Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaans-Israëlisch overleg met Qatar over meer vrijlatingen

Amerikaans-Israëlisch overleg met Qatar over meer vrijlatingen

TEL AVIV/DOHA (ANP/AFP) - De leiders van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, de Israëlische dienst Mossad, David Barnea en de premier van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, overleggen dinsdag in Qatar over de overeenkomsten tussen Israël en Hamas. Volgens Israëlische media zouden de strijdende partijen willen praten over een langere wapenstilstand en de vrijlating van meer mensen dan tot dusver was afgesproken. Ze zouden ook spreken over de vraag of er ook andere gijzelaars of gevangenen vrij zouden kunnen komen. Het hoofd van de Egyptische geheime dienst is volgens nieuwszender Al Jazeera ook in Qatar neergestreken.

Vooralsnog komen alleen vrouwen en minderjarigen in aanmerking. Er zou worden gepraat of andere mensen in aanmerking komen voor vrijlating zoals ouderen en Israëlische militairen. Bij de militairen zou worden gedacht aan vrouwelijke militairen en reservisten die in het gewone leven burger zijn. Het overdragen van stoffelijke resten zou ook op de agenda staan. Volgens het Israëlische leger hebben strijders van Hamas tijdens de aanvallen van 7 oktober rond de Gazastrook de lichamen van drie omgekomen Israëlische militairen meegenomen.

Burns en Barnea gaan naar verluidt in Doha, de hoofdstad van Qatar, ook in gesprek met de emir, Tamim bin Hamad al-Thani, en Qatarese topfunctionarissen die contact met de Palestijnse Hamas hebben. Qatar streeft naar "een duurzaam bestand" en in Amerikaanse en Israëlische kringen wordt gesproken van "een volgende fase van het akkoord". Dat is afgelopen vrijdagmorgen met een wapenstilstand voor vier dagen ingegaan. Het is inmiddels twee dagen verlengd tot donderdagochtend 06.00 uur (Nederlandse tijd).

Hamas en de Israëlische strijdkrachten hebben elkaar dinsdag beschuldigd van schendingen van het bestand in het noorden van de Gazastrook. Er zouden een schietpartij en explosies zijn geweest. Volgens de Israëli's ontploften explosieven toen Israëlische militairen voorbij kwamen. Volgens een Palestijnse versie schonden Israëlische militairen het bestand eerst.

Meer uit Buitenland

Leger Israël zegt niet op menigte in Gaza te hebben geschoten

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger zegt dat er niet op de grote menigte is geschoten die op een konvooi met hulpgoederen in Gaza was afgekomen. In een verklaring zegt het leger dat er wel waarschuwingsschoten zijn gelost en volgens The Times of Israel meldt het leger ook dat op een aantal mensen is geschoten die op militairen en een tank afliepen.

1 uur geleden
Israëlische demonstranten weten met geweld Gaza in te trekken

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israëlische demonstranten zijn donderdag door een militair checkpoint bij de noordelijke grensovergang met Gaza gebroken en een paar honderd meter het Palestijnse gebied ingegaan. Het Israëlische leger heeft dat bevestigd. Het gaat volgens mediaberichten waarschijnlijk om radicale Israëlische kolonisten.

2 uur geleden
VN-Veiligheidsraad bijeen om dodelijk incident Gaza

NEW YORK (ANP/AFP) - De VN-Veiligheidsraad zal donderdag in New York achter gesloten deuren bijeenkomen om het dodelijke incident te bespreken eerder op de dag in Gaza tijdens een levering van hulpgoederen. De zitting begint om 22:15 uur Nederlandse tijd en is volgens een diplomatieke bron aangevraagd door Algerije.

5 uur geleden
Trump in beroep tegen uitspraak rechter in Illinois

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft volgens het Amerikaanse CBS News meteen beroep aangetekend tegen het besluit van een rechter in Illinois hem uit te sluiten van deelname aan de Republikeinse voorverkiezing in die Amerikaanse staat. De oud-president, die in een nieuwe termijn in het Witte Huis ambieert, werd woensdag van het stembiljet gehaald om zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

5 uur geleden
Biden: VS onderzoeken tegenstrijdige versies schietincident Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - President Joe Biden heeft gezegd dat de Verenigde Staten onderzoek hebben ingesteld naar de "tegenstrijdige versies" van het schietincident in Gaza. Dat zal de onderhandelingen over een wapenstilstand waarschijnlijk bemoeilijken, voegde hij eraan toe.

6 uur geleden
VS: sinds oktober zijn 25.000 vrouwen en kinderen in Gaza gedood

WASHINGTON (ANP) - Sinds de aanval door Hamas op Israël op 7 oktober zijn in de Gazastrook meer dan 25.000 vrouwen en kinderen omgekomen door de Israëlische tegenaanval. Dat heeft de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin donderdag gezegd.

6 uur geleden
Bondgenoten Navalny op zoek naar lijkwagen voor begrafenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een dag voor de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in Moskou is nog steeds geen lijkwagen gevonden, meldt een woordvoerder van bondgenoten van de activist die in gevangenschap stierf. Onbekenden zouden pogingen dwarsbomen een voertuig te huren.

8 uur geleden