Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse buitenlandminister: Poetin mag hier niet mee wegkomen

Amerikaanse buitenlandminister: Poetin mag hier niet mee wegkomen

NEW YORK (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft de internationale orde "verscheurd" en daar mag hij "niet mee wegkomen". De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft dat gezegd tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York.

Volgens Blinken moet de wereld Poetin ter verantwoording roepen voor de invasie van Oekraïne. Hij noemde Russische pogingen om Oekraïens grondgebied in te lijven bij Rusland "opnieuw een gevaarlijke escalatie". Geen enkele Russische claim kan Oekraïne het recht ontnemen om zich te verdedigen, zei hij. Russische dreigementen met de mogelijke inzet van kernwapens noemde Blinken "roekeloos".

Blinken bespeurt zelfs bij landen die nauwe banden met Moskou blijven onderhouden "serieuze bedenkingen" over de invasie en de oorlog.

Rusland was ook aanwezig bij de vergadering, hoewel de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov pas later arriveerde. Tijdens de vergadering wees hij alle beschuldigingen over oorlogsmisdaden door Russische militairen van de hand. Hij beschuldigde op zijn beurt de Oekraïense regering van misdaden. "De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben met medewerking van internationale mensenrechtenorganisaties de misdaden van het regime in Kiev bedekt", stelde Lavrov.

Meer uit Buitenland

Aanklachten geen beletsel voor Trumps kandidatuur

NEW YORK (ANP) - Een aanklacht of veroordeling hoeft de voormalige president Donald J. Trump er niet van te weerhouden zich opnieuw kandidaat te stellen voor het presidentschap, schrijft The New York Times.

1 uur geleden
Trump aangeklaagd in zaak rond betalen zwijggeld Stormy Daniels

NEW YORK (ANP) - Donald Trump is donderdag aangeklaagd door een Grand Jury in Manhattan, na een onderzoek naar zwijggeld betaald aan pornoster Stormy Daniels, schrijft The New York Times. Geen enkele voormalige of zittende Amerikaanse president is ooit strafrechtelijk vervolgd.

1 uur geleden
Finland wordt 31e NAVO-lid na goedkeuring door Turks parlement

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turkije heeft als laatste NAVO-land het lidmaatschap van Finland goedgekeurd. De ratificatie was een formaliteit nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn goedkeuring had uitgesproken voor de toetreding. Ook de Turkse oppositie in het parlement sprak haar steun uit.

3 uur geleden
Media: tweede onderzoek naar zwijggeld Trump na affaire

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse justitie onderzoekt een tweede zaak waarbij ex-president Donald Trump zwijggeld zou hebben betaald om een affaire te verhullen. Het gaat om 150.000 dollar voor voormalig Playboy-fotomodel Karen McDougal die zelf beweert dat ze in 2006 een relatie had met Trump, meldt de krant The Wall Street Journal.

3 uur geleden
Oekraïne: controle over nog maar een derde van Bachmoet

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne heeft nog maar de controle over een derde van Bachmoet, bevestigt een adviseur van de president na meldingen van internationale waarnemers. De stad in het oosten van het land is al maanden het toneel van een bloedige strijd met de Russen.

6 uur geleden
Gelekte documenten tonen Russische geheime plannen in cyberoorlog

HAMBURG/WASHINGTON (ANP) - Gelekte Russische documenten bieden een zeldzame kijk op hoe Rusland cyberaanvallen uitvoert, desinformatie verspreidt en het internet in de gaten houdt, meldt een internationale groep media. Zij wisten de hand te leggen op ruim 5000 pagina's vertrouwelijke bedrijfsdocumenten van de in Moskou gevestigde onderneming Vulkan die tools maakt voor de Russische cyberoorlog tegen bijvoorbeeld vliegvelden, energiecentrales en overheden. De geheime gegevens geven "voor het eerst inzicht in hun wapenarsenaal, en onthullen hun strategie", aldus het Duitse Der Spiegel.

8 uur geleden
Gevluchte vader van meisje met antioorlogstekening opgepakt

MINSK (ANP/RTR) - Een man die in Rusland tot twee jaar strafkamp is veroordeeld vanwege zijn kritiek op de Russische strijdkrachten en wiens dochter een antioorlogstekening maakte, is opgepakt in Belarus. Deze Aleksej Moskaljov (54) zat in de buurt van Moskou in huisarrest, maar vluchtte dinsdag voordat een rechtbank hem later die dag veroordeelde.

9 uur geleden