Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaans stel op Schiphol opgepakt op verdenking mensensmokkel

Amerikaans stel op Schiphol opgepakt op verdenking mensensmokkel

AMSTERDAM (ANP) - Een Amerikaans paar is zondag op Schiphol aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Het stel begeleidde een Kazachs gezin dat naar Nederland vloog om asiel aan te vragen. Dat bevestigt de Koninklijke Marechaussee maandag na berichtgeving door NRC.

De marechaussee doet geen mededelingen over de identiteit van de Amerikanen, maar volgens de Chinese mensenrechtenorganisatie ChinaAid gaat het om Michael Horowitz en Devra Marcus. Horowitz was een belangrijke medewerker van president Ronald Reagan.

Het Amerikaanse stel zit vast. Het Kazachse gezin dat door de Amerikanen werd begeleid, gaat de asielprocedure in. Volgens ChinaAid gaat het om de vrouw en kinderen van de Kazachse activist Serikzjan Bilasj. De mensenrechtenorganisatie stelt dat de autoriteiten van Kazachstan Serikzjan Bilasj als terrorist bestempelden en hem in 2019 een tijd gevangen hielden. Hij zou de toestand van Kazachen en Oeigoeren in concentratiekampen in de Chinese provincie Xinjiang aan de kaak hebben gesteld. Volgens ChinaAid verliet de activist in 2019 Kazachstan en leeft hij sindsdien gescheiden van zijn gezin.

Onrechtvaardig

Bob Fu, voorzitter van ChinaAid, riep de Nederlandse regering op Twitter op het Amerikaanse paar direct vrij te laten. Hij noemde de arrestaties ongerechtvaardigd en stelde dat het stel beloond zou moeten worden voor hun pogingen een Kazachs gezin te redden.

In Kazachstan brak afgelopen week op grote schaal geweld uit. Dit gebeurde na een forse verhoging van de brandstofprijzen. In eerste instantie waren de protesten vreedzaam, maar de sfeer sloeg om. Betogers bestormden onder meer overheidsgebouwen in Almaty, de grootste stad van het land. Volgens de autoriteiten zijn inmiddels bijna 8000 mensen gearresteerd vanwege de onrust. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Centraal-Aziatische land zegt dat islamitische extremisten betrokken waren bij de ongeregeldheden.

Meer uit Binnenland

Geluidsproblemen verstoren 'EU-examen' Wopke Hoekstra

STRAATSBURG (ANP) - De hoorzitting waarin Wopke Hoekstra steun van Europarlementariërs moet verzamelen om de klimaatman van de Europese Commissie te worden, is stilgelegd. De geluidsinstallatie haperde keer op keer, tot er niets anders opzat dan naar een andere zaal in het Europees Parlement in Straatsburg te verhuizen.

1 uur geleden
Na invoering statiegeld een derde minder blikjes tussen zwerfvuil

DEN HAAG (ANP) - Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat op de eerste meting sinds 1 april - toen de statiegeldregels zijn veranderd - een derde minder blikjes in het zwerfafval zijn beland, vergeleken met de drie jaren daarvoor.

3 uur geleden
Hoekstra wil dat EU al in 2040 90 procent minder CO2 uitstoot

STRAATSBURG (ANP) - Kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra wil de lijn van de huidige Europese klimaatdoelen niet simpelweg doortrekken, maar een scherper tussendoel stellen. Hij wil de doelstelling voor 2040 leggen op 90 procent minder CO2-uitstoot, zei hij tijdens een hoorzitting waarin hij het vertrouwen van Europarlementariërs probeert te winnen.

4 uur geleden
Harde opstelling tegen Zuid-Europa in pandemie spijt Hoekstra

STRAATSBURG (ANP) - Kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra heeft spijt van zijn harde opstelling jegens Zuid-Europese landen die aandrongen op Europese coronasteun. Hij had dat anders moeten doen, zegt hij tijdens de Straatsburgse hoorzitting waarin hij het vertrouwen van het Europees Parlement probeert te winnen.

5 uur geleden
Nieuwe crisisorganisatie staat klaar voor toekomstige pandemieën

BILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).

6 uur geleden
Van der Burg herhaalt: gemeenten, regel opvang voor Oekraïeners

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft gemeenten opnieuw opgeroepen snel opvangplekken te regelen voor Oekraïners. Hij deelt de zorgen van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma die vreest dat de Jaarbeurs - de eerste opvanglocatie voor veel gevluchte Oekraïners - binnenkort geen bedden meer heeft, omdat de doorstroom naar opvangplekken elders in het land stokt.

6 uur geleden
College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

7 uur geleden