Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse beurzen stijgen weer na onrust vorige week

Amerikaanse beurzen stijgen weer na onrust vorige week

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn hoger aan de nieuwe maand begonnen. Vorige week kenden de beurzen in New York nog hun slechtste week sinds oktober toen onrust op de markten tot een verkoopgolf leidde. Die onrust ontstond mede doordat Reddit-beleggers, kleine beleggers die massaal hun geld in enkele kleine aandelen staken, onder meer het aandeel van computerspellenwinkelketen GameStop en bioscoopketen AMC de hoogte in stuwden. Dat leidde tot vraagtekens bij de waardering van meerdere aandelen.

Verder stegen de techaandelen. Deze week komen webwinkel Amazon en Google-moeder Alphabet met cijfers en daar verwachten de markten veel van. Ook kijken beleggers naar de politieke ontwikkelingen rond een coronasteunpakket en de voortgang bij het vaccineren tegen de pandemie.

De Dow-Jonesindex stond na een kwartiertje handelen 0,6 procent in de plus op 30.136 punten. De breed samengestelde S&P 500 kreeg er 0,7 procent bij tot 3741 punten en techbeurs Nasdaq steeg 0,8 procent tot 13.168 punten.

Amazon

De Reddit-beleggers lijken zich nu op het zilver te hebben gestort. De koers daarvan steeg tot boven de 30 dollar. GameStop verloor haast 11 procent, maar AMC werd haast 20 procent hoger gezet.

Amazon steeg 1,6 procent. De verwachting is dat die webwinkel garen heeft gespind bij de coronamaatregelen in veel landen. Ook biedt Amazon serverruimte in de cloud aan, wat voor bedrijven die thuiswerken mogelijk moeten maken ook zeer interessant is. Alphabet (plus 1,6 procent) heeft vermoedelijk weten te profiteren van de aantrekkende markt voor online advertenties. Daarvan wist Facebook ook te profiteren, bleek vorige week toen dat bedrijf de boeken opende.

Olieprijzen

Maandag gaven medisch bedrijf Thermo Fischer (plus 1,3 procent), defensiebedrijf Northrop Grumman (plus 0,9 procent) en liftenmaker Otis (min 1,4 procent) een kijkje in de boeken.

De euro was 1,2090 dollar waard, tegen 1,2143 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 52,73 dollar. Brentolie klom 1,2 procent in prijs tot 55,67 dollar per vat.

Meer uit Financieel

EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

7 uur geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

9 uur geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

11 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

11 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

22 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

1 dag geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

1 dag geleden