Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse minister laakt partijdigheid China in oorlog Oekraïne

Amerikaanse minister laakt partijdigheid China in oorlog Oekraïne

DENPASAR (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn Chinese ambtgenoot opgeroepen zich uit te spreken tegen de Russische agressie in Oekraïne. Volgens Blinken kan China niet volhouden dat het "neutraal" is in het conflict, zolang het Rusland blijft steunen.

De buitenlandministers van de Verenigde Staten en China hebben zaterdag vijf uur lang met elkaar gesproken op het Indonesische eiland Bali, waar de afgelopen dagen de G20-top plaatsvond. Het was de eerste keer sinds oktober dat de twee bijeenkwamen. Doel was te voorkomen dat de spanningen van de laatste tijd onbedoeld op een conflict uitlopen.

Beide ministers vonden na afloop dat de ontmoeting positief was verlopen. Volgens Blinken waren de gesprekken "nuttig, eerlijk en constructief". Zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi liet weten dat overeenstemming is bereikt om de betrekkingen te verbeteren.

Kritiek

Toch uitte Blinken ook flinke kritiek op de Chinese houding ten opzichte van Rusland. Op de G20-top was veel kritiek op Rusland en volgens de Amerikaan is dit het moment voor China om de "duidelijke agressor" te veroordelen.

Blinken zegt daarnaast tegenover Wang zijn zorgen te hebben geuit over de mensenrechten in China en de situatie in Taiwan. De vrede en stabiliteit rond het eiland dat China claimt noemt hij van "cruciaal belang".

De verwachting is dat de twee ministers ook voorbereidingen hebben getroffen voor een digitale ontmoeting tussen de presidenten Joe Biden en Xi Jinping. Die zou in de komende weken moeten plaatsvinden.

Meer uit Buitenland

China zegt Australië nieuwe reuzenpanda's toe

ADELAIDE (ANP/AFP) - China leent Australië twee nieuwe reuzenpanda's uit. De dierentuin in Adelaide heeft er al twee, maar die moeten volgens eerder gemaakte afspraken terug naar hun thuisland. De komst van nieuwe panda's toont aan dat de betrekkingen tussen de twee landen verbeteren.

30 minuten geleden
Belangrijkste vliegveld Nieuw-Caledonië maandag weer open

NOUMÉA (ANP/AFP) - De belangrijkste internationale luchthaven van het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië gaat vanaf maandag weer open. Dat heeft de Franse vertegenwoordiging op de eilandenarchipel ten oosten van Australië bekendgemaakt. Het vliegveld werd in mei gesloten nadat in Nieuw-Caledonië dodelijke onlusten waren uitgebroken.

2 uur geleden
Israëlisch leger kondigt 'tactische pauzes' aan in zuidelijk Gaza

TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlische leger heeft zondag aangekondigd dat het dagelijks een "tactische pauze van militaire activiteiten" zal invoeren in een deel van de zuidelijke Gazastrook. Het leger doet dat om de levering van hulpgoederen te vergemakkelijken. Internationale hulporganisaties waarschuwden eerder voor een groeiende humanitaire crisis in dat gebied.

2 uur geleden
Gewonden, onder wie kinderen, door schietpartij bij Detroit

DETROIT (ANP/RTR) - Zeker acht mensen, onder wie twee kinderen, zijn zaterdagavond gewond geraakt toen een man om zich heen begon te schieten in een park met fonteinen in Rochester Hills, niet ver van de Amerikaanse stad Detroit. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat de dader dood is aangetroffen in een nabijgelegen huis.

4 uur geleden
Trump ontmoet zwarte kiezers in een kerk in Detroit

DETROIT (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft zaterdag een ontmoeting gehad met zwarte leiders en zakenmensen in een kerk in de stad Detroit, in een poging hen voor zich te winnen. Zwarte Amerikanen stemden bij de vorige verkiezingen vooral op zijn Democratische rivaal Joe Biden. Tijdens het bezoek suggereerde Trump dat hij wellicht de zwarte parlementariër Byron Donalds wil kiezen als running mate.

6 uur geleden
G7 roept op tot wereldwijd bestand tijdens Olympische Spelen

FASANO (ANP/DPA) - De G7, een groep van zeven vooraanstaande industriële staten, heeft opgeroepen tot een wereldwijde wapenstilstand tijdens de Olympische Spelen in Parijs deze zomer.

11 uur geleden
Honderdduizenden demonstreren in Frankrijk tegen partij Le Pen

PARIJS (ANP/AFP) - Honderdduizenden mensen demonstreerden zaterdag in Frankrijk tegen Rassemblement National (RN). Vakbonden, verenigingen en linkse partijen hadden opgeroepen tot een "vloedgolf van het volk" om een ​​nieuwe overwinning van de partij van Marine Le Pen tijdens de verkiezingen op 30 juni en 7 juli te voorkomen.

13 uur geleden