Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaans militair vliegtuig in zee gestort bij Japan

Amerikaans militair vliegtuig in zee gestort bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Amerikaans militair vliegtuig is in zee gestort bij het Japanse eiland Yakushima. Het gaat volgens de Japanse kustwacht om een toestel van het type Osprey. Aan boord waren zes mensen, zegt de kustwacht die eerder uitging van acht. Zeker een van hen is omgekomen.

De Amerikaanse strijdkrachten hebben in Japan op meerdere bases militairen gestationeerd. Het land behoort tot de belangrijkste Aziatische bondgenoten van de VS.

Getuigen zeggen dat het toestel rond 15.00 uur (lokale tijd) is neergestort. Daarbij zou de linker motor in brand gestaan hebben. De Japanse omroep NHK meldde dat vissersboten in totaal drie mensen hadden gevonden. Of dat inzittenden waren en hoe zij eraan toe zijn, is nog onduidelijk.

Aan de grond

Het vliegtuig dat is neergestort, was in gebruik bij de Amerikaanse marine en de Japanse Zelfverdedigingstroepen. Het gaat om een zogenoemde Osprey. Die vliegtuigen hebben motoren die naar boven kunnen draaien, waardoor ze ook kunnen vliegen als een helikopter.

De Osprey is in Japan omstreden omdat er te veel ongelukken mee zouden gebeuren. In augustus kwamen in Australië nog drie Amerikaanse mariniers om bij een ongeluk. In 2016 werden alle Amerikaanse vliegtuigen van dit type in Japan tijdelijk aan de grond gezet nadat een toestel een noodlanding had gemaakt. Toch stelden de VS en Japan recentelijk dat het veilig was om met de vliegtuigen te blijven vliegen.

Meer uit Buitenland

Fors minder aanvallen op bases VS in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP) - De aanhoudende aanvallen op Amerikaanse bases in Syrië en Irak zijn vrijwel gestopt. Iran heeft pro-Iraanse milities in die landen gevraagd verdere escalatie te voorkomen, bericht The New York Times. De krant sprak met anonieme bronnen uit de VS en Iran.

23 minuten geleden
Bron: voorstel staakt-het-vuren Gaza gaat uit van 40 dagen

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De Palestijnse beweging Hamas heeft een ontwerpvoorstel ontvangen voor een staakt-het-vuren met Israël, stelt een bron van persbureau Reuters. Het conceptvoorstel gaat uit van een aanvankelijke periode van veertig dagen waarin alle militaire operaties tijdelijk worden gestopt.

1 uur geleden
Media: Israëlische soldaten doden drie Palestijnen op Westoever

RAMALLAH (ANP/RTR) - Drie Palestijnen zijn dinsdag in de vroege ochtend gedood door Israëlische soldaten tijdens gevechten op de bezette Westelijke Jordaanoever, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Ook raakten volgens de krant The Jerusalem Post drie Palestijnen gewond.

2 uur geleden
Biden heeft 'hoop' dat staakt-het-vuren in Gaza over week start

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft "hoop" dat volgende week maandag, op 4 maart, een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas van start kan gaan. Op bezoek in New York zei hij maandag dat zijn nationale veiligheidsadviseur hem heeft verzekerd dat "we dichtbij zijn", maar "nog niet klaar".

5 uur geleden
Ryan Gosling gaat I'm just Ken live zingen bij de Oscars

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan Gosling gaat het nummer I'm just Ken uit de film Barbie live zingen bij de Oscars. Dat meldt Variety maandag. Er werd al weken gespeculeerd of de acteur het nummer, dat hij in de film zingt als het personage Ken, tijdens de ceremonie zou gaan uitvoeren.

9 uur geleden
Op zijn kant liggende Odysseus stuurt eerste beelden van de maan

HOUSTON (ANP/AFP) - Maanlander Odysseus heeft zijn eerste beelden van de maan gestuurd, meldt het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines. De beelden zijn van het zuidelijkste punt op de maan dat een voertuig ooit heeft bereikt.

11 uur geleden
Israël informeert internationaal hof over voorkomen genocide Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag laten weten hoe de strijdkrachten genocide onder Palestijnen in de Gazastrook voorkomen. De Israëlische regering reageert hiermee op een tussentijdse uitspraak van het hof, nadat Zuid-Afrika de kwestie had aangekaart en Israël van volkerenmoord had beschuldigd.

12 uur geleden