Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse inflatie zwakt verder af

Amerikaanse inflatie zwakt verder af

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse inflatie is in november verder afgezwakt dan verwacht. Ten opzichte van een jaar eerder werd het leven in de Verenigde Staten 7,1 procent duurder. In oktober was die prijsstijging nog 7,7 procent. De geldontwaarding lag sinds december vorig jaar niet meer zo laag.

Ten opzichte van oktober waren het vooral woonlasten die hoger werden. Dat zorgde ervoor dat de lagere energieprijzen vrijwel volledig teniet werden gedaan. Voedsel werd ook duurder, zowel thuis als in de horeca.

De kerninflatie, waarbij de doorgaans beweeglijke prijzen voor energie en voedsel niet worden meegeteld, kwam uit op 6 procent op jaarbasis. Ook dat was minder dan een maand eerder. De centrale banken kijken doorgaans scherper naar de kerninflatie omdat die de onderliggende trend beter weergeeft. En die lijkt er dus op te duiden dat de ergste inflatie in de VS achter de rug is.

Stevige plus

De Amerikaanse beurzen gaan door het nieuws op voor een stevige plus. Door de afnemende inflatie kan de Federal Reserve na vier renteverhogingen met 0,75 procentpunt de teugels wat laten vieren. De centrale bank zal de rente woensdag met 0,5 procentpunt opschroeven, zo verwacht de markt. De dollar leverde 1 procent in ten opzichte van de euro.

De inflatie in de VS werd vooral veroorzaakt door een te hard draaiende economie. Dat leverde personeelstekorten en stijgende salarissen op, die door bedrijven via prijsstijgingen werden opgevangen. De hoge energieprijzen speelden een veel kleinere rol dan in Europa omdat de VS zelf veel olie en gas produceren.

In Europa waren juist schokken van buitenaf zoals de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen de belangrijkste redenen voor de gestegen inflatie. De kerninflatie in Europa is dan ook nog steeds een stuk lager dan in de VS. De verwachting is dat de Europese Centrale Bank de rente niet zo ver hoeft te verhogen als de Federal Reserve.

Meer uit Financieel

Vakbond overlegt met personeel Tata Steel over mogelijke staking

VELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.

7 minuten geleden
Koper vakantieparken wil toch met Gillis praten over deal

MENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.

20 minuten geleden
Wall Street licht hoger in afwachting van gesprekken VS en China

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.

47 minuten geleden
Bondskanselier Merz wil af van 'anti-wegkijkwet' in EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.

1 uur geleden
Trump is te spreken over importtarieven van 80 procent voor China

WASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.

2 uur geleden
Von der Leyen wil alleen naar Trump als het over tarieven gaat

BRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.

3 uur geleden
Duitse politie sluit vermeende cryptowitwasdienst, hulp van FIOD

FRANKFURT (ANP) - Duitse autoriteiten hebben een cryptodienst uit de lucht gehaald die volgens de politie hielp bij witwassen. Daarbij nam de politie ook cryptomunten ter waarde van 34 miljoen euro in beslag, meldt de Duitse federale recherchedienst. Die onderzocht de zogeheten swapdienst eXch samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

3 uur geleden