Amerikaanse KVK: Nederland moet anders omgaan met VS onder Trump
WASHINGTON (ANP) - Nederland en andere Europese landen moeten op een andere manier met de Verenigde Staten omgaan als Donald Trump weer president is. Dit zegt directeur Marc ter Haar van de Amerikaanse Kamer van Koophandel (AmCham), een belangenbehartiger voor het Amerikaans-Nederlandse bedrijfsleven. Nederland en Europa moeten zich volgens hem veel harder opstellen tegenover Trump dan tegenover bijvoorbeeld de huidige president Joe Biden en de EU moet veel meer een eenheid vormen.
Dat Trump de verkiezingen heeft gewonnen, noemt hij "vervelend". "Maar we moeten ermee om zien te gaan. Amerika heeft gekozen en dat is aan ons om te accepteren." Tegelijk moeten we volgens hem ook waken voor doemscenario's. "We hebben Trump eerder overleefd en dat doen we nu weer." Trump was tussen 2017 en 2021 de president van de VS.
Trump heeft onder meer aangekondigd dat hij als president importtarieven wil invoeren op producten buiten de VS, zoals elektrische auto's en zonnepanelen. Ook heeft hij gedreigd uit de NAVO te stappen. "Hij is een dealmaker en daar kun je mee onderhandelen. Daarvoor moeten we onze stijl aanpassen en anders met Trump omgaan dan zoals we met elkaar omgaan. Hij zal bijvoorbeeld een hogere bijdrage aan de NAVO als breekijzer kunnen gebruiken. Hij kan prijsverhogingen aankondigen van leveringen van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Amerika en zeggen: als jullie dat niet willen, dan moeten jullie meer bijdragen aan de NAVO. Dan moeten wij als Europa zeggen: als jij dat wil, dan moet dit gebeuren."
China
Hij vreest dat hogere invoertarieven in de VS kunnen leiden tot dumping in Europa, waarbij producten zoals batterijen voor veel lagere prijzen worden aangeboden. "Het is goed, want ze worden heel goedkoop, maar de lokale productie valt om en we komen in de knoei met de klimaatdoelen." Ook voorziet hij dat Trump probeert EU-landen tegen elkaar uit te spelen. Dat moet Europa niet laten gebeuren, zegt hij.
Verder denkt Ter Haar dat Trump er alles aan doet om te voorkomen dat China zich verder ontwikkelt. Dat heeft volgens hem ook voor de Nederlandse chipmachinemaker ASML gevolgen. "Ze mogen al minder complexe lithografiemachines naar China exporteren. Er bestaat een kans dat dit nog meer aan banden wordt gelegd."
Ter Haar ziet ook positieve punten voor Nederland. "Amerikanen zien Nederland als een van hun meest trouwe bondgenoten. Die band moeten we koesteren, want die hebben we nodig." Daarnaast is Nederland als handelsland volgens hem al goed in deals sluiten.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De Deense farmaceut Novo Nordisk ging vrijdag omlaag op de aandelenbeurs in Kopenhagen na nieuws over afslankmedicijn Ozempic. Volgens een nieuwe studie is er een verband tussen Ozempic en een verhoogd risico op een zeldzame vorm van verlies van gezichtsvermogen, meldde persbureau Bloomberg. Het aandeel verloor bijna 4 procent, de sterkste daling sinds ongeveer een maand.
56 minuten geledenBOSTON (ANP/RTR) - Advies- en consultancybureau McKinsey gaat 650 miljoen dollar betalen, omgerekend bijna 620 miljoen euro, om te schikken in een opiatenonderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het onderzoek ging over advieswerk van McKinsey voor farmabedrijf Purdue Pharma over het verhogen van de verkoopcijfers. Purdue Pharma heeft op grote schaal de pijnstiller OxyContin verkocht. OxyContin, dat veel gelijkenissen vertoont met heroïne, wordt gezien als het medicijn waarmee de Amerikaanse verslavingsepidemie is begonnen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Veel Nederlanders hebben na de viering van Sinterklaas al snel hun kerstbomen gekocht. De branchevereniging voor Nederlandse kerstbomenkwekers noteerde een enorme piek in de verkoop in het weekend na Sinterklaas. Ook voor komend weekend wordt weer grote drukte voorspeld met de verkoop van kerstbomen, zegt secretaris Jaap Bolhuis van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK).
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Rabobank neemt binnenkort de verzorging van het betalingsverkeer van de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen over. Tot 1 mei 2026 blijft ING hiervoor verantwoordelijk. ING blijft wel de Douane als klant houden.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse chipbedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar chips voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De branchegenoot van het populaire Nvidia rekent ook voor het huidige kwartaal op een sterke omzetgroei en wist daarmee de marktverwachtingen te overtreffen. Het aandeel steeg 18,7 procent. Andere chipbedrijven als Nvidia, Micron Technology en Marvell Technology gingen mee omhoog en klommen tot ruim 6 procent.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De prijzen die consumenten moeten betalen voor elektriciteit en gas zijn deze maand gestegen, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De recente prijsstijgingen op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en gas werken nu door in de energierekeningen van Nederlanders.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De kosten voor de aanleg van een kunstmatig energie-eiland voor de kust van België zijn hard gestegen en de topman van Elia Group, die de opdracht moet uitvoeren, zegt dan ook "heel bezorgd" te zijn over de kostenstijgingen van het project.
4 uur geleden