
Amerikaanse minister van Financiën bezorgd over 'stablecoins'
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De zorgen over een nieuw soort cryptomunt, stablecoins, zijn toegenomen bij het Amerikaanse ministerie van Financiën. Minister Janet Yellen brengt aanstaande maandag meerdere toezichthouders van financiële markten en het bankwezen bij elkaar voor overleg over een vorm van toezicht op de digitale munten.
Stablecoins, waarvan Tether de bekendste is, worden net als andere cryptomunten verhandeld via blockchain. Dat is een soort collectief digitaal logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de bitcoin is de waarde van deze stablecoins gekoppeld aan traditionelere munten, zoals de Amerikaanse dollar, of andere bezittingen zoals goud. In principe zou iedere stablecoin één op één inwisselbaar moeten zijn voor het geld dat het vertegenwoordigt, maar toezichthouders vrezen dat aanbieders van de cryptomunten dat geld niet altijd achter de hand hebben. Dit zou investeerders in stablecoins grote verliezen kunnen opleveren waar ze niet tegen beschermd zijn.
Onder anderen kopstukken van centralebankenkoepel Federal Reserve, beurswaakhond SEC en twee toezichthouders voor banken doen mee aan het overleg maandag. "Dit stelt ons in staat de mogelijke voordelen van stablecoins te onderzoeken maar ook de risico's te beperken voor gebruikers, markten of het financiële systeem", schreef Yellen in een verklaring. "Gezien de snelle groei van digitale activa, is het belangrijk dat de organisaties samenwerken om deze sector te reguleren." De werkgroep zal de risico's in kaart brengen en adviezen opstellen om die te beperken, zo meldt het ministerie.
Amerikaanse Congresleden, de Fed (centrale banken) en de regering hebben eerder al hun zorgen geuit over de toenemende populariteit van de nieuwe soort cryptomunt. Door de snelle groei wordt het equivalent van naar schatting 100 miljard dollar aan stablecoins verhandeld, zonder dat daar een bank bij aan te pas komt. Maar toezichthouders kunnen moeilijk controleren of er geen verboden of risicovolle transacties plaatsvinden.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
4 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
5 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
7 uur geleden