Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse buitenlandminister: Poetin mag hier niet mee wegkomen

Amerikaanse buitenlandminister: Poetin mag hier niet mee wegkomen

NEW YORK (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft de internationale orde "verscheurd" en daar mag hij "niet mee wegkomen". De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft dat gezegd tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York.

Volgens Blinken moet de wereld Poetin ter verantwoording roepen voor de invasie van Oekraïne. Hij noemde Russische pogingen om Oekraïens grondgebied in te lijven bij Rusland "opnieuw een gevaarlijke escalatie". Geen enkele Russische claim kan Oekraïne het recht ontnemen om zich te verdedigen, zei hij. Russische dreigementen met de mogelijke inzet van kernwapens noemde Blinken "roekeloos".

Blinken bespeurt zelfs bij landen die nauwe banden met Moskou blijven onderhouden "serieuze bedenkingen" over de invasie en de oorlog.

Rusland was ook aanwezig bij de vergadering, hoewel de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov pas later arriveerde. Tijdens de vergadering wees hij alle beschuldigingen over oorlogsmisdaden door Russische militairen van de hand. Hij beschuldigde op zijn beurt de Oekraïense regering van misdaden. "De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben met medewerking van internationale mensenrechtenorganisaties de misdaden van het regime in Kiev bedekt", stelde Lavrov.

Meer uit Buitenland

Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

15 minuten geleden
Russische oppositieleider Navalny begraven

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is begraven in Moskou. Zijn lichaam was na een afscheidsplechtigheid in een kerk overgebracht naar een nabijgelegen begraafplaats.

1 uur geleden
Duitse militair schiet vier mensen dood ten oosten van Bremen

SCHEESSEL/BOTHEL (ANP) - Een zwaarbewapende Duitse militair heeft ten oosten van Bremen een bloedbad aangericht in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens meldingen van de krant Bild waren er in twee nabijgelegen plaatsen schietpartijen, in Scheessel en in Bothel. Er zijn vier mensen gedood, volgens de politie. Bild stelt dat de slachtoffers de ex van de militair, haar nieuwe vriend, zijn moeder en een kind zijn.

2 uur geleden
EU zet hulp aan VN-organisatie Gaza toch door en stuurt meer geld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie zet haar steun aan VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook toch door, ook al zijn onderzoeken naar de samenwerking van UNRWA-personeel met Hamas nog niet klaar. Komende week keert de commissie al 50 miljoen euro uit aan UNRWA, dat in nijpende geldnood zit. In het al maanden bestookte Palestijnse Gaza is aan alles tekort.

3 uur geleden
Honderden mensen naar kerk voor uitvaart Navalny

MOSKOU (ANP/RTR/AFP/DPA) - Er verzamelen zich steeds meer mensen bij de kerk in Moskou waar een uitvaartplechtigheid wordt gehouden voor oppositieleider Aleksej Navalny. Er staan volgens een aanwezige journalist honderden sympathisanten te wachten. Volgens een bekende bondgenoot van Navalny, Leonid Volkov, zijn het er meer dan duizend.

4 uur geleden
Aanhoudingen bij verrassingsprotest boeren bij Arc de Triomphe

PARIJS (ANP) - Bij een onaangekondigd boerenprotest bij de Arc de Triomphe in Parijs heeft de politie ingegrepen en 66 betogers aangehouden. Een van de arrestanten is volgens Franse media een voorman van een boerenactiegroep, Patrick Legras. Hij keerde zich vlak voor zijn aanhouding fel tegen het beleid van de Europese Unie. De politie heeft betogers met hun tractors de stad uit geëscorteerd en de protestactie was volgens media relatief snel voorbij.

5 uur geleden
Iran naar de stembus voor parlementsverkiezingen

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Iraniërs gaan vrijdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Grootayatollah Ali Khamenei ging zelf vroeg stemmen en riep landgenoten op zijn voorbeeld te volgen.

7 uur geleden