Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaans Congres wil oliebedrijven horen over gestegen prijzen

Amerikaans Congres wil oliebedrijven horen over gestegen prijzen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Congres wil olie- en energiebedrijven horen over gestegen prijzen en het mogelijk kunstmatig in stand houden van die prijzen. Shell, ExxonMobil, Chevron, BP, Pioneer Natural Resources en Devon Energy moeten volgende maand uitleg over de kwestie geven aan het Congres.

De hoorzitting is een initiatief van Democraat Frank Pallone jr., voorzitter van een commissie die over energie en het bedrijfsleven gaat. Pallone beticht de olie-industrie van het kunstmatig hooghouden van prijzen en winsten. Dat doen de bedrijven "door de binnenlandse olieproductie laag te houden en inkomsten terug te laten vloeien naar investeerders en leidinggevenden". Dat staat in een brief die hij stuurde aan topmannen van de bedrijven.

Pallone vindt ook dat de ondernemingen teveel profiteren van belastingvoordelen voor de productie van olie. Die voordelen komen uiteindelijk uit de portemonnee van Amerikaanse belastingbetalers, aldus het Congreslid.

Druk

De politieke druk op de Amerikaanse olie-industrie om uitleg te geven over de beperkte productie van ruwe olie in het land is de laatste tijd toegenomen. Dat komt door de stijgende olieprijzen, onder meer vanwege de oorlog in Oekraïne. De Verenigde Staten kondigden onlangs aan te stoppen met de import van fossiele brandstoffen uit Rusland, vanwege de inval in Oekraïne.

De Democratische leider van de Senaat Chuck Schumer beklaagde zich woensdag al over de "verbijsterende ongerijmdheid tussen dalende olieprijzen en stijgende energieprijzen". Schumer waarschuwde toen ook al dat de topmannen van de grote oliemaatschappijen worden opgeroepen om te komen getuigen voor het Congres. De hoorzitting vindt plaats op 6 april.

Meer uit Financieel

Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

38 minuten geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

5 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

6 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

6 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

7 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

7 uur geleden
Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

8 uur geleden