Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaans leger schiet opnieuw vliegend object uit de lucht

Amerikaans leger schiet opnieuw vliegend object uit de lucht

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Amerikaanse leger heeft opnieuw een in het luchtruim vliegend object neergeschoten. Ditmaal was de onderschepping boven het Huronmeer, nabij de grens tussen de VS en Canada. Het was de vierde keer deze maand dat Amerikaanse jagers een vliegend object neerhaalden.

"Het object is neergehaald door piloten van de Amerikaanse luchtmacht en de Nationale Garde", schreef Elissa Slotkin, lid van het Huis van Afgevaardigden namens de staat Michigan, dat ten zuiden en ten westen van het meer ligt. De Amerikaanse president Joe Biden had daartoe opdracht gegeven op basis van "uiterste voorzichtigheid". Eerder zondag had de Afgevaardigde Jack Bergman al verklaard dat boven het meer een object "ontmanteld" was.

De VS en Canada zijn de afgelopen weken zeer alert op indringers vanuit de lucht sinds de verschijning van een wit, in het oog springende ballon eerder deze maand boven het Amerikaanse luchtruim. Het ging volgens de VS om een Chinese "spionageballon". Het Amerikaanse leger schoot de ballon op 4 februari neer. China ontkent dat de eerste ballon werd gebruikt voor surveillance en zegt dat het een civiel onderzoeksluchtvaartuig was.

Onbekende objecten

De objecten die de afgelopen dagen boven de Amerikaanse staat Alaska en Canada zijn neergehaald, leken volgens een Witte Huis-woordvoerder "niet veel" op de Chinese ballon die op 4 februari voor de kust van South Carolina werd neergeschoten en waren veel kleiner. De woordvoerder zei ook dat het onderzoek naar de objecten nog loopt en dat de wrakstukken ervan nog niet zijn gevonden.

Ook van het zondag neergeschoten vliegende object is nog niet duidelijk wat het precies was en waarom het door het Canadese en Amerikaanse luchtruim vloog. Wel heeft een Amerikaanse overheidsfunctionaris laten weten dat het niet werd beschouwd als een "militaire dreiging" voor potentiële doelen op de grond. Volgens diverse Amerikaanse media ging het om een "achthoekig vliegend object" en werd tot neerschieten besloten omdat het gevaar voor de commerciële luchtvaart zou kunnen opleveren.

Meer uit Buitenland

Zeker 600 gewonden bij zware tornado Arkansas

LITTLE ROCK (ANP/DPA) - Een zware tornado heeft de stad Little Rock in de Amerikaanse staat Arkansas getroffen. De plaatselijke reddingsdienst gaat uit van minstens 600 gewonden, berichtte een plaatselijke zender vrijdag. De burgemeester van Little Rock heeft de gouverneur van de staat gevraagd om hulp van de nationale garde.

53 minuten geleden
Merendeel VN-Veiligheidsraad bezorgd over kernwapens in Belarus

NEW YORK (ANP/AFP) - Het overgrote deel van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over het plaatsen van kernwapens in Belarus. Alleen Rusland, eigenaar van de kernkoppen, vindt dat er niets mis is met de plaatsing in het buurland. Rusland heeft een veto in de Veiligheidsraad, dus van een resolutie zal het niet komen.

4 uur geleden
Advocaat Trump: schikking zullen we niet accepteren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zal een mogelijke schikking in de strafzaak tegen hem niet accepteren. Advocaat Joe Tacopina zegt in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC News dat daar "nul" kans op is.

6 uur geleden
'Blade runner' Oscar Pistorius komt niet vervroegd vrij

PRETORIA (ANP/AFP) - De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, ook wel bekend als 'blade runner', komt niet vervroegd vrij. Zijn verzoek is afgewezen, aldus de verantwoordelijke autoriteiten. De 36-jarige man blijft vastzitten voor het doodschieten van zijn vriendin.

9 uur geleden
Kopstuk Europees Parlement hekelt stikstofbrief aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - De leider van de machtige christendemocraten in het Europees Parlement hekelt de strenge brief over het stikstofbeleid die de Europese Commissie het kabinet deze week heeft gestuurd. Niet alleen de inhoud, maar ook de timing tijdens delicaat stikstofoverleg tussen de regeringspartijen is "ongevoelig", zegt deze Manfred Weber na berichtgeving van De Telegraaf. De commissie heeft volgens hem een "blunder" begaan.

9 uur geleden
Spaanse premier spoort Xi aan om Zelensky te spreken

BEIJING (ANP/RTR) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft in Beijing met president Xi Jinping gesproken over de oorlog in Oekraïne en de opstelling van China. Sánchez zei na afloop dat hij Xi heeft aangemoedigd om te spreken met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De verwachting was dat Xi hem vorige week al zou bellen, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

11 uur geleden
Fraude-onderzoek naar topambtenaar EU om Qatar-reisjes

BRUSSEL (ANP) - De fraudebestrijdingsdienst van de Europese Unie heeft een onderzoek ingesteld naar de topambtenaar die meermaals op kosten van Qatar naar het oliestaatje reisde. Hij deed dat terwijl de EU onderhandelde over een voor Qatar lucratieve deal over vliegrechten.

13 uur geleden