Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaans-Russische dialoog was positief begin volgens Kremlin

Amerikaans-Russische dialoog was positief begin volgens Kremlin

GENÈVE/KIEV (ANP/RTR) - Het gesprek van onderministers van Rusland en de Verenigde Staten in Genève was volgens het Kremlin "een positief begin". Het overleg vond plaats omdat Moskou vindt dat het Westen zich te veel bemoeit met voormalige Sovjetrepublieken zoals Oekraïne en eist veiligheidsgaranties zoals uitsluiting van Oekraïens NAVO-lidmaatschap.

Onderminister Sergej Rjabkov en zijn Amerikaanse collega Wendy Sherman ontmoetten elkaar zondagavond en spraken elkaar maandag acht uur lang. Beiden hebben laten weten dat er geen doorbraak te melden valt en ze gaven geen gezamenlijke persconferentie na afloop.

Het onderhoud in Genève werd op korte termijn geregeld, omdat de spanningen tussen Moskou en Washington zo hoog zijn opgelopen. Het was crisisberaad in wat een nieuwe Koude Oorlog tussen het Westen en Rusland wordt genoemd. Zwitserse media concludeerden dinsdag dat het gesprek "die oorlog maar een paar graden warmer heeft gemaakt".

Nieuwe rondes nodig

De Kremlinwoordvoerder hoopte dinsdag dat de dialoog uiteindelijk resultaat oplevert, "Het belangrijkste is resultaat, (maar) daar is nog niets over te zeggen. Er zijn nog nieuwe rondes nodig om een beeld te krijgen waar we staan." Het onderhoud van Rjiabkov en Sherman wordt deze week gevolgd door ander diplomatiek overleg tussen de twee gebrouilleerde mogendheden. Russische diplomaten spreken met de NAVO en met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De westerse invloed in Oekraïne vormt al jaren de voornaamste bron van spanningen. Voor Rusland gaan de VS en Europese bondgenoten te ver. Moskou eist dat Oekraïne nooit lid van de NAVO wordt. Volgens westerse zegslieden is er momenteel een enorme en dreigende Russische troepenmacht aan de grens met Oekraïne samengetrokken. De president van Oekraïne, Volodimir Zelenski, heeft dinsdag gezegd dat er snel weer een topconferentie van vier betrokken landen moet komen om de conflicten in en over Oekraïne op te lossen. Hij doelt op de groep van vier landen die eerder met Oekraïne naar een oplossing zochten, Duitsland, Frankrijk en Rusland. Deze vier begonnen het overleg over Oekraïne tijdens herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog in juni 2014 in Normandië.

De wrijvingen over Oekraïne vloeien voort uit de afzetting van de gekozen pro-Russische president van Oekraïne in 2014. Het Westen ziet dat als het gevolg van een volksopstand, het Kremlin ziet dat als een gevolg van een vooral door de VS aangemoedigde staatsgreep.

Meer uit Buitenland

99-jarige Jimmy Carter bij herdenkingsdienst echtgenote Rosalynn

ATLANTA (ANP/AFP) - De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst voor zijn vrouw Rosalynn. De 99-jarige Carter verschijnt zelden nog in het openbaar. Ook Carters opvolgers Joe Biden en Bill Clinton waren aanwezig, evenals alle vijf nog in leven zijnde presidentsvrouwen: Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama, Melania Trump en Jill Biden.

1 uur geleden
Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

7 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

7 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

8 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

8 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

9 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

10 uur geleden