Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Amerikaans Congres wil terugtrekking troepen Duitsland stoppen'

'Amerikaans Congres wil terugtrekking troepen Duitsland stoppen'

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Congres wil de door zittend president Donald Trump geplande massale terugtrekking van Amerikaanse militairen uit Duitsland blokkeren. Dat staat in een wetsvoorstel voor de Amerikaanse defensiebegroting, waarover de Democraten en Republikeinen in beide kamers in het Congres donderdag overeenstemming bereikten, schrijft de Duitse krant Die Welt.

In het wetsvoorstel staat dat de Amerikaanse minister van Defensie in een rapport aan het Congres moet aangeven of een dergelijke terugtrekking in het nationale belang van de VS zou zijn. Op zijn vroegst 120 dagen daarna zou het aantal Amerikaanse militairen dat in de Bondsrepubliek gestationeerd is, onder de grens van 34.500 mogen zakken.

Leden van het door de Democraten gecontroleerde Huis van Afgevaardigden en de door Republikeinen gedomineerde Senaat, waren het donderdag eens over het begrotingspakket van 4500 pagina's voor Defensie voor het komende jaar. Nadat het door de twee kamers van het Congres is aangenomen, moet Trump de wet ondertekenen voordat deze van kracht wordt.

Sterke NAVO-partner

Het wetsontwerp onderschrijft dat het Congres Duitsland blijft zien als een sterke NAVO-partner. De aanwezigheid van de "ongeveer 34.500 leden van de in Duitsland gestationeerde Amerikaanse strijdkrachten" dient als een belangrijk afschrikmiddel voor militaire agressie en mogelijke expansie van Rusland in Europa. De Amerikaanse troepen in Duitsland zijn ook van cruciaal belang bij de ondersteuning van Amerikaanse operaties in het Midden-Oosten, Afrika en Afghanistan.

Trump had medio juni de terugtrekking van een deel van de Amerikaanse militairen in Duitsland aangekondigd en de stap gerechtvaardigd met de zijns inziens te lage Duitse defensie-uitgaven. In totaal zouden ongeveer 12.000 militairen worden teruggetrokken, ongeveer een derde van het totale aantal dat in de Bondsrepubliek gestationeerd is.

Een paar weken na de aankondiging van Trump maakte de inmiddels ontslagen Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper duidelijk dat de plannen "zo snel mogelijk" uitgevoerd moesten worden. In dit opzicht is er tot dusver niets gebeurd. Vooral locaties in Baden-Württemberg, Beieren en Rijnland-Palts zouden getroffen worden.

Meer uit Buitenland

Zelensky: bereid tot overleg met Rusland, bestand eerste stap

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt op X dat zijn land bereid is tot gesprekken met Rusland, maar ook dat een staakt-het-vuren de eerste stap is richting het beëindigen van de oorlog. Hij ziet het Russische voorstel voor onderhandelingen als "een positief teken".

1 uur geleden
Regeringspartij Zuid-Korea behoudt oude presidentskandidaat

SEOUL (ANP/RTR) - Een poging van de Zuid-Koreaanse regeringspartij om op het laatste moment van presidentskandidaat te wisselen is mislukt. De partijtop wilde dat oud-minister Kim Moon-soo plaatsmaakte voor de pas afgetreden waarnemend president en premier Han Duck-soo.

2 uur geleden
Macron: Poetins voorstel voor onderhandelingen 'niet genoeg'

PRZEMYSL (ANP/AFP) - Het voorstel van de Russische president Vladimir Poetin om op 15 mei in Istanbul onderhandelingen met Oekraïne te beginnen om een eind te maken aan de oorlog is "een eerste stap, maar niet genoeg". Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron.

3 uur geleden
Zwaargewonden bij viering promotie Hamburger SV

HAMBURG (ANP/DPA) - Zeker twintig mensen zijn zwaargewond geraakt toen fans het voetbalveld bestormden bij de viering van de promotie van Hamburger SV in het Volksparkstadion in Hamburg.

5 uur geleden
Trump: 'gehele reset' in handelsrelatie met China

WASHINGTON (ANP) - Er komt een "gehele reset" in de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en China. Dat zei de Amerikaanse president Trump zaterdagavond op Truth Social. Volgens hem is er op een vriendelijke en constructieve manier onderhandeld en is er grote vooruitgang geboekt in het Zwitserse Genève.

9 uur geleden
Pakistan ontkent schenden bestand, beschuldigt India

ISLAMABAD (ANP/AFP) - Pakistan ontkent het zaterdag met India overeengekomen staakt-het-vuren in Kasjmir te hebben geschonden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat Pakistan zich "blijft inzetten voor een strikte naleving van het bestand". India beschuldigde Pakistan ervan het bestand binnen een paar uur te hebben geschonden en zei terug te slaan.

13 uur geleden
Britse artiesten willen van premier Starmer bescherming tegen AI

LONDEN (ANP) - Bekende Britten als Dua Lipa, Elton John en Ian McKellen roepen premier Keir Starmer op nog eens te kijken naar de copyrightwetgeving in Groot-Brittannië. Zij willen dat ze door goede wetgeving beter beschermd worden tegen kunstmatige intelligentie (AI), schrijft de BBC.

13 uur geleden