Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse inflatie loopt verder op tot 8,6 procent in mei

Amerikaanse inflatie loopt verder op tot 8,6 procent in mei

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De inflatie in de Verenigde Staten is in mei verder opgelopen, waarmee de hoop dat de piek van de prijsstijgingen is bereikt is afgenomen. Volgens de Amerikaanse overheid bedroeg de inflatie vorige maand 8,6 procent op jaarbasis. In april gingen de consumentenprijzen in 's werelds grootste economie nog met 8,3 procent omhoog en economen hadden voor mei op een stabiel inflatiecijfer gerekend. In maart bedroeg de inflatie 8,5 procent.

De inflatie bevindt zich daarmee nog altijd op het hoogste niveau in ruim veertig jaar. Dat komt mede door de hoge brandstofprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne. Net als in Europa kampen de Amerikanen met recordprijzen aan de pomp. Ook levensmiddelen zijn duurder geworden waardoor veel Amerikaanse huishoudens hun koopkracht zien dalen.

Exclusief de prijzen van brandstoffen en voedsel, die vaak grote bewegingen laten zien, bedroeg de inflatie 6 procent, tegen 6,2 procent in april. Economen hadden gerekend op een zogeheten kerninflatie van 5,9 procent.

Begin jaren tachtig

Het vertrouwen van consumenten in de Amerikaanse economie kelderde daardoor in juni naar het laagste niveau ooit, meldt de University of Michigan. Daarmee is de situatie vergelijkbaar met die van begin jaren tachtig. Vooral de sterk gestegen benzineprijzen zorgden voor minder vertrouwen bij de Amerikaanse consument. Slechts 13 procent van de ondervraagden verwacht dat het inkomen meer stijgt dan de inflatie.

Door de onvrede bij Amerikanen over de stijgende prijzen staat de populariteit van president Joe Biden onder druk. De bestrijding van de inflatie is volgens Biden dan ook de grootste binnenlandse prioriteit van zijn regering.

Fed

Ook de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, is "vastbesloten" om de hoge inflatie aan te pakken. Begin mei verhoogde de Fed de rente met een half procentpunt, wat de sterkste renteverhoging in 22 jaar was. De centrale bank heeft aangegeven bij de komende beleidsvergaderingen de rente met een half procentpunt te blijven verhogen om zo de inflatie tegen te gaan. De Fed heeft de rente dit jaar tot nu toe twee keer verhoogd, met in totaal 0,75 procentpunt.

In de eurozone is de rente tot nu toe ongewijzigd gebleven. Wel gaf de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag aan de rente in juli te gaan verhogen om de inflatie te bestrijden. Het zal de eerste renteverhoging in het eurogebied zijn sinds 2011.

Meer uit Financieel

Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

3 uur geleden
Handelsrestricties met China en Rusland raken Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - Als er meer handelsrestricties komen tussen het Westen en Rusland en China, raakt dat de Nederlandse economie flink. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe studie. "De wereldhandel zal er niet minder op worden, maar wel anders", zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink.

4 uur geleden
Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

4 uur geleden
Nvidia verder omhoog op terughoudend Wall Street, Apple verliest

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street namen maandag wat gas terug na de recordstanden op de koersenborden afgelopen vrijdag. Ook namen ze een afwachtende houding aan in aanloop naar belangrijke cijfers over de economie later deze week. Apple werd 2,5 procent lager gezet nadat het Amerikaanse techconcern een boete had gekregen van de Europese Unie van ruim 1,8 miljard euro.

6 uur geleden
Goldman Sachs raadt klanten af om te beleggen in China

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs raadt haar klanten af om te beleggen in China. Volgens Sharmin Mossavar-Rahmani, hoofd van de vermogensbeheeractiviteiten van de bank, zijn de recente scherpe beursdalingen in China geen reden om nu in te stappen.

7 uur geleden
Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

10 uur geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

11 uur geleden