
Amerikaanse luchtvaartautoriteit wil herinspectie 40 Boeings
WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA wil dat veertig Boeings van het type 737 MAX 9 opnieuw worden geïnspecteerd. De toezichthouder eist ook extra informatie over de nieuwe manier waarop Boeing deze toestellen wil inspecteren en onderhouden voordat ze de lucht in mogen. Dat maakte de FAA vrijdagavond bekend.
De veertig vliegtuigen maken deel uit van de 171 Boeings van het type 737 MAX 9 die de FAA aan de grond houdt nadat een Boeing van Alaska Airlines eind vorige week vlak na het opstijgen een deurpaneel was verloren. Als de inspecties van de veertig vliegtuigen worden goedgekeurd, kunnen ze ook op de overige toestellen worden toegepast. Maar de toestellen blijven nu nog voor onbepaalde tijd aan de grond "voor de veiligheid van Amerikaanse reizigers".
De luchtvaartautoriteit zei hoopvol te zijn na uitgebreide instructies van de kant van Boeing voor inspectie en onderhoud na het incident met het vliegtuig van Alaska Airlines. Wanneer ze de inspectie van de veertig vliegtuigen volledig heeft nagezien, zal de FAA bepalen of de instructies van Boeing aan de veiligheidseisen voldoen. Ieder vliegtuig dat nu nog aan de grond staat, moet eerst een keuring volgens de nieuwe methode ondergaan voordat het weer mag vliegen.
Vluchten schrappen
Naast Alaska Airlines moest ook United Airlines honderden vluchten schrappen die zouden worden uitgevoerd met de probleemvliegtuigen. Europese luchtvaartmaatschappijen kunnen blijven doorvliegen met hun Boeing-toestellen, zei de Europese luchtvaartautoriteit EASA vorige week.
Het losgeschoten deurpaneel, volgens eerste onderzoeken het gevolg van loszittende bouten, heeft de verhoudingen tussen de FAA en Boeing opnieuw op scherp gezet. Na twee crashes met de Boeing 737 MAX 8 in 2018 en 2019 bleek er ook veel mis te zijn met de kwaliteitscontroles, die de FAA voor een deel had uitbesteed aan de fabrikant zelf. Begin 2021 trof Boeing een schikking van 2,5 miljard dollar in de Verenigde Staten wegens misleiding van de FAA.
Meer uit Financieel
STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
2 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
1 uur geledenBOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken, concludeert de Financial Intelligence Unit (FIU) na onderzoek. "Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Energieproducenten hadden het afgelopen halfjaar vaker te maken met negatieve stroomprijzen, meldt Energieopwek.nl. Daarbij moeten ze zelf betalen om stroom kwijt te kunnen. Het aantal zonnepanelen en windmolens in Nederland is gegroeid en ze leverden door de felle zon en harde wind vaak meer elektriciteit op dan op dat moment nodig was.
2 uur geledenVELSEN-NOORD (ANP) - Tata Steel Nederland heeft zijn raad van bestuur ingekrompen van vijf naar vier functies. De stap maakt deel uit van een bredere reorganisatie. De staalfabrikant kondigde dat "transformatieprogramma" in april aan en zei daarbij ook veel banen te schrappen om winstgevender te worden.
4 uur geleden