Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse journalist klaagt WHO-baas aan wegens genocide

Amerikaanse journalist klaagt WHO-baas aan wegens genocide

DEN HAAG (ANP) - De Amerikaanse journalist en Ethiopië-kenner David Steinman heeft de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus aangeklaagd bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Steinman zei tijdens een digitale persconferentie dat Tedros zich schuldig heeft gemaakt aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid doordat hij niets deed om wandaden van regeringsfunctionarissen te voorkomen in zijn periode als minister van Buitenlandse Zaken van Ethiopië van 2012 tot 2016.

Tedros heeft als baas van de WHO diplomatieke onschendbaarheid, maar dat mag volgens Steinman geen beletsel zijn om de Ethiopiër te vervolgen. Bij staatshoofden is onschendbaarheid geen obstakel geweest voor het ICC, maar een vervolging van directeur-generaal die werkt voor een VN-organisatie is nog niet eerder voorgekomen.

"Tedros was een te groot onderdeel van het systeem om niet verantwoordelijk te zijn geweest voor de wandaden die door regeringsfunctionarissen zijn gepleegd", aldus Steinman.

Twijfels over kansen aanklacht

Experts vragen zich af hoe kansrijk de aanklacht is. Zonder de aanklacht gelezen te hebben, stellen ze de vraag of Tedros de juiste persoon is om te vervolgen. "Is de specifieke rol van Tedros in die misdrijven zo groot geweest en zijn er geen anderen met een grotere rol", zegt Göran Sluiter, professor internationaal strafrecht bij de Universiteit van Amsterdam. Professor internationale betrekkingen aan de Tilburg University Mirjam van Reisen sluit zich hierbij aan.

Tedros is afkomstig uit de regio Tigray waar nu een bloedig conflict aan de gang is tussen het Tigray People's Liberation Front (TPLF) en de huidige Ethiopische regering. Het Ethiopische leger heeft hem beschuldigd van hulp aan de lokale autoriteiten in de opstandige regio. Tedros is lid van het TPLF.

Steinman zei dat hij vooralsnog alleen Tedros heeft aangeklaagd, omdat de Ethiopische regering tien dagen geleden arrestatiebevelen heeft uitgevaardigd voor andere hooggeplaatste leiders van Ethiopië in de periode van 1991 tot 2018 dat het TPLF aan de macht was in Ethiopië. "Het ICC vervolgt geen mensen die ook vervolgd worden in het land waar de daden zich hebben afgespeeld."

Volgens de journalist, die lang adviseur is geweest voor oppositieleden in Ethiopië, is de aanklacht nu ingediend, omdat de WHO op het moment van een pandemie "niet geleid kan worden door een crimineel".

Meer uit Buitenland

NAVO vergoot aanwezigheid in Kosovo met 600 Britse militairen

BRUSSEL/LONDEN (ANP/DPA) - Ongeveer 600 Britse soldaten zullen worden ingezet in Kosovo, meldt de NAVO. Ze zijn afkomstig van een reservetroepenmacht die het Verenigd Koninkrijk beschikbaar stelt aan KFOR, de strijdmacht die de NAVO in Kosovo inzet om het hoofd te bieden aan de gespannen situatie in de regio. In het noorden van Kosovo vielen zondag zwaarbewapende Serviërs de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent omkwam.

1 uur geleden
Turkije voert vergeldingsaanvallen uit op PKK-doelen in Irak

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Irak, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Bij die aanvallen werden twintig doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vernietigd, waaronder bunkers en opslagplaatsen. Er zijn "meerdere terroristen" bij de aanvallen omgekomen, aldus het ministerie, dat tevens verklaarde: "Terroristen kunnen niet ontsnappen aan het einde dat hen te wachten staat."

1 uur geleden
Oekraïne rekent ook tijdens noodfinanciering overheid VS op steun

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt in gesprek te zijn met de Amerikaanse regering om nieuwe hulp in oorlogstijd veilig te stellen, nu het Huis van Afgevaardigden zaterdag heeft ingestemd met noodfinanciering om een overheidssluiting te voorkomen. Die 45 dagen geldende regeling betekent onder meer dat hulp aan Oekraïne wordt bevroren.

5 uur geleden
PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

6 uur geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

9 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

9 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

10 uur geleden