoren kondigde aan daar een stokje voor te willen steken. President Trump beweert zonder daar bewijs voor te leveren dat hij de presidentsverkiezingen van Joe Biden verloren heeft door grootschalige verkiezingsfraude en weigert zich neer te leggen bij zijn nederlaag.
De oud-ministers reageren ook op geluiden dat Trump bij zijn adviseurs geïnformeerd heeft naar de mogelijkheid de staat van beleg uit te roepen om de voor hem ongunstige verkiezingsuitslag te beïnvloeden. "Pogingen om de Amerikaanse strijdkrachten te betrekken bij het oplossen van verkiezingsgeschillen zouden ons op gevaarlijk, onwettig en ongrondwettelijk grondgebied brengen", stellen de voormalig bestuurders.
Trumps voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn suggereerde eind vorig jaar dat de president door middel van de staat van beleg het leger in zou kunnen zetten om in bepaalde staten nieuwe verkiezingen te realiseren. Verschillende media meldden dat Trump daarop bij zijn adviseurs navraag deed naar die mogelijkheid. Zelf bestempelde de president de berichtgeving daarover als "fake news".
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft de terugtrekking bevolen van de helft van de 4000 leden van de Nationale Garde die vorige maand naar Los Angeles werden gestuurd tijdens protesten tegen het immigratiebeleid van president Donald Trump. Trump stuurde destijds ook 700 mariniers.
26 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De EU wil meer concrete stappen van Israël zien dat het daadwerkelijk de humanitaire situatie in Gaza aan het verbeteren is, zei EU-buitenlandchef Kaja Kallas na afloop van de vergadering van EU-buitenlandministers. Kallas had vorige week met Israël afgesproken flink meer humanitaire hulp toe te laten in Gaza.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil vanaf 2028 het EU-budget verhogen, zo blijkt uit een conceptvoorstel dat in handen is van het ANP. Nu draagt elke lidstaat 1 procent van het bruto nationale inkomen bij aan de EU-begroting. In het concept voor de EU-meerjarenbegroting 2028-2034 staat geen nieuw percentage, maar in de Brusselse wandelgangen wordt gesproken over 1,5 procent. De Commissie presenteert woensdag haar voorstel.
10 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Meerdere Europese landen zeggen klaar te staan om Patriot-luchtverdedigingssystemen en andere wapens voor Oekraïne te kopen van de Verenigde Staten. Maar het blijft vooralsnog onduidelijk welke wapens de VS precies willen leveren en hoe ze dat willen aanpakken.
10 uur geledenSUWAYDA (ANP/AFP/RTR) - Het geweld in de Syrische regio Suwayda heeft dinsdag opnieuw meerdere levens geëist. Syrische en Israëlische militairen hebben aanvallen uitgevoerd. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van meer dan tien doden.
11 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal heeft zijn ontslag aangeboden. Dat betekent dat de weg vrij is voor vicepremier Joelia Svyrydenko om aangesteld te worden als de nieuwe premier. Het parlement moet haar benoeming nog goedkeuren, maar aangezien de partij van president Volodymyr Zelensky daar een meerderheid heeft, lijkt dat een formaliteit.
11 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse regering heeft na een groot datalek in het geheim duizenden Afghanen naar het Verenigd Koninkrijk gehaald, heeft minister van Defensie John Healey bekendgemaakt. De namen en gegevens van bijna 19.000 Afghanen die hadden samengewerkt met de Britten waren uitgelekt, waardoor zij en hun familieleden mogelijk gevaar liepen. Van hen zijn zo'n negenhonderd mensen opgehaald via dit geheime beleid en 3600 van hun familieleden.
12 uur geleden