
Amerikaanse bedrijven maken zich op voor verspreiding vaccins
WASHINGTON (ANP) - Met de aanstaande komst van coronavaccins die bij lage temperaturen moeten worden bewaard, maken Amerikaanse bedrijven zich op voor een enorme logistieke inspanning om de distributie ervan te ondersteunen.
Autofabrikant Ford heeft zijn eigen diepvriezers besteld, terwijl vleesverwerkingsgigant Smithfield zegt dat het klaar is om koelcellen in zijn slachthuizen ter beschikking te stellen voor de uitrol van vaccins. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het isoleren van containers, draaien al weken overuren.
De Amerikaanse logistieke gigant UPS produceert 500 kilo droogijs per uur in zijn depots en heeft draagbare vriezers ontwikkeld die de vaccins kunnen opslaan bij temperaturen tussen -20 en -80 graden Celsius. Maar ook bedrijven die niet direct verband houden met de productie, opslag of transport van vaccins, zijn druk in de weer.
"We hebben de mogelijkheden en capaciteit van onze vriezers beoordeeld en zijn bereid gezondheidsinstanties te helpen als de opslagcapaciteit beperkt wordt", zei Keira Lombardo, een van de directeuren van vleesgigant Smithfield. De vleesverpakker, die in een aantal van zijn Amerikaanse slachthuizen te maken kreeg met een groot aantal coronagevallen, zegt dat het nu klaar staat om de autoriteiten te helpen het vaccin te distribueren. Met name aan arbeiders in de landbouw- en voedselvoorzieningssector, zei Lombardo.
Ford heeft tien ultrakoude vriezers besteld in afwachting van de komst van vaccins, om ze aan te bieden aan werknemers die ze willen hebben wanneer ze beschikbaar zijn. Toen het virus zich in het voorjaar in de Verenigde Staten begon te verspreiden, moest het bedrijf zijn fabrieken tijdelijk sluiten. De autofabrikant heeft sindsdien zijn activiteiten hervat, maar met strikte gezondheidsmaatregelen. "De gezondheid en veiligheid van ons personeel is onze topprioriteit", vertelde een woordvoerder.
General Motors is nog niet zo ver gegaan, maar zei dat het in contact was met Amerikaanse overheidsinstanties en gezondheidsfunctionarissen om "waar nodig te coördineren wanneer de distributieplannen beschikbaar worden gesteld".
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
2 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
3 uur geleden