Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse experts buigen zich over boostershots Janssen-vaccin

Amerikaanse experts buigen zich over boostershots Janssen-vaccin

WASHINGTON (ANP) - Onafhankelijke experts die de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA adviseren, buigen zich over de vraag of Amerikanen die zijn gevaccineerd met het coronavaccin van het Nederlandse Janssen in aanmerking moeten komen voor een boostershot. Daar wordt ook over gestemd.

De uitkomst van die stemming is niet bindend, maar het advies van de gezondheidsexperts weegt wel zwaar. De FDA moet uiteindelijk besluiten of de aanbeveling wordt overgenomen. Dat gebeurt doorgaans binnen enkele dagen.

Bij de discussie over de boostershots zijn meerdere instanties betrokken. Adviseurs van het Centrum voor ziektecontrole en Preventie (CDC) bespreken het uiteindelijke besluit van de FDA naar verwachting volgende week. Die onafhankelijke experts gaan dan ook weer stemmen over hun aanbevelingen.

Als boostershots worden goedgekeurd, komt het CDC met richtlijnen over welke groepen in aanmerking moeten komen voor zo'n extra prik. Het duurt volgens Amerikaanse media nog minstens een week voordat er een definitieve aanbeveling ligt. Die moet dan worden overgenomen door staten.

In de Verenigde Staten zijn ongeveer 187 miljoen mensen volledig gevaccineerd tegen het coronavirus, van wie er zo'n 15 miljoen het Janssen-vaccin hebben gekregen. Daar krijgen mensen momenteel een enkele prik van, terwijl bij andere vaccins twee doses moeten worden toegediend voordat mensen volledig zijn gevaccineerd.

Janssen zelf meldde eind september op basis van eigen onderzoek dat een tweede prik van het vaccin de effectiviteit flink verhoogt. Na twee prikken zou dan 94 procent zijn beschermd tegen "matige tot ernstige" ziekte. Uit Amerikaans onderzoek kwam later naar voren dat een booster van Moderna of Pfizer/BioNTech tot een sterkere afweerreactie zou leiden.

Meer uit Buitenland

RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

2 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

2 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

3 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

4 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

4 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

4 uur geleden
Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

6 uur geleden