
Amerikaanse inflatie zwakt verder af
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse inflatie is in november verder afgezwakt dan verwacht. Ten opzichte van een jaar eerder werd het leven in de Verenigde Staten 7,1 procent duurder. In oktober was die prijsstijging nog 7,7 procent. De geldontwaarding lag sinds december vorig jaar niet meer zo laag.
Ten opzichte van oktober waren het vooral woonlasten die hoger werden. Dat zorgde ervoor dat de lagere energieprijzen vrijwel volledig teniet werden gedaan. Voedsel werd ook duurder, zowel thuis als in de horeca.
De kerninflatie, waarbij de doorgaans beweeglijke prijzen voor energie en voedsel niet worden meegeteld, kwam uit op 6 procent op jaarbasis. Ook dat was minder dan een maand eerder. De centrale banken kijken doorgaans scherper naar de kerninflatie omdat die de onderliggende trend beter weergeeft. En die lijkt er dus op te duiden dat de ergste inflatie in de VS achter de rug is.
Stevige plus
De Amerikaanse beurzen gaan door het nieuws op voor een stevige plus. Door de afnemende inflatie kan de Federal Reserve na vier renteverhogingen met 0,75 procentpunt de teugels wat laten vieren. De centrale bank zal de rente woensdag met 0,5 procentpunt opschroeven, zo verwacht de markt. De dollar leverde 1 procent in ten opzichte van de euro.
De inflatie in de VS werd vooral veroorzaakt door een te hard draaiende economie. Dat leverde personeelstekorten en stijgende salarissen op, die door bedrijven via prijsstijgingen werden opgevangen. De hoge energieprijzen speelden een veel kleinere rol dan in Europa omdat de VS zelf veel olie en gas produceren.
In Europa waren juist schokken van buitenaf zoals de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen de belangrijkste redenen voor de gestegen inflatie. De kerninflatie in Europa is dan ook nog steeds een stuk lager dan in de VS. De verwachting is dat de Europese Centrale Bank de rente niet zo ver hoeft te verhogen als de Federal Reserve.
Meer uit Financieel
WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Duitse autofabrikant Volkswagen gaat mogelijk auto's van dochtermerk Audi in de Verenigde Staten produceren vanwege de Amerikaanse importheffing. Dit heeft topman Oliver Blume gezegd tegen de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.
55 minuten geledenKYOTO (ANP) - Amerikaanse consumenten kunnen de langverwachte Switch 2 vanaf volgende week donderdag vooruitbestellen, meldt Nintendo. Het Japanse gamesbedrijf had de mogelijkheid om zogenoemde een pre-order te plaatsen voor de Switch 2 in de Verenigde Staten onlangs uitgesteld volgens verschillende media, waaronder techwebsite The Verge. Het bedrijf zou eerst de impact van de Amerikaanse importheffingen willen beoordelen.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het huizentekort zal tot 2027 oplopen tot 453.000 door de huurbevriezing voor sociale huurwoningen dit en volgend jaar, een maatregel in de voorjaarsnota. Ook in de jaren daarna worden de doelen voor nieuwbouw niet gehaald. Hiervoor waarschuwt woningmarktconsultant Capital Value vrijdag.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid wil gebruikers van Chinese zeeschepen een extra toeslag laten betalen voor iedere keer dat ze aanmeren in de Verenigde Staten. De maatregel is bedoeld om het gebruik van Chinese schepen te ontmoedigen. De Amerikaanse president Donald Trump zegt bezorgd te zijn over de Amerikaanse afhankelijkheid van Chinese bouwers van zeeschepen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Huishoudens die veel stroom verbruiken en weinig gas, profiteren het meest van de belastingverlaging op energie die het kabinet presenteert in zijn voorjaarsnota. Maar wie veel gas verbruikt profiteert veel minder, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise na een doorrekening. Tegenover een daling van de belasting op elektriciteit staat namelijk een hogere belasting op gas.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering onderzoekt of centralebankvoorzitter Jerome Powell ontslagen kan worden. Dit heeft Kevin Hassett, directeur van de nationale adviesraad voor Economische Zaken van het Witte Huis, vrijdag tegen journalisten gezegd.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Consumentenbond reageert "teleurgesteld" op het gedaalde percentage van de schade die banken hebben vergoed aan slachtoffers van bankhelpdeskfraude. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) meldde eerder vrijdag dat banken in 2024 48 procent van de schade hebben vergoed. De Consumentenbond benadrukt dat dit percentage de afgelopen jaren "flink" is afgenomen.
4 uur geleden