
Amerikaans Hooggerechtshof: nog geen definitief standpunt abortus
WASHINGTON (ANP) - Het uitgelekte ontwerpadvies over abortus van het Amerikaanse Hooggerechtshof is authentiek, maar geen definitief standpunt. Dat benadrukt de opperrechter van het hof, John Roberts, over het nu in media verschenen standpunt uit februari om het recht op abortus af te schaffen.
Roberts gaf opdracht voor een onderzoek naar het lek, melden Amerikaanse media. Hij sprak over "verraad" van de vertrouwelijkheid van de rechtbank, bedoeld "om de integriteit van onze operaties te ondermijnen". Maar dat zal niet lukken, meende Roberts over het "ongehoorde" voorval: "Het zal op geen enkele manier invloed hebben op het werk van de rechtbank."
Uit het ontwerpbesluit blijkt dat een meerderheid van de negen opperrechters het grondwettelijk recht op abortus omver wil werpen, een halve eeuw nadat hetzelfde hof dat mogelijk had gemaakt in de baanbrekende zogenoemde Roe versus Wade-uitspraak. Nu hebben conservatieve rechters een duidelijke meerderheid. Een deel is door de vorige Republikeinse president Donald Trump voorgedragen.
Verzet Joe Biden
De Democratische president Joe Biden kondigde al aan zich tegen het besluit van het hof te gaan verzetten. Hij noemt de keuzevrijheid van vrouwen "fundamenteel" en "deel van de persoonlijke vrijheid".
Als Roe versus Wade wordt geschrapt, mogen de Amerikaanse staten weer zelf bepalen of ze abortus toestaan. Meerdere 'Republikeinse' staten zijn al bezig het recht te verbieden of fors te beknotten.
Vicepresident Kamala Harris benadrukt in een verklaring wat er volgens haar op het spel staat: "Roe versus Wade garandeert het recht van een vrouw om te kiezen voor een abortus. In de basis beschermt het ook het fundamentele recht op privacy. Het is duidelijk dat tegenstanders vrouwen willen straffen en hun het recht willen ontnemen over hun eigen lichaam te beslissen. Dit is het moment om te vechten voor vrouwen en voor ons land met alles wat we hebben."
Meer uit Buitenland
AUSTIN (ANP) - Het dodental door de overstromingen in Texas is gestegen tot 104, maakten de autoriteiten maandagavond bekend, aldus The New York Times. In Kerr County, waar vrijdag de hevigste overstromingen waren, kwamen 84 mensen om, onder wie 28 kinderen. Er zijn nog 11 vermisten na de ramp in Camp Mystic, een christelijk zomerkamp voor meisjes.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse president Donald Trump voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Tijdens een diner overhandigde Netanyahu Trump een brief met de nominatie, zo is te zien op beelden die onder meer door Fox News zijn verspreid.
3 uur geledenAUSTIN (ANP/DPA) - Het aantal doden door zware overstromingen in de Amerikaanse staat Texas is opgelopen tot 91, meldt het Witte Huis. In Kerr County, waar vrijdag de hevigste overstromingen waren, kwamen 75 mensen om, onder wie tientallen kinderen.
7 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP) - De oorlog tussen Israël en Iran heeft 1060 mensenlevens geëist in Iran, meldt de Iraanse staatstelevisie. In een eerdere telling was nog sprake van minstens 935 doden.
7 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft maandag fel uitgehaald naar de radicaal-rechtse partijen in het Europees Parlement. Dat deed zij in een debat over de motie van wantrouwen die tegen haar is ingediend door enkele tientallen Europarlementariërs van deze partijen. Ze beschuldigde hen van polarisatie en ondermijning van de democratie.
10 uur geledenNAIROBI (ANP/RTR) - In Kenia zijn verspreid door het land zeker tien doden en 29 gewonden gevallen bij grootschalige betogingen, meldt de Keniaanse Nationale Commissie voor de Rechten van de Mens (KNCHR) op X. De protesten werden precies 35 jaar na grote betogingen voor democratie gehouden.
11 uur geledenLJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering probeert met hoog spel verzet tegen de nieuwe NAVO-norm te smoren. Zij wil de bevolking voorleggen of Slovenië al dan niet in de NAVO moet blijven.
13 uur geleden