Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaans inflatiecijfer centraal op Damrak

Amerikaans inflatiecijfer centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs wordt woensdag vooral uitgekeken naar het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat later op de dag naar buiten komt. Beleggers hopen dat de stijging van de consumentenprijzen in de Verenigde Staten voldoende is afgekoeld en de Amerikaanse centrale bank nog dit voorjaar kan gaan beginnen met het verlagen van de rente. Bij een hoger dan verwacht inflatiecijfer zou de Federal Reserve daarentegen kunnen besluiten om de leenkosten langer hoog te houden.

Naast het inflatiecijfer kijken beleggers ook uit naar de notulen van de beleidsvergadering die de Fed in maart hield. Die aantekeningen worden na sluiting van de Europese beurzen vrijgegeven en bevatten mogelijk meer aanwijzingen over de toekomstige rentestappen van de centrale bank.

De AEX-index koerst af op een positief begin, na de verliesbeurt een dag eerder. De Aziatische aandelenmarkten lieten woensdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio verloor 0,5 procent. De beurs in Shanghai daalde 1 procent. Kredietbureau Fitch handhaafde zijn kredietrating voor China, maar verlaagde wel de vooruitzichten naar negatief. Fitch geeft daarmee een signaal af dat de kredietwaardering mogelijk in de toekomst zal worden verlaagd.

Philips

De Hang Seng-index in Hongkong was een positieve uitblinker met een winst van 1,6 procent, dankzij sterke koerswinsten in de Chinese techsector. Zo steeg het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan de in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus grootaandeelhouder is, bijna 3 procent. In de chipsector zullen beleggers reageren op de omzetcijfers van TSMC. De Taiwanese chipproducent, een belangrijke klant van chipmachinemaker ASML, zag de verkopen in maart met ruim 34 procent stijgen. In de eerste drie maanden van het jaar groeide de omzet met 16 procent.

Ook Philips staat in de belangstelling. Een federale rechtbank heeft de schikking van Philips met het Amerikaanse ministerie van Justitie en toezichthouder FDA rond het schandaal met apneu-apparaten bekrachtigd. Het zorgtechnologiebedrijf is onder andere verplicht onafhankelijke experts te laten kijken naar de eigen testprocedures op een aantal Amerikaanse locaties waar de apneu-apparaten worden gemaakt.

De euro was 1,0849 dollar waard, tegen 1,0855 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 85,34 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent duurder, op 89,51 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

57 minuten geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

3 uur geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

13 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

13 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

14 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

16 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

17 uur geleden