Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaans legerblad wordt door Defensie 'wegbezuinigd'

Amerikaans legerblad wordt door Defensie 'wegbezuinigd'

WASHINGTON (ANP) - Het Pentagon gaat het militaire dagblad Stars and Stripes opheffen dat al sinds de Amerikaanse Burgeroorlog over het leger berichtte. De redactie en de uitgever zijn via een memo van kolonel Paul Haverstick Jr. op de hoogte gesteld, schrijft The Washington Post.

"De laatste publicatie van het nieuwsblad (in alle vormen) zal 30 september 2020 zijn", luidt de tekst van de kolonel. Stars and Stripes is onafhankelijk van het ministerie van Defensie, maar ontvangt wel ongeveer de helft van zijn inkomsten via het Pentagon. In het huidige boekjaar, dat eind deze maand eindigt, ging het om 15,5 miljoen dollar. Defensieminister Mark Esper had in februari al aangekondigd te willen stoppen met de subsidie.

Zonder het geldinfuus uit Washington zal het 159 jaar oude blad hoogstwaarschijnlijk ophouden te bestaan. Het besluit stuit dan ook op verzet van enkele senatoren van zowel de Democratische als de Republikeinse Partij. Die hebben Esper al gevraagd de beslissing terug te draaien en stellen tevens dat hij voor zijn plan de goedkeuring van het Congres nodig heeft.

Het blad werd opgericht door soldaten van de Noordelijke staten in 1861. Het is voor een aantal journalisten het begin geweest van een succesvolle carrière. Het legerblad heeft in het verleden kritisch bericht over militaire operaties en de legerleiding.

Meer uit Buitenland

NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

2 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

4 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

4 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

5 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

6 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

7 uur geleden
Arrestaties en gewonde agenten bij linkse demonstraties Leipzig

LEIPZIG (ANP/DPA) - Bij een grote extreemlinkse protestdag in Leipzig, "Tag X", zijn volgens de Duitse politie zo'n vijftig agenten gewond geraakt toen het tot botsingen kwam met de demonstranten. Twee van hen kunnen niet meer werken. Er zijn ook gewonden onder de demonstranten, maar hoeveel is onbekend. Zeker zeventig mensen zijn opgepakt.

9 uur geleden