Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaans olympisch comité bepleit protesten tijdens Spelen

Amerikaans olympisch comité bepleit protesten tijdens Spelen

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse Olympisch Comité heeft bij het Internationaal Olympisch Comité aangedrongen op het schrappen van de omstreden regel 50 in het olympisch handvest en bepleit het toestaan van vreedzame politieke protesten door sporters tijdens het grootste sportevenement.

Regel 50 verbiedt deelnemende sporters tijdens de Spelen zich in welke vorm dan ook politiek of religieus te uiten. De regel uit het handvest is dit jaar onder druk gekomen na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die ook bij Amerikaanse sporters leidde tot een storm van protesten tegen racisme.

Het IOC wil regel 50 vooralsnog niet schrappen, maar het krachtige pleidooi van het invloedrijke Amerikaanse comité kan daar wellicht verandering in brengen. Een speciale stuurgroep, onder leiding van atlete Moushaumi Robinson, heeft een aanbeveling opgesteld en overhandigd aan het IOC. "De aanbeveling is gebaseerd op het fundamentele recht van atleten hun stem te laten horen om raciale en sociale onrechtvaardigheid aan te kaarten. Vreedzame protesten en demonstraties kunnen een katalysator zijn voor verandering", luidde een verklaring van de groep van Robinson.

Amerikaanse sporters ageren vaak actief tegen de rassenongelijkheid, onder meer door te knielen tijdens het volkslied. "Sporters het recht op respectvolle demonstraties ontzeggen, en dan met name de sporters uit de historisch ondergewaardeerde en gemarginaliseerde groepen, druist in tegen de olympische waarden", aldus de stuurgroep van Robinson.

Meer uit Sport

Tennisster Rybakina snel klaar, Rus mogelijk volgende opponent

PARIJS (ANP) - Tennisster Elena Rybakina heeft in de eerste ronde van Roland Garros eenvoudig afgerekend met de Belgische Greet Minnen. De Kazachse nummer 4 van de wereld won binnen vijf kwartier van de speelster uit Turnhout: 6-2 6-3.

13 minuten geleden
Atletiekploeg met boegbeeld Bol, maar zonder Hassan naar EK

ARNHEM (ANP) - De Nederlandse atletiekploeg gaat met topatleten Femke Bol, Lieke Klaver en Nadine Visser naar de EK in Rome. Tweevoudig olympisch kampioene Sifan Hassan slaat de EK over. Voor de Europese kampioenschappen, die van 7 tot en met 12 juni plaatsvinden, zijn 59 atleten geselecteerd, 29 vrouwen en 30 mannen.

51 minuten geleden
Hockeybondscoach Van Ass kiest in Parijs voor keepster Veenendaal

UTRECHT (ANP) - Bondscoach Paul van Ass van de Nederlandse hockeysters kiest op de Olympische Spelen voor keepster Anne Veenendaal. De doelvrouw van Amsterdam krijgt de voorkeur boven Josine Koning van landskampioen Den Bosch. Koning gaat als reservekeepster mee naar Parijs.

2 uur geleden
Tennisster Osaka doet mee aan grastoernooi Rosmalen

ROSMALEN (ANP) - Tennisster Naomi Osaka doet mee aan het grastoernooi van Rosmalen. De viervoudige grandslamkampioene en voormalig nummer een van de wereld maakt haar debuut in Nederland, meldt de organisatie van het Libéma Open dat plaatsvindt van 8 tot en met 16 juni.

2 uur geleden
Trofee voor hockeyer Warmerdam na bijzondere comeback

ARNHEM (ANP) - Hockeyer Dennis Warmerdam heeft de Pahud de Mortanges Trofee gewonnen, een onderscheiding die sportkoepel NOC*NSF uitreikt aan de sporter die zich als een inspirerend voorbeeld heeft opgeworpen.

3 uur geleden
Van de Zandschulp twijfelt over voortzetten tennisloopbaan

PARIJS (ANP) - Botic van de Zandschulp twijfelt erover of hij nog wel door wil als proftennisser. De nummer 102 leed maandag op Roland Garros in de openingsronde een roemloze nederlaag tegen de Italiaan Fabio Fognini. Het werd 6-1 6-1 7-5.

12 uur geleden
Carapaz kan olympische titel wegrit niet verdedigen in Parijs

QUITO (ANP/BELGA) - Richard Carapaz kan zijn olympische titel in de wegrit komende zomer niet verdedigen op de Olympische Spelen in Parijs. Hij is niet opgenomen in de Ecuadoraanse selectie, zo maakte de Ecuadoraanse wielerfederatie FEC maandag bekend. Het land mag slechts één renner selecteren voor Parijs.

12 uur geleden