Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaans ruimteschip kan beginnen aan terugreis van maan

Amerikaans ruimteschip kan beginnen aan terugreis van maan

HOUSTON (ANP) - Het nieuwe Amerikaanse ruimteschip dat bezig is aan een proefvlucht naar de maan kan donderdag beginnen met de terugkeer naar de aarde. Het onbemande vaartuig doet het beter dan verwacht, zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het is de bedoeling dat de Orion op 11 december in de Grote Oceaan plonst.

Het ruimteschip bevindt zich nu in een baan rond de maan, op zo'n 400.000 kilometer van de aarde en ongeveer 80.000 kilometer van de maan, met een snelheid van zo'n 3300 kilometer per uur. Donderdag om 22.53 uur Nederlandse tijd moeten de motoren aangaan, zodat het vaartuig de baan kan verlaten. Daarna maakt hij een duikvlucht langs de maan. Die slinger moet hem genoeg snelheid geven om los te komen van de maan en de oversteek naar de aarde te maken.

De Orion werd op 16 november gelanceerd, zonder mensen aan boord. Bijna een week na vertrek maakte het ruimteschip een duikvlucht om in een ovale baan rond de maan te komen. Een week later bereikte het de verste afstand ooit voor een ruimtevaartuig dat is ontworpen om mensen te vervoeren. Het was toen op ruim 430.000 kilometer van de aarde.

Doel maanmissie

De maanmissie is bedoeld om alle systemen in de capsule te testen. De volgende vlucht staat gepland voor 2024. Dan moet het ruimteschip met vier mensen aan boord rond de maan vliegen. Rond 2025 moeten mensen weer voet op de maan zetten, voor het eerst sinds 1972.

De Orion bestaat uit twee delen. In het voorste, Amerikaanse deel komen later de astronauten te zitten. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. Daaraan zitten ook de zonnepanelen, die zijn ontwikkeld en gebouwd door Airbus Nederland uit Leiden.

Meer uit Buitenland

Luchthaven Marseille tijdelijk dicht door natuurbrand

MARSEILLE (ANP/RTR) - De internationale luchthaven van het Zuid-Franse Marseille is tijdelijk dicht vanwege een natuurbrand. Volgens Franse media zijn in de buurt ook delen van snelwegen gesloten.

1 uur geleden
Iran: geen verzoek gedaan om met de VS te spreken

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft niet om gesprekken met de Verenigde Staten gevraagd, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd volgens persbureau Tasnim. De Amerikaanse president Donald Trump zei dat er gesprekken gepland zijn en dat de houding van Iran is veranderd na de Amerikaanse aanvallen op nucleaire installaties in het land.

1 uur geleden
Bemiddelaar Qatar: tijd nodig voor akkoord over Gaza

DOHA (ANP/AFP) - Bemiddelaar Qatar stelt dat "tijd nodig" is voor de onderhandelingen voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. "Ik denk niet dat ik op dit moment een tijdlijn kan geven, maar ik kan nu wel zeggen dat we hier tijd voor nodig zullen hebben", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

2 uur geleden
Duizenden mensen in lockdown door grote natuurbrand in Spanje

XERTA (ANP/RTR) - De Spaanse autoriteiten hebben meer dan 18.000 inwoners van de provincie Tarragona opdracht gegeven binnen te blijven. In het gebied grijpt een natuurbrand om zich heen en worden evacuaties uitgevoerd.

2 uur geleden
Axios: Trump belooft Oekraïne meteen deel van gestremde Patriots

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen Oekraïne onmiddellijk alsnog een deel van de teruggeroepen lading luchtverdedigingswapens sturen, melden bronnen aan nieuwsplatform Axios. Het zou gaan om tien Patriot-raketten.

2 uur geleden
Macron begint aan staatsbezoek aan Verenigd Koninkrijk

LONDEN (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron is begonnen aan een staatsbezoek van drie dagen aan het Verenigd Koninkrijk. Dit is het eerste staatsbezoek van een EU-leider aan het VK sinds de Brexit en het eerste van een Franse president sinds 2008.

3 uur geleden
Deense premier: verlagen van defensie-uitgaven was enorme fout

STRAATSBURG (ANP) - Het verlagen van de defensie-uitgaven in de afgelopen dertig jaar "was een enorme fout die we nooit meer moeten maken", zei de Deense premier Mette Frederiksen in een debat in het Europees Parlement. Meer investeren in defensie is nodig en "het versterken van de Europese defensie-industrie is een absolute topprioriteit", zei Frederiksen in het parlement waar ze de prioriteiten van het Deense voorzitterschap van de Europese Unie toelichtte.

3 uur geleden