Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Amerikaanse kreeftenvisser uitgespuugd door walvis'

'Amerikaanse kreeftenvisser uitgespuugd door walvis'

BOSTON (ANP) - Een Amerikaanse kreeftenvisser is naar eigen zeggen met de schrik vrij gekomen nadat hij vrijdag in de bek van een bultrugwalvis terecht was gekomen en uiteindelijk weer werd uitgespuugd. Het verhaal van Michael Packard (56) werd als eerste gebracht door een lokale krant.

"Ik was aan het duiken naar kreeften toen een bultrug me probeerde op te eten", schrijft Packard op sociale media. "Ik zat 30 tot 40 seconden in de bek voordat de walvis weer naar het wateroppervlak kwam en me uitspuugde", aldus de kreeftenvisser die afkomstig is uit de plaats Provincetown, zo'n 200 kilometer ten oosten van Boston.

Packard zegt onder de blauwe plekken te zitten maar verder geen gebroken botten te hebben. "Ik bedank de reddingswerkers in Provincetown voor hun zorg en hun hulp", schreef hij vlak nadat hij in het ziekenhuis was opgenomen. Eén persoon was getuige van de gebeurtenis. Josiah Mayo heeft aan de lokale krant Cape Cod Times verteld dat hij zag hoe de walvis Packard weer uitspuugde. Daarna heeft Mayo de reddingsdiensten gewaarschuwd.

Jooke Robins, een walvisexpert van het Center for Coastal Studies in Provincetown, zegt dat de visser waarschijnlijk op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Mensen staan bij bultruggen niet op het menu en volgens Robins had de walvis Packard ook niet kunnen inslikken. "Hun bek is vrij breed maar hun keel is tamelijk smal. Een walvis kan op geen enkele manier iets groots als een mens doorslikken", aldus Robins, die benadrukte dat het belangrijk is dat mensen een veilige afstand houden als zij een walvis zien. "Het is erg belangrijk om de walvissen wat ruimte te geven", aldus de deskundige.

Meer uit Buitenland

Israël stuurt snel delegatie naar onderhandelingen in Egypte

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël stuurt in de komende uren een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro, waar wordt onderhandeld over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De vertegenwoordigers zullen beoordelen of Hamas zijn standpunt over het laatste voorstel kan veranderen, aldus een Israëlische topfunctionaris.

1 uur geleden
IAEA-chef had 'positief' overleg in Iran over nucleair programma

ISFAHAN (ANP/RTR) - De baas van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) Rafael Grossi heeft in Iran "positieve en productieve gesprekken" gevoerd over het nucleaire programma van Teheran. De VN-organisatie wil meer toezicht op het kernprogramma, maar heeft nog geen concrete toezeggingen van Iran.

1 uur geleden
Premier Modi stemt op derde dag van parlementsverkiezingen India

AHMEDABAD (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft zijn stem uitgebracht voor de parlementsverkiezingen in het land. Dinsdag is de derde van de in totaal zeven stemdagen van de grootste verkiezingen ter wereld.

1 uur geleden
OPCW: gebruik chemische wapens door Rusland of Oekraïne onbewezen

DEN HAAG (ANP) - Rusland en Oekraïne hebben elkaar beschuldigd van het gebruik van chemische wapens bij de oorlog in Oekraïne, maar hebben vooralsnog te weinig concreet bewijs aangeleverd om in te grijpen. Dat meldt de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die de beschuldigingen bestudeert.

1 uur geleden
VN krijgen geen toegang meer tot Gaza via Rafah

GENEVE (ANP/AFP) - De Verenigde Naties mogen van de Israëlische autoriteiten de Gazastrook niet meer binnengaan via de grensovergang bij Rafah. Een woordvoerder van VN-hulporganisatie OCHA heeft dat gezegd nadat de grensovergang onder Israëlische controle was gekomen.

2 uur geleden
Poetin beëdigd voor vijfde termijn als president van Rusland

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Vladimir Poetin is voor de vijfde keer beëdigd als president van Rusland. Hij is daarmee begonnen aan een nieuwe termijn van zes jaar. Hij zei in een korte toespraak dat zijn land nu een ingewikkelde tijd doormaakt. "We zullen deze moeilijke periode met waardigheid doorkomen en er nog sterker uitkomen."

2 uur geleden
Kantoor van Europarlementariër Krah doorzocht in spionagezaak

BRUSSEL (ANP) - Het kantoor van de prominente Duitse Europarlementariër Maximilian Krah in Brussel is op verzoek van de Duitse autoriteiten doorzocht. Het onderzoek houdt verband met de aanhouding van zijn medewerker Jian G., die verdacht wordt van spionage, meldt justitie.

3 uur geleden