Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse bedrijven nemen weer veel nieuwe mensen aan

Amerikaanse bedrijven nemen weer veel nieuwe mensen aan

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Amerikaanse bedrijven nemen steeds meer personeel in dienst en de werkloosheid in de grootste economie van de wereld loopt daardoor in rap tempo terug. Nieuwe cijfers van de Amerikaanse overheid wijzen erop dat de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten stevig herstel doormaakt.

Vorige maand kwamen er exclusief de landbouw 943.000 arbeidsplaatsen bij. Dat is beter dan alom werd verwacht, want economen gepeild door persbureau Bloomberg rekenden in doorsnee op zo'n 858.000 extra banen. Daardoor liep de werkloosheid terug van 5,9 tot 5,4 procent.

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics, dat de cijfers aanleverde, wijst erop dat de werkloosheid ver onder de piek tijdens de crisismaanden in het voorjaar van 2020 ligt. Toch is de arbeidsmarkt nog niet volledig hersteld van de coronapandemie. Zo lag het werkloosheidspercentage in februari 2020, de laatste maand voor de virusuitbraak in de VS, op 3,5 procent.

Biden

De VS waren erg snel met het vaccineren van hun bevolking. Daardoor konden de coronamaatregelen daar ook eerder worden versoepeld en begonnen bedrijven al vroeg met het opnieuw aannemen van personeel. Met name in de dienstensector, waaronder de horeca, detailhandel, toerisme en vrijetijdsbesteding, is de vraag naar extra arbeidskrachten al een tijdje groot. Om werknemers te lokken bieden bedrijven geregeld hogere lonen en bonussen aan.

President Joe Biden ziet in de banengroei het bewijs dat zijn beleid om fors te investeren in economisch herstel resultaat oplevert. "Het plan Biden werkt", zei hij in een reactie op de cijfers. "We hebben vroeg in mijn termijn het juiste gereedschap ingezet", verwees hij naar het steunpakket van circa 1900 miljard dollar dat kort na zijn aantreden werd goedgekeurd. Met de gunstige cijfers krijgt Biden mogelijk ook meer politici achter andere grote investeringsprojecten, zoals de honderden miljarden dollars die hij in wegen, bruggen, spoorlijnen en breedbandinternet wil steken.

Eerder deze week wezen cijfers van loonstrookverwerker ADP nog op een tegenvallende banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven. Maar daarin was een kleiner deel van de economie meegenomen. De banen van ambtenaren telde ADP bijvoorbeeld niet mee. Volgens de loonstrookverwerker lieten de eigen cijfers zien dat het de laatste tijd ook lastig kan zijn voor bedrijven om personeel te werven, bijvoorbeeld omdat er soms te weinig geschikte krachten te vinden zijn of vanwege zorgen over de verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus.

Meer uit Financieel

Consumentenvertrouwen fractie lager, na stijging afgelopen maanden

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in mei een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De kleine daling volgt op acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand negatiever over het economisch klimaat, maar iets minder negatief over de koopbereidheid.

1 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

6 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

8 uur geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

8 uur geleden
AI-hausse levert chipontwerper Nvidia opnieuw recordomzet op

SANTA CLARA (ANP) - Chipontwikkelaar Nvidia heeft zijn omzet en winst in het afgelopen kwartaal opnieuw fors opgevoerd. Het bedrijf staat bekend als de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen. Nu veel techbedrijven in een race zijn verwikkeld om de geavanceerdste AI-modellen te ontwikkelen, boekt Nvidia recordresultaten.

9 uur geleden
Beurzen in New York sluiten lager na notulen Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met bescheiden verliezen gesloten. De bekendste graadmeters op Wall Street daalden na de publicatie van de notulen van de recentste rentevergadering van de Federal Reserve en drongen die verliezen vervolgens deels terug. Uit de stukken kwam naar voren dat sommige beleidsmakers van de centrale bank zich afvroegen of de rentes wel hoog genoeg waren om de inflatie onder controle te krijgen.

9 uur geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

10 uur geleden