Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse Justitie begint mededingingszaak tegen Google

Amerikaanse Justitie begint mededingingszaak tegen Google

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse Justitie heeft een mededingingszaak aangespannen tegen techreus Google. De grootste zoekmachine ter wereld wordt ervan beschuldigd misbruik te maken van zijn dominante positie in de markt.

Google heeft ongeveer 90 procent van de online zoekmarkt in de Verenigde Staten in handen. Het gaat om een belangrijke zaak. Eerder begon de Europese Commissie al diverse zaken over machtsmisbruik van Amerikaanse techgiganten. Maar in de VS zelf blijven die bedrijven relatief vaak buiten schot.

De aanklacht is onderdeel van een meervoudige aanval op Google. De Amerikaanse Justitie bereidt ook een zaak voor wegens mogelijk misbruik op de markt voor digitale advertenties. Google is ook daar zeer machtig omdat het veel van de technologie in handen heeft die wordt gebruikt om reclames op internet te kopen en te verkopen. Zo zijn duizenden bedrijven afhankelijk van de techreus.

Eerdere boetes

Google werd twintig jaar geleden dominant op de zoekmarkt omdat het algoritme veel beter was dan dat van de concurrenten. Ook profiteerde het bedrijf van exclusieve overeenkomsten en eigen producten. Zo zijn alle smartphones met het besturingssysteem Android standaard ingesteld met Google als zoekmachine. Volgens critici geeft dat de techgigant een oneerlijke voorsprong op de concurrentie. Google heeft altijd laten weten dat het op alle markten te maken heeft met sterke rivalen.

De Europese Commissie legde Google al eerder enorme boetes op wegens misbruik van de dominante positie op de markt. Zo kreeg het bedrijf in 2017 een boete van 2,42 miljard euro omdat mensen die Googles zoekmachine gebruikten om producten te zoeken in webwinkels als eerste de resultaten van de eigen prijsvergelijker Google Shopping kregen gepresenteerd.

Ook moederbedrijf Alphabet kreeg in 2018 een recordboete van 4,34 miljard euro vanwege oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android. In maart vorig jaar volgde een boete van bijna 1,5 miljard euro omdat het bedrijf met zijn advertentiedienst AdSense misbruik zou hebben gemaakt van zijn sterke marktpositie. Google heeft al deze boetes aangevochten.

Meer uit Financieel

EU verbiedt ongezonde aroma's voor rookworst en barbecuesaus

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat een aantal rookaroma's verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen.

8 minuten geleden
Beleggers positief over gestegen bierverkoop Heineken

AMSTERDAM (ANP) - De kwartaalcijfers van Heineken zijn woensdag goed ontvangen aan het Damrak. De bierbrouwer heeft in de eerste drie maanden van dit jaar meer bier verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een opsteker, want vorig jaar daalden de biervolumes nog. Het aandeel Heineken werd bijna 2 procent hoger gezet. Topman Dolf van den Brink sprak van een "bemoedigende start van 2024".

25 minuten geleden
Fouquet officieel topman ASML, twee beeldbepalers vertrekken

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML heeft een nieuwe topman, Christophe Fouquet. Het Veldhovense techbedrijf formaliseerde de benoeming van de Fransman als hoogste leidinggevende op de aandeelhoudersvergadering. Daarmee nam ASML ook afscheid van twee beeldbepalende leiders, Peter Wennink en technologisch topman Martin van den Brink. Onder hun leiding groeide ASML uit tot het waardevolste technologiebedrijf van Europa.

33 minuten geleden
Aanvechter megabonus Musk wil niet dat zaak in Texas verdergaat

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De aandeelhouder van Tesla die met succes het beloningspakket van 56 miljard dollar van topman Elon Musk heeft aangevochten, laat opnieuw van zich horen. Hij vraagt de rechtbank in Delaware om een bevel dat Musk verbiedt de zaak opnieuw in Texas te procederen.

47 minuten geleden
Rookworstmakers zoeken alternatieven bij verbod op rookaroma's

DEN HAAG (ANP) - Producenten van rookworsten en andere etenswaren moeten mogelijk op zoek naar andere manieren van produceren om de rooksmaak te houden. Lidstaten van de Europese Unie stemmen woensdag namelijk over een verbod op rookaroma's om gezondheidsrisico's die de aroma's zouden veroorzaken.

53 minuten geleden
Tesla grote winnaar op Wall Street ondanks zwakke cijfers

NEW YORK (ANP) - Tesla was woensdag de grote winnaar op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's heeft het slechtste kwartaal in jaren achter de rug, waarin de omzet daalde en de nettowinst ruimschoots halveerde. Tesla kampt met een felle concurrentie in China. Ook staat de vraag naar elektrische auto's wereldwijd onder druk omdat veel overheden hun subsidieregelingen voor deze wagens afbouwen.

2 uur geleden
ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

VELDHOVEN (ANP) - ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Beleggersvereniging VEB vroeg of de chipmachinemaker voldoende ruimte heeft om in Noord-Brabant te groeien en of er een plan B is.

2 uur geleden