
Amerikaanse arbeidsmarkt krijgt harde klappen door coronacrisis
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in maart door de coronacrisis het sterkst gekrompen in jaren. Dat komt naar voren uit het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid. Daarmee wordt opnieuw duidelijk dat de grootste economie ter wereld hard wordt geraakt door de virusuitbraak.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid verdwenen er vorige maand 701.000 banen (exclusief de landbouw). In februari was nog sprake van 275.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Vooral in de vrijetijdssector en bij horecabedrijven gingen veel banen verloren. Hiermee zakte de werkgelegenheid verder weg dan alom werd verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een daling met 100.000 arbeidsplaatsen.
De werkloosheid in de VS is gestegen tot 4,4 procent van 3,5 procent een maand eerder. Daarmee is de werkeloosheid terug op het niveau van 2017. De kenners waren eigenlijk uitgegaan van een toename tot 3,8 procent.
Uitkeringsaanvragen
De impact van de coronacrisis in de VS werd de afgelopen dagen al duidelijk door de grote golf aan nieuwe uitkeringsaanvragen. Bijna 10 miljoen Amerikanen hebben in de laatste twee weken een beroep gedaan op een werkloosheidsuitkering.
De situatie in de VS verslechtert door het coronavirus in rap tempo. De overheid kondigde de afgelopen dagen ook al maatregelen aan. Overigens ging het gemiddelde uurloon in maart wel met 0,4 procent omhoog. Dat was iets meer dan economen in doorsnee hadden voorzien.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
59 minuten geledenEINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
2 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
2 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
3 uur geleden