Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse experts positief over boostershot Janssen-vaccin

Amerikaanse experts positief over boostershot Janssen-vaccin

WASHINGTON (ANP) - Onafhankelijke deskundigen die de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA adviseren, zijn unaniem positief over een boostershot met het coronavaccin van het Nederlandse Janssen. Mensen ouder dan 18 jaar zouden in aanmerking moeten komen voor zo'n extra prik, minstens twee maanden na de eerste inenting, melden Amerikaanse media.

De FDA besluit binnenkort of de aanbeveling wordt overgenomen. Als dat het geval is, wordt daarna bepaald welke groepen in aanmerking komen voor zo'n extra prik.

In de VS zijn circa 187 miljoen mensen volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Van hen hebben er ongeveer 15 miljoen het Janssen-vaccin gekregen. Daar krijgen mensen momenteel een enkele prik van, terwijl bij de twee andere vaccins die in de VS zijn goedgekeurd, die van Moderna en Pfizer/BioNTech, twee doses worden toegediend voor volledige bescherming.

Ziekenhuisopnames

Deze twee vaccins geven volgens Amerikaans onderzoek betere bescherming dan dat van Janssen, hoewel ze allemaal ziekenhuisopnames voorkomen. Volgens Janssen, onderdeel van het Amerikaanse concern Johnson & Johnson, verhoogt een tweede prik de effectiviteit aanzienlijk.

In de VS worden al boostershots van Pfizer/BioNTech gegeven aan 65-plussers en andere risicogroepen. De expertgroep had de FDA donderdag positief geadviseerd over een boosterprik met het Moderna-vaccin voor deze groepen.

In Nederland kunnen de alleroudsten over enige tijd een boosterprik krijgen, maar de Gezondheidsraad moet nog adviseren welke leeftijdsgroepen precies in aanmerking komen, en of mensen bijvoorbeeld ook een extra prik kunnen krijgen als ze aanvankelijk gevaccineerd waren met Janssen.

Meer uit Buitenland

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

PYONGYANG (ANP/RTR) - Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

3 uur geleden
Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

6 uur geleden
President Taiwan stopt als partijleider na verkiezingsnederlaag

TAIPEI (ANP/RTR) - De president van Taiwan, Tsai Ing-wen, stapt op als partijleider van de Democratische Progressieve Partij DPP na een grote verkiezingsnederlaag bij lokale verkiezingen. Oppositiepartij Kuomintang (KMT) lijkt in 13 van de 21 districten te winnen.

14 uur geleden
Elektriciteitsnetwerk in Kiev nog niet volledig hersteld

KIEV (ANP/DPA) - In Kiev zitten nog steeds zo'n 130.000 mensen zonder stroom, volgens het stadsbestuur. Het elektriciteitsnetwerk in de Oekraïense hoofdstad is na de zware Russische raketaanvallen van deze week nog niet hersteld.

16 uur geleden
Onduidelijkheid over doden na aardverschuiving Zuid-Italië

NAPELS (ANP/RTR) - Door een aardverschuiving op het Italiaanse eiland Ischia zijn volgens de Italiaanse minister van Transport en Infrastructuur acht doden gevallen. De minister van Binnenlandse Zaken zei later echter dat er nog geen bevestigde sterfgevallen waren. De burgemeester van Napels spreekt van in elk geval één overleden vrouw.

16 uur geleden
Scholz wil dat immigranten sneller Duitser kunnen worden

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil dat immigranten sneller Duits staatsburger kunnen worden dan nu het geval is. Het is de bedoeling dat immigranten al na vijf jaar het staatsburgerschap kunnen krijgen, dat is nu nog na acht jaar.

18 uur geleden
Belgische premier onaangekondigd op bezoek in Kiev

KIEV/BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo is zaterdagochtend gearriveerd in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het gaat om een onaangekondigd bezoek, meldt het Belgische persbureau Belga. De premier wordt vergezeld door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib.

20 uur geleden