Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaans Congres wil oliebedrijven horen over gestegen prijzen

Amerikaans Congres wil oliebedrijven horen over gestegen prijzen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Congres wil olie- en energiebedrijven horen over gestegen prijzen en het mogelijk kunstmatig in stand houden van die prijzen. Shell, ExxonMobil, Chevron, BP, Pioneer Natural Resources en Devon Energy moeten volgende maand uitleg over de kwestie geven aan het Congres.

De hoorzitting is een initiatief van Democraat Frank Pallone jr., voorzitter van een commissie die over energie en het bedrijfsleven gaat. Pallone beticht de olie-industrie van het kunstmatig hooghouden van prijzen en winsten. Dat doen de bedrijven "door de binnenlandse olieproductie laag te houden en inkomsten terug te laten vloeien naar investeerders en leidinggevenden". Dat staat in een brief die hij stuurde aan topmannen van de bedrijven.

Pallone vindt ook dat de ondernemingen teveel profiteren van belastingvoordelen voor de productie van olie. Die voordelen komen uiteindelijk uit de portemonnee van Amerikaanse belastingbetalers, aldus het Congreslid.

Druk

De politieke druk op de Amerikaanse olie-industrie om uitleg te geven over de beperkte productie van ruwe olie in het land is de laatste tijd toegenomen. Dat komt door de stijgende olieprijzen, onder meer vanwege de oorlog in Oekraïne. De Verenigde Staten kondigden onlangs aan te stoppen met de import van fossiele brandstoffen uit Rusland, vanwege de inval in Oekraïne.

De Democratische leider van de Senaat Chuck Schumer beklaagde zich woensdag al over de "verbijsterende ongerijmdheid tussen dalende olieprijzen en stijgende energieprijzen". Schumer waarschuwde toen ook al dat de topmannen van de grote oliemaatschappijen worden opgeroepen om te komen getuigen voor het Congres. De hoorzitting vindt plaats op 6 april.

Meer uit Financieel

Kikker Energie verhoogt tarieven toch niet zomaar

DEN HAAG (ANP) - Energiebedrijf Kikker Energie belooft na druk van de toezichthouder klanten met een vast contract niet zonder hun toestemming over te zetten naar een duurder contract. Brieven en e-mails die het bedrijf op 1 juli aan circa 13.000 klanten heeft verstuurd, worden ingetrokken.

5 minuten geleden
Muziekconcern achter Taylor Swift verliest bijna kwart beurswaarde

AMSTERDAM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft donderdag bijna een kwart aan beurswaarde verloren op een negatief gestemd Damrak. Het grootste platenlabel van de wereld, met populaire artiesten als Taylor Swift, Billie Eilish, Drake en Ariana Grande, kwam een dag eerder met tegenvallende omzetcijfers. Het aandeel van UMG eindigde 23,5 procent in de min.

51 minuten geleden
Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun uit Noodfonds Energie

ROTTERDAM (ANP) - Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun voor het betalen van hun energierekening, ruim twee keer zoveel als vorig jaar. Dit meldt het Tijdelijk Noodfonds Energie, na het beoordelen van bijna alle subsidieaanvragen.

2 uur geleden
Ford onderuit op Wall Street na teleurstellende cijfers

NEW YORK (ANP) - Ford is donderdag hard onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. De winst viel echter veel lager uit dan voorzien door hogere garantiekosten voor problemen met oudere modellen. Volgens financieel topman John Lawler hoopt Ford met de recente kwaliteitsverbeteringen de garantiekosten in de toekomst te verlagen. Het aandeel werd bijna 17 procent lager gezet.

2 uur geleden
Deutsche Bahn schrapt komende jaren zo'n 30.000 banen

BERLIJN (ANP/DPA) - Deutsche Bahn (DB) schrapt komende vijf jaar zo'n 30.000 banen, oftewel ruim een tiende van het totale personeelsbestand. Dat heeft financieel directeur Levin Holle gezegd nadat de Duitse spoorvervoerder een miljardenverlies over de eerste helft van dit jaar wereldkundig had gemaakt. Vooral bij de administratieve functies moeten er veel mensen uit.

2 uur geleden
Macron trakteert zakenelite, waaronder Musk, op olympische lunch

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron is aan de vooravond van de opening van de Olympische Spelen gaan lunchen met een aantal grote internationale zakenlieden, onder wie Tesla-topman Elon Musk. Macron probeert hen ervan te overtuigen dat de huidige politieke wanorde in Frankrijk niet zal leiden tot een vijandiger bedrijfsklimaat.

3 uur geleden
Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

4 uur geleden