Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse ex-minister, diplomaat en generaal Powell overleden

Amerikaanse ex-minister, diplomaat en generaal Powell overleden

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken, diplomaat en voormalige generaal Colin Powell is op 84-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn familie overleed hij aan de gevolgen van complicaties van Covid-19, al was hij wel volledig ingeënt tegen het coronavirus. Hij was de eerste zwarte minister van Buitenlandse Zaken van de VS en van 1989 tot 1993 de hoogste militair in het land.

Colin Luther Powell werd in New York uit Jamaicaanse ouders geboren. Na 35 jaar als beroepsmilitair te hebben gewerkt, trad hij op de voorgrond als populair politicus en bewindsman. Hij werd in een zeer roerige tijd in 2001 minister van Buitenlandse Zaken. Powell hield het bijna vier jaar vol. Hij vroeg toenmalig president George W. Bush voor het einde van zijn ambtstermijn als minister om ontslag.

Powell gold als een stem van gematigdheid en lag geregeld in de clinch met ministers als Donald Rumsfeld op Defensie die de harde lijn voorstonden. Het aanzien van Powell geraakte op een dieptepunt begin 2003 toen hij in de Veiligheidsraad van de VN een presentatie gaf over vermeende Iraakse massavernietigingswapens. Het verhaal bleek niet te kloppen en leidde met een Amerikaanse inval in Irak tot een van de bloedigste oorlogen in de regio waarvan de gevolgen nog steeds merkbaar zijn.

Voor Powell was het een bijzonder pijnlijke afgang. Hij was het juist die lange tijd als een roepende in de Republikeinse politieke woestijn zich tegen militair optreden tegen Irak verzette, maar uiteindelijk toch het hoofd boog. Als briljant legerofficier en voormalig deelnemer aan de Vietnam-oorlog was hij überhaupt altijd terughoudend geweest bij militaire interventies. Die zouden volgens hem alleen zin hebben als er een duidelijk Amerikaans belang mee gemoeid was en de troepen zich snel zouden kunnen terugtrekken.

Ook bij de oorlog om de Iraki's uit Koeweit te verdrijven in 1991, operatie Desert Storm, behoorde generaal Powell niet tot de haviken. Op zijn bureau in Washington prijkte de tekst van de Griekse historicus Thucydides: "van alle manifestaties van macht is terughoudendheid de meest indrukwekkende". De operatie Desert Storm bezorgde hem echter wel wereldfaam en een status waar 'politiek Washington' niet meer omheen kon.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Corona kost toerismesector in 2021 wereldwijd 2 biljoen dollar

MADRID (ANP) - De coronapandemie gaat de toerismesector wereldwijd in 2021 opnieuw 2 biljoen dollar (1,77 biljoen euro) kosten. Dat bedrag aan gederfde inkomsten is vergelijkbaar met het verlies in het jaar ervoor, zegt de toerismeorganisatie van de Verenigde Naties UNWTO maandag.

47 minuten geleden
Louis Vuitton-ontwerper Virgil Abloh (41) overleden aan kanker

NEW YORK (ANP) - Virgil Abloh, creative director van de mannenlijn van modehuis Louis Vuitton, is zondag op 41-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat laten zijn nabestaanden weten op Instagram.

4 uur geleden
Overleg Calais: EU-landen gaan nauwer samenwerken in Kanaal

CALAIS (ANP/AFP/DPA) - De EU-landen die zondag in de Franse havenstad Calais bijeen waren om ongewenste immigratie tussen het Europese vasteland en het VK te bespreken, hebben afgesproken hun samenwerking op te voeren. Tevens zal de Europese grensbewakingsdienst Frontex al vanaf woensdag haar aanwezigheid in het Kanaal en de Noordzee vergroten, onder meer via de inzet van luchtbewaking. Ook Europol gaat de lidstaten ondersteunen.

6 uur geleden
Marokko weert internationale vluchten vanwege Omikron-variant

RABAT (ANP) - Marokko laat met ingang van maandag op zijn luchthavens geen vluchten uit het buitenland meer toe. De maatregel is genomen uit angst voor verspreiding van de Omikron-variant van het coronavirus. De maatregel geldt voor twee weken.

9 uur geleden
Ook twee besmettingen met Omicron-variant in Denemarken

KOPENHAGEN (ANP/DPA) - Ook in Denemarken zijn twee coronabesmettingen vastgesteld met de Omicron-variant. Het gezondheidsinstituut SSI heeft dat zondag bevestigd, nadat een dag eerder al bekend werd twee verdachte gevallen nader werden bekeken. De desbetreffende passagiers waren met het vliegtuig vanuit Zuid-Afrika naar Denemarken gereisd en zitten in quarantaine.

11 uur geleden
Zwitsers steunen wet coronapas in referendum

BERN (ANP/AFP/RTR) - De Zwitsers staan in grote meerderheid achter de wet die het gebruik van de coronapas mogelijk maakt. Tegenstanders hadden een referendum afgedwongen, maar uiteindelijk bepaalde 62 procent van de kiezers dat de pas voor toegang tot onder meer restaurants en evenementen in stand kan blijven. Dat was een groter percentage dan verwacht.

13 uur geleden
Tsjechische president benoemt Petr Fiala tot premier

PRAAG (ANP/AFP/RTR) - De centrumrechtse oppositieleider Petr Fiala wordt de nieuwe premier van Tsjechië na de verkiezingen van vorige maand. President Milos Zeman verrichte de ceremonie vanwege zijn broze gezondheid in een rolstoel, terwijl de twee politici waren gescheiden door plexiglas.

14 uur geleden