Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Amerikaans Congres wil terugtrekking troepen Duitsland stoppen'

'Amerikaans Congres wil terugtrekking troepen Duitsland stoppen'

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Congres wil de door zittend president Donald Trump geplande massale terugtrekking van Amerikaanse militairen uit Duitsland blokkeren. Dat staat in een wetsvoorstel voor de Amerikaanse defensiebegroting, waarover de Democraten en Republikeinen in beide kamers in het Congres donderdag overeenstemming bereikten, schrijft de Duitse krant Die Welt.

In het wetsvoorstel staat dat de Amerikaanse minister van Defensie in een rapport aan het Congres moet aangeven of een dergelijke terugtrekking in het nationale belang van de VS zou zijn. Op zijn vroegst 120 dagen daarna zou het aantal Amerikaanse militairen dat in de Bondsrepubliek gestationeerd is, onder de grens van 34.500 mogen zakken.

Leden van het door de Democraten gecontroleerde Huis van Afgevaardigden en de door Republikeinen gedomineerde Senaat, waren het donderdag eens over het begrotingspakket van 4500 pagina's voor Defensie voor het komende jaar. Nadat het door de twee kamers van het Congres is aangenomen, moet Trump de wet ondertekenen voordat deze van kracht wordt.

Sterke NAVO-partner

Het wetsontwerp onderschrijft dat het Congres Duitsland blijft zien als een sterke NAVO-partner. De aanwezigheid van de "ongeveer 34.500 leden van de in Duitsland gestationeerde Amerikaanse strijdkrachten" dient als een belangrijk afschrikmiddel voor militaire agressie en mogelijke expansie van Rusland in Europa. De Amerikaanse troepen in Duitsland zijn ook van cruciaal belang bij de ondersteuning van Amerikaanse operaties in het Midden-Oosten, Afrika en Afghanistan.

Trump had medio juni de terugtrekking van een deel van de Amerikaanse militairen in Duitsland aangekondigd en de stap gerechtvaardigd met de zijns inziens te lage Duitse defensie-uitgaven. In totaal zouden ongeveer 12.000 militairen worden teruggetrokken, ongeveer een derde van het totale aantal dat in de Bondsrepubliek gestationeerd is.

Een paar weken na de aankondiging van Trump maakte de inmiddels ontslagen Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper duidelijk dat de plannen "zo snel mogelijk" uitgevoerd moesten worden. In dit opzicht is er tot dusver niets gebeurd. Vooral locaties in Baden-Württemberg, Beieren en Rijnland-Palts zouden getroffen worden.

Meer uit Buitenland

VS stoppen 3 miljard dollar in klimaatfonds na lang geen bijdrage

DUBAI (ANP/AFP) - De Verenigde Staten doneren 3 miljard dollar (circa 2,7 miljard euro) aan het grote klimaatfonds Green Climate Fund. De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris maakte zaterdag het geldbedrag bekend op de klimaattop in Dubai en zei dat het bedoeld was om ontwikkelingslanden te helpen met investeringen in onder meer schone energie en voorbereidingen op de gevolgen van klimaatverandering. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de VS weer geld in dit fonds stoppen.

13 minuten geleden
Erdogan: voor nu geen kans meer op vrede in Gazastrook

ISTANBUL (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat er voor nu geen kans meer is op vrede in de Gazastrook, een dag na het aflopen van een korte wapenstilstand. Israël is hier met zijn "compromisloze aanpak" verantwoordelijk voor, aldus Erdogan volgens omroep NTV en andere Turkse media.

37 minuten geleden
Overlast door sneeuw in onder meer Duitsland en Oostenrijk

BERLIJN (ANP/DPA) - Hevige sneeuwval zorgt in meerdere Europese landen voor overlast, onder meer in Duitsland en Oostenrijk. In Duitsland is veel sneeuw gevallen in het zuiden en zuidoosten, vooral München en omgeving worstelen met problemen als gevolg van de winterse weersomstandigheden.

1 uur geleden
COP28: roep om verdriedubbeling hernieuwbare energie wordt harder

DUBAI (ANP) - Naar schatting al meer dan 110 landen op de klimaattop in Dubai steunen een belofte om hernieuwbare energie te verdriedubbelen in 2030. Het is de hoop van onder meer de Europese Unie en Nederland dat COP28 eindigt met een belofte van alle landen wereldwijd.

3 uur geleden
Hamas meldt 240 doden in Gaza sinds aflopen staakt-het-vuren

GAZA-STAD (ANP/AFP) - In de Gazastrook zijn 240 mensen om het leven gekomen sinds het aflopen van een tijdelijk staakt-het-vuren, meldt Hamas. De strijd lag tot vrijdag 06.00 uur lokale tijd een week stil. Het leger van Israël zegt sindsdien meer dan vierhonderd doelen in de Gazastrook te hebben aangevallen.

5 uur geleden
Zuid-Korea lanceert spionagesatelliet dankzij SpaceX-raket

SEOUL (ANP/AFP) - Zuid-Korea is erin geslaagd een eigen spionagesatelliet te lanceren. Dat gebeurde dankzij een Falcon 9-raket van SpaceX. Het land hoopt zo minder afhankelijk te worden van Amerikaans spionagebeeld voor de monitoring van Noord-Korea. De noorderburen lanceerden anderhalve week geleden zelf ook een spionagesatelliet.

7 uur geleden
Rechter besluit dat Trump niet onschendbaar is

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump is niet onschendbaar in een van de strafzaken die tegen hem dient. Het gaat om de zaak die tegen hem is aangespannen om verkiezingsinmenging in 2020. De oud-president probeerde daar onderuit te komen door zich te beroepen op de immuniteit die hij als president genoot. Rechter Tanya Chutkan liet vrijdag in duidelijke taal weten het daar niet mee eens te zijn.

7 uur geleden