Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaans ministerie vindt dat bedrijven weg moeten uit Xinjiang

Amerikaans ministerie vindt dat bedrijven weg moeten uit Xinjiang

WASHINGTON (ANP/RTR) - Internationale bedrijven moeten zich terugtrekken uit de Chinese regio Xinjiang vanwege de schendingen van de mensenrechten die daar plaatsvinden. Dat heeft het een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Arbeid gezegd tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Congres.

Volgens de Amerikaanse regering maakt China zich schuldig aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid onder de Oeigoerse bevolking en andere moslimminderheden in Xinjiang. Onderzoek naar deze misdrijven wordt door de Chinese autoriteiten onmogelijk gemaakt, stelt het ministerie van Arbeid. "In dat geval is het enige verantwoordelijke wat je kan doen, daar vertrekken."

De Chinese ambassade in Washington zei in een reactie per mail dat de beschuldigingen "niets anders waren dan een leugen verzonnen door de VS in een poging om Chinese bedrijven moedwillig te onderdrukken".

Dwangarbeid

Eerder dit jaar trok het Duitse chemieconcern BASF zich terug uit Xinjiang. Ook Volkswagen kondigde onlangs een vertrek aan uit de regio. Oeigoeren zouden op grote schaal dwangarbeid verrichten voor de Chinese overheid, die van Xinjiang een centrum voor zware industrie wil maken. Zo is de regio belangrijk voor de verwerking van aluminium en de productie van onderdelen voor auto's en zonnepanelen.

Het Amerikaanse Congres nam in 2021 al een wet aan die invoer van goederen uit Xinjiang verbiedt. Het ministerie van Arbeid stelt geen regels op voor de manier waarop Amerikaanse bedrijven in China kunnen werken.

Meer uit Financieel

Kleine min voor AEX, laadpalenmaker Alfen keldert na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een kleine min de handel uitgegaan. Bij de bedrijven op het Damrak was de producent van laadpalen en systemen voor het elektriciteitsnet Alfen een opvallende daler na bekendmaking van cijfers die negatief werden ontvangen door beleggers.

3 minuten geleden
Stellantis haalt Italiaanse vlag van Poolse Fiats

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Stellantis verwijdert de Italiaanse vlag van de achterbumpers van in Polen in elkaar gezette Fiat 600's. De Italiaanse autoriteiten hebben de autofabrikant herhaaldelijk beschuldigd van misleiding over de herkomst van de in het buitenland geproduceerde auto's.

45 minuten geleden
Alliander en Saxion maken robothond die gaslekken kan opsporen

APELDOORN (ANP) - Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, en Hogeschool Saxion hebben een robothond ontwikkeld die gaslekken onder de grond kan opsporen. Bedrijven als Alliander moeten van de EU vaker gasleidingen gaan inspecteren, maar kampen met een steeds groter personeelstekort.

1 uur geleden
Activistische aandeelhouder teleurgesteld in grote Shell-beleggers

LONDEN (ANP) - Mark van Baal, oprichter van de klimaatactivistische beleggersclub Follow This, is teleurgesteld in grote beleggers die niet voor zijn voorstel op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben gestemd. Enkele van 's werelds grootste beleggers, zoals het Noorse staatsinvesteringsfonds en BlackRock, zeggen daarmee volgens hem ten onrechte achter het klimaatakkoord van Parijs te staan.

1 uur geleden
Eerste nieuwe Europese AI-regels over halfjaar van kracht

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe EU-regels voor kunstmatige intelligentie (AI) gaan dit jaar niet meer in. De verboden op de gevaarlijkste toepassingen worden begin 2025 van kracht, denkt een woordvoerder van de raad van EU-ministers, die de regels dinsdag definitief bekrachtigde.

1 uur geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto zakt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar gaf een teleurstellende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtig blijven met hun uitgaven. Het aandeel werd daarop bijna 6 procent lager gezet. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike zakten tot 2,5 procent.

1 uur geleden
Minder steun Shell-beleggers voor activistische klimaatresolutie

LONDEN (ANP) - Het klimaatvoorstel van activistische aandeelhouder Follow This om Shell tot meer actie tegen CO2-uitstoot te dwingen heeft dit jaar minder steun gekregen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Dit jaar dienden 27 institutionele beleggers het voorstel voor het eerst samen met de door Mark van Baal opgerichte organisatie in, maar dit zorgde niet voor meer steun.

3 uur geleden