Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse minister Blinken belt met afgezette president Niger

Amerikaanse minister Blinken belt met afgezette president Niger

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft telefonisch gesproken met de afgezette president van het West-Afrikaanse Niger, Mohamed Bazoum. Bazoum werd 26 juli afgezet door de chef van zijn presidentiële garde, Abdourahamane Tchiani, die de steun van het leger heeft. Bazoum wordt waarschijnlijk in het complex van het presidentieel paleis vastgehouden. Het is niet duidelijk gemaakt wanneer en onder welke omstandigheden de twee elkaar spraken.

Volgens het Amerikaanse buitenlandministerie sprak Blinken met Bazoum over een recent bezoek aan Niger van de Amerikaanse onderminister Victoria Nuland. Het buitenlandministerie zet zich maar eigen zeggen in "voor het herstel van de democratische en grondwettelijke orde" en ook voor de veiligheid van president Bazoum en diens familie.

De partij van Bazoum laat in een verklaring weten dat de president samen met zijn familie wordt vastgehouden onder "gruwelijke en onmenselijke" omstandigheden. De junta zou bijvoorbeeld de elektriciteit en de watervoorziening hebben afgesloten. Bazoum heeft al vijf dagen geen vers eten meer gehad en heeft geen toegang tot een dokter. De partij roept op tot nationaal verzet om de president en zijn familie te redden. Een voormalige minister heeft al een verzetsbeweging opgericht en is van plan Bazoum in zijn functie te herstellen.

Meer uit Buitenland

Uitgaansverbod en leger op straat in Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/DPA) - De regering van Bangladesh heeft zaterdag een uitgaansverbod afgekondigd na vier dagen van gewelddadige studentenprotesten. Daarbij zijn volgens plaatselijke media meer dan honderd doden gevallen, meer dan de helft daarvan op vrijdag. Het leger patrouilleert in de hoofdstad Dhaka. Bij de onlusten zijn naar verluidt driehonderd agenten gewond geraakt. De politie zou ook met vuurwapens op betogers hebben geschoten.

1 uur geleden
Twaalf Congresleden vragen Biden af te zien van kandidatuur

WASHINGTON (ANP/RTR) - Nog eens twaalf Democratische Congresleden hebben vrijdag opgeroepen dat president Joe Biden moet afzien van zijn deelname aan de presidentsverkiezingen. Dat melden Amerikaanse media. Niet sinds Bidens beroerde prestatie in een debat met zijn tegenkandidaat Donald Trump hebben zoveel partijgenoten zich op één dag tegen hem gekeerd.

5 uur geleden
Schutter verkende terrein met drone kort voor aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - Thomas Matthew Crooks, die afgelopen zaterdag probeerde Donald Trump dood te schieten, verkende het terrein in Pennsylvania met een drone kort voordat de oud-president er een toespraak hield. Dat zeggen bronnen aan The Wall Street Journal. De veiligheid tijdens het campagne-evenement heeft veel vragen opgeroepen.

5 uur geleden
Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

7 uur geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

14 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

14 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

15 uur geleden