Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse beurzen hard onderuit door rentevrees

Amerikaanse beurzen hard onderuit door rentevrees

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag fors lager gesloten. Ook vrijdag was er al een stevige verliesbeurt. Beleggers vrezen dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente steviger gaat verhogen dan eerder was verwacht. Later deze week komt de Fed, die al is begonnen met het opvoeren van de rente, met een nieuw rentebesluit. Hogere rentetarieven zijn doorgaans slecht voor aandelenbeleggingen.

Vooral de waarderingen van technologiefondsen komen daardoor onder druk te staan. Dat bleek bijvoorbeeld uit de neergang van de Nasdaq. De techbeurs leverde 4,7 procent in tot 10.809,23 punten. De Dow-Jonesindex ging 2,8 procent omlaag tot 30.516,74 punten.

De breed samengestelde SP 500 werd 3,9 procent lager gezet, op 3749,63 punten. Dat is de laagste stand sinds januari vorig jaar en meer dan 22 procent lager dan het hoogste punt van dit jaar.

Techaandelen omlaag

Techbedrijven zakten stevig. Zo stond Apple, dat 3,8 procent inleverde, in een jaar niet zo laag. Tesla verloor ruim 7 procent en Amazon 5,5 procent. Google-moeder Alphabet, Twitter en Facebook-moeder Meta Platforms verloren tot 6,5 procent. Die bedrijven moeten meer doen tegen nepaccounts en nepvideo's om boetes van de Europese Commissie te ontlopen, meldde persbureau Reuters.

Cryptofondsen verloren door problemen in de sector. Niet alleen dalen cryptomunten al enige tijd hard, zo staat bitcoin onder de 24.000 dollar, maar ook zijn er een aantal bedrijven die in de problemen zijn gekomen. Zoals het niet-beursgenoteerde Celsius Network. Dat leidde tot onrust bij beleggers die crypto toch al als risicovol zien.

Coinbase

Cryptobeurs Coinbase zakte ruim 11 procent door de aanhoudende koersdalingen van cryptomunten. Cryptobank Silvergate Capital verloor haast 17 procent door de waardedaling van de crypto's. Ook Microstrategy had last van de koersval van bitcoin en zakte ruim 25 procent. Het softwarebedrijf had per eind maart meer dan 129.000 stuks bitcoin in bezit en verloor daar zo'n 1 miljard dollar op.

Astra Space kelderde een kleine 24 procent. De lancering van een raket van het ruimtevaartbedrijf liep dit weekeinde niet goed af en een stel NASA-satellieten kon daardoor niet in een baan om de aarde worden gebracht.

De euro was 1,0411 dollar waard, tegen 1,0431 dollar bij de slotbel in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 120,83 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent duurder, op 122,08 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

9 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

10 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

10 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

11 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

12 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

13 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

13 uur geleden