Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse minister van Financiën bezorgd over 'stablecoins'

Amerikaanse minister van Financiën bezorgd over 'stablecoins'

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De zorgen over een nieuw soort cryptomunt, stablecoins, zijn toegenomen bij het Amerikaanse ministerie van Financiën. Minister Janet Yellen brengt aanstaande maandag meerdere toezichthouders van financiële markten en het bankwezen bij elkaar voor overleg over een vorm van toezicht op de digitale munten.

Stablecoins, waarvan Tether de bekendste is, worden net als andere cryptomunten verhandeld via blockchain. Dat is een soort collectief digitaal logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de bitcoin is de waarde van deze stablecoins gekoppeld aan traditionelere munten, zoals de Amerikaanse dollar, of andere bezittingen zoals goud. In principe zou iedere stablecoin één op één inwisselbaar moeten zijn voor het geld dat het vertegenwoordigt, maar toezichthouders vrezen dat aanbieders van de cryptomunten dat geld niet altijd achter de hand hebben. Dit zou investeerders in stablecoins grote verliezen kunnen opleveren waar ze niet tegen beschermd zijn.

Onder anderen kopstukken van centralebankenkoepel Federal Reserve, beurswaakhond SEC en twee toezichthouders voor banken doen mee aan het overleg maandag. "Dit stelt ons in staat de mogelijke voordelen van stablecoins te onderzoeken maar ook de risico's te beperken voor gebruikers, markten of het financiële systeem", schreef Yellen in een verklaring. "Gezien de snelle groei van digitale activa, is het belangrijk dat de organisaties samenwerken om deze sector te reguleren." De werkgroep zal de risico's in kaart brengen en adviezen opstellen om die te beperken, zo meldt het ministerie.

Amerikaanse Congresleden, de Fed (centrale banken) en de regering hebben eerder al hun zorgen geuit over de toenemende populariteit van de nieuwe soort cryptomunt. Door de snelle groei wordt het equivalent van naar schatting 100 miljard dollar aan stablecoins verhandeld, zonder dat daar een bank bij aan te pas komt. Maar toezichthouders kunnen moeilijk controleren of er geen verboden of risicovolle transacties plaatsvinden.

Meer uit Financieel

BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

10 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

11 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

12 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

14 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

14 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

16 uur geleden
Twitter stapt uit vrijwillige EU-overeenkomst rond desinformatie

BRUSSEL (ANP/DPA) - Twitter houdt zich niet langer aan een vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatforms. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) meldt op Twitter dat het sociale medium van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

17 uur geleden