Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse journalist mogelijk 90 dagen langer in Russische cel

Amerikaanse journalist mogelijk 90 dagen langer in Russische cel

MOSKOU (ANP/RTR) - Een rechtbank in Moskou heeft beslist dat het voorarrest van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich met drie maanden moet worden verlengd. Onderzoekers van de Russische inlichtingendienst FSB hadden daarom gevraagd. Dat meldt het Russische persagentschap RIA.

De 31-jarige journalist van The Wall Street Journal werd op 29 maart opgepakt op verdenking van spionage. Aanvankelijk zou hij tot 29 mei in voorarrest zitten, maar dat wordt nu op last van de FSB, de opvolger van de inlichtingendienst KGB, verlengd tot 30 augustus. Als de journalist, van wie de ouders ooit vanuit Rusland naar de VS zijn geëmigreerd, uiteindelijk veroordeeld zou worden, riskeert hij tot twintig jaar cel.

In een reactie op de verlenging van het arrest heeft het Witte Huis opnieuw opgeroepen tot een "onmiddellijke vrijlating" van de journalist. "Hij zou helemaal niet vastgehouden moeten worden. Journalistiek is geen misdaad", zei de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby. "Wij blijven heel, heel hard werken om hem thuis bij zijn familie te krijgen."

Vermeende spionage

In april had Gershkovich nog beroep aangetekend tegen zijn voorlopige hechtenis, maar dat verzoek werd door de rechtbank afgewezen. Moskou beweert dat het de Amerikaan op heterdaad heeft betrapt. Hij werd vanwege vermeende spionage opgepakt toen hij werkte aan een artikel over de rekrutering door het huurlingenleger van de Wagner Groep.

De Verenigde Staten hebben altijd volgehouden dat Gershkovich onterecht is gearresteerd. De Amerikaanse president Joe Biden noemde zijn aanhouding eerder "totaal illegaal".

Meer uit Buitenland

Onrust flakkert weer op in Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP) - In de nacht van zondag op maandag is het opnieuw onrustig geweest in Nieuw-Caledonië. Er waren confrontaties tussen de ordediensten en separatisten, hebben de plaatselijke autoriteiten maandag bekend gemaakt. Zondag werden zeven opgepakte activisten uit het Franse overzeese gebied voor vervolging naar Frankrijk gestuurd, onder wie protestleider Christian Tein.

1 uur geleden
China heeft het recht niet om Taiwan te straffen, zegt president

TAIPEI (ANP/AFP) - China "heeft niet het recht" om Taiwanezen te straffen voor hun opvattingen of activisme, zei de Taiwanese president Lai Ching-te maandag. Beijing waarschuwde eerder dat "halsstarrige" voorstanders van de onafhankelijkheid van het eiland de doodstraf zouden kunnen krijgen.

1 uur geleden
Dodental aanslagen Dagestan loopt op

DERBENT (ANP/RTR/AFP) - Bij de reeks aanslagen van zondag in de Russische deelrepubliek Dagestan kwamen al zeker vijftien politieagenten om, meldt de plaatselijke regering. Daarnaast waren er ook burgerslachtoffers, onder wie een priester. Onduidelijk is nog hoeveel.

1 uur geleden
Emir van Qatar laatste buitenlandse bezoek voor premier Rutte

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte ontvangt maandag voor het laatst in zijn functie als minister-president een buitenlandse leider. De emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, komt langs op het Binnenhof.

3 uur geleden
Aanklagers VS willen Boeing voor de rechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse aanklagers adviseren het ministerie van Justitie dat het Boeing aanklaagt. De vliegtuigbouwer zou de voorwaarden hebben geschonden van een schikking rond twee dodelijke crashes met de geplaagde 737 MAX-toestellen. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

6 uur geleden
Doden bij aanvallen op Russische gebedshuizen in Dagestan

DERBENT (ANP/RTR/AFP) - Er zijn nagenoeg gelijktijdig twee aanvallen geweest op verschillende plaatsten in Dagestan, in het uiterste zuiden van Rusland, melden Russische media. Bij de aanvallen kwamen zes politieagenten, een lid van de nationale garde en een priester om, melden het Nationaal Antiterrorismecomité en de politie.

10 uur geleden
Netanyahu: einde van intense fase van oorlog tegen Hamas nabij

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat de zware gevechten van het Israëlische leger tegen Hamas in de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, bijna voorbij zijn. Dat betekent niet dat de oorlog in Gaza bijna afgelopen is, aldus de premier.

10 uur geleden