Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse commerciële lander op weg naar de maan

Amerikaanse commerciële lander op weg naar de maan

CAPE CANAVERAL (ANP) - Een maanlander van een Amerikaans ruimtevaartbedrijf is maandag op weg gegaan naar de maan. Het vaartuig, de Peregrine, werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral. Eind februari moet het landen op het oppervlak van de maan. Daar is nog nooit een commerciële lander aangekomen.

De Peregrine is ontwikkeld door het bedrijf Astrobotic. De missie is vooral bedoeld om de vlucht naar de maan en de moeilijke landing daar te oefenen. De Verenigde Staten hopen dat bedrijven kunnen helpen bij het bouwen van bases op de maan. Zij kunnen bijvoorbeeld vracht overvliegen. De Peregrine, 2,5 meter breed en bijna 2 meter hoog, kan een lading van 265 kilo dragen.

De draagraket vervoert ook de gecremeerde resten van zeventig mensen en een hond. Die resten worden na de lancering in een baan rond de zon gebracht, waar ze tot het einde der tijden blijven vliegen.

Vorig jaar probeerde het Japanse bedrijf ispace een lander op het oppervlak te zetten, maar dat mislukte. Het vaartuig stortte neer op de maan en ging verloren. Alleen de Verenigde Staten zelf, de Sovjet-Unie, China en India zijn erin geslaagd landers op de maan te laten arriveren.

Meer uit Buitenland

Kyiv: in Duitsland doodgestoken Oekraïners zaten in het leger

KYIV (ANP/DPA) - De twee Oekraïners die zaterdag zijn doodgestoken in Duitsland, waren volgens Kyiv militairen. De steekpartij vond plaats op het terrein van een winkelcentrum in Murnau am Staffelsee, in de Duitse deelstaat Beieren.

44 minuten geleden
Blinken start bezoek aan Midden-Oosten

RIYAD (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is aangekomen in de Saudische hoofdstad Riyad. De minister bezoekt het Midden-Oosten in de hoop een staakt-het-vuren in Gaza te bewerkstelligen.

3 uur geleden
Times: Schotse premier Yousaf treedt maandag af

EDINBURGH (ANP/BLOOMBERG) - De Schotse premier Humza Yousaf is van plan maandag af te treden, zo meldt The Sunday Times. Yousaf zou hebben geconcludeerd dat hij een vertrouwensstemming deze week niet zal overleven en heeft besloten de eer aan zichzelf te houden.

4 uur geleden
Spaanse premier Sánchez maakt bekend of hij aanblijft

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez maakt bekend of hij aanblijft. Hij had woensdag totaal onverwacht aangekondigd dat hij "een paar dagen" een stapje terug zou doen om te kijken of hij de regering wil blijven leiden. Hij reageerde op het nieuws dat een rechtbank onderzoekt of zijn vrouw corrupt is. Hij sprak over een aanhoudende lastercampagne van politieke tegenstanders tegen hem en zijn familie.

5 uur geleden
Doden bij luchtaanvallen Israël op Rafah en Gaza-Stad

RAFAH (ANP/RTR) - Bij een luchtaanval van Israël op drie huizen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zijn in de nacht van zondag op maandag zeker dertien doden gevallen en veel mensen gewond geraakt. Dat melden medische bronnen aan persbureau Reuters.

7 uur geleden
Eurovisie Songfestival-uitzending 2023 wint twee BAFTA's

LONDEN (ANP) - Het Eurovisie Songfestival 2023 heeft twee BAFTA Television Craft Awards gewonnen. De winnaars werden zondagavond bekendgemaakt tijdens een ceremonie in Londen. De Television Craft Awards zijn de prijzen die de British Academy of Film and Television Arts uitreikt in de categorieën die achter de schermen plaatsvinden.

10 uur geleden
Blinken doet na Saudi-Arabië ook Israël en Jordanië aan

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken breidt zijn reis door het Midden-Oosten uit met bezoeken aan Jordanië en Israël, meldt buitenlandwoordvoerder Matthew Miller. Dit weekend was Blinken in Saudi-Arabië voor een bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF), waar behalve over economische zaken ook over de oorlog in Gaza werd gesproken.

11 uur geleden