
Amerikaans ruimteschip kan beginnen aan terugreis van maan
HOUSTON (ANP) - Het nieuwe Amerikaanse ruimteschip dat bezig is aan een proefvlucht naar de maan kan donderdag beginnen met de terugkeer naar de aarde. Het onbemande vaartuig doet het beter dan verwacht, zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het is de bedoeling dat de Orion op 11 december in de Grote Oceaan plonst.
Het ruimteschip bevindt zich nu in een baan rond de maan, op zo'n 400.000 kilometer van de aarde en ongeveer 80.000 kilometer van de maan, met een snelheid van zo'n 3300 kilometer per uur. Donderdag om 22.53 uur Nederlandse tijd moeten de motoren aangaan, zodat het vaartuig de baan kan verlaten. Daarna maakt hij een duikvlucht langs de maan. Die slinger moet hem genoeg snelheid geven om los te komen van de maan en de oversteek naar de aarde te maken.
De Orion werd op 16 november gelanceerd, zonder mensen aan boord. Bijna een week na vertrek maakte het ruimteschip een duikvlucht om in een ovale baan rond de maan te komen. Een week later bereikte het de verste afstand ooit voor een ruimtevaartuig dat is ontworpen om mensen te vervoeren. Het was toen op ruim 430.000 kilometer van de aarde.
Doel maanmissie
De maanmissie is bedoeld om alle systemen in de capsule te testen. De volgende vlucht staat gepland voor 2024. Dan moet het ruimteschip met vier mensen aan boord rond de maan vliegen. Rond 2025 moeten mensen weer voet op de maan zetten, voor het eerst sinds 1972.
De Orion bestaat uit twee delen. In het voorste, Amerikaanse deel komen later de astronauten te zitten. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. Daaraan zitten ook de zonnepanelen, die zijn ontwikkeld en gebouwd door Airbus Nederland uit Leiden.
Meer uit Buitenland
MIAMI (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag een rechtszaak aangespannen tegen Dow Jones, News Corp, Rupert Murdoch en twee journalisten van The Wall Street Journal. Hij beschuldigt de partijen van laster.
16 minuten geledenNEW YORK (ANP/AFP) - Bijna 80.000 mensen zijn ontheemd in de Zuid-Syrische provincie Suwayda door de jongste golf van geweld tussen druzen en bedoeïenen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn de voorzieningen voor elektriciteit, water en telecommunicatie ingestort. Een brandstoftekort heeft het transport lamgelegd en bemoeilijkt evacuaties.
6 uur geledenBRASILIA (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro, verdacht van een couppoging, moet een elektronische enkelband gaan dragen. De politie heeft zijn huis en zijn politieke hoofdkwartier doorzocht, meldden Braziliaanse media.
8 uur geledenLJUBLJANA (ANP) - Slovenië gaat toch geen raadgevend referendum uitschrijven over de verhoging van de defensie-uitgaven om de nieuwe NAVO-norm te halen. De Slovenen hoeven daardoor hoogstwaarschijnlijk ook niet te stemmen of ze binnen het bondgenootschap willen blijven.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Brussel wacht lastige onderhandelingen met en tussen de 27 EU-lidstaten over de meerjarenbegroting. Dat zei de Deense minister Marie Bjerre vrijdag na afloop van een bijeenkomst van ministers over EU-zaken. In de vergadering spraken de EU-ministers voor het eerst met elkaar over het deze week door de Commissie gepresenteerde voorstel voor het EU-budget 2028-2034
11 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - Buitenlandse toeristen zijn toch niet welkom in een onlangs geopend vakantieresort in Wonsan Kalma, aan de oostkust van Noord-Korea. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov bracht daar vorige week nog een bezoek en sprak van een "goede toeristische attractie".
11 uur geledenSUWAYDA (ANP/AFP) - Gewapende groepen die gesteund worden door de Syrische regering zijn toch weer slaags geraakt met druzische strijders in het zuiden van het land. Donderdag was een wapenstilstand ingegaan, hadden regeringstroepen zich uit de stad Suwayda en omstreken teruggetrokken en leek de rust weer te keren.
11 uur geleden