Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaan bekent ontvoeringsplan gouverneur Michigan

Amerikaan bekent ontvoeringsplan gouverneur Michigan

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - Een van de veertien mannen die ervan wordt verdacht de gouverneur van Michigan te willen ontvoeren, is uit de school geklapt en bekende woensdag onderdeel te zijn van een samenzwering rond Democrate Gretchen Whitmer.

Verdachte Ty Garbin legde zijn bekentenis af voor de federale rechtbank in Grand Rapids nadat hij een deal had gesloten met justitie om te getuigen tegen de andere dertien verdachten. Tegen hen lopen zowel federale strafzaken als strafzaken van de staat Michigan.

Garbin werd in oktober met vier anderen gearresteerd en aangeklaagd door de federale autoriteiten. Zij zouden van plan zijn geweest om Whitmer afgelopen zomer uit haar vakantiehuis te ontvoeren. In de bekentenis staat dat Garbin en de anderen onderdeel uitmaakten van een anti-overheidsmilitie, genaamd Wolverine Watchmen.

Acht van de verdachten zijn door de staat aangeklaagd op verdenking van terrorisme en horen volgens de openbaar aanklager ook bij de militie. De verdachten wilden Whitmer ontvoeren omdat zij het oneens waren met de beperkende maatregelen die zij als gouverneur nam om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Levenslang

De uitspraak in de zaak van Garbin, die voorlopig achter de tralies blijft, zou op 8 juli zijn. Hem hing maximaal een levenslange celstraf boven het hoofd. De federale strafzaak tegen de anderen begint op 23 maart. Hoewel strafvermindering voor Garbin niet gegarandeerd wordt met de deal, besloten de aanklagers om eventueel een lagere strafeis in te dienen afhankelijk van de mate van zijn medewerking.

De federale aanklager verdenkt Garbin en vijf andere beklaagden van plannen om Whitmer te ontvoeren. Zij zouden in juli bij elkaar zijn gekomen in de staat Wisconsin voor schietoefening met militaire geweren, en zouden Whitmers vakantiehuis in augustus en september hebben geobserveerd.

Volgens Garbin heeft een medeverdachte in juni gezegd dat hij "200 mensen wilde recruteren om het Capitool van Michigan te bestormen, politici voor verraad terecht laten staan en die op live televisie op te hangen". Garbin zou daarop zelf hebben voorgesteld om te wachten tot na de presidentsverkiezingen. Vanwege de onrust die de samenzweerders dan verwachtten zou het makkelijker opereren zijn geweest, dachten ze.

Meer uit Buitenland

Zelensky bezoekt Washington en vraagt om meer luchtafweersystemen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in aanloop naar topoverleg in de Amerikaanse hoofdstad Washington benadrukt dat zijn land meer luchtverdedigingssystemen nodig heeft. "De Russische terroristen hebben afgelopen nacht weer een massale aanval uitgevoerd. Vooral op onze infrastructuur. De meeste raketten zijn neergehaald, maar niet allemaal", schreef hij op berichtendienst Telegram.

47 minuten geleden
Oekraïne valt Russische luchtmachtbasis aan op de Krim

KYIV (ANP/RTR/DPA) - Oekraïne heeft in de nacht van woensdag op donderdag een Russische luchtmachtbasis onder vuur genomen op schiereiland de Krim. Oekraïense media berichten dat sprake was van een grootschalige aanval waarbij drones en raketten zijn ingezet. Die leidde naar verluidt tot zware schade aan materieel op de basis bij de stad Saki.

51 minuten geleden
Onderzoekers: methaanuitstoot in de EU kan veel minder

UTRECHT (ANP) - De olie-industrie in Roemenië stootte in 2019 evenveel methaan uit als alle andere olie-industrieën in Europa samen. Dat signaleert een team van wetenschappers in een nieuw onderzoek. Ze zien in het EU-land een "enorm potentieel" voor de vermindering van methaanuitstoot.

2 uur geleden
Oekraïne: snel overleg met Polen over graanruzie

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Poolse en Oekraïense ministers van Landbouw gaan in gesprek om een oplossing te zoeken voor het dispuut over Oekraïens graan, meldt Oekraïne. Het ministerie van Landbouw benadrukt dat de banden tussen de landen onverminderd "nauw" is. Die verklaring volgt op een telefoongesprek tussen de ministers.

2 uur geleden
Meer dan 43.000 mensen ontheemd door noodweer noordoost Libië

DUBAI/DERNA (ANP/DPA/RTR) - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft gemeld dat door het hevige noodweer en de overstromingsramp in het noordoosten van Libië zeker 43.059 menen zijn ontheemd. Met name uit de zwaarst getroffen stad Derna trekken ook nu nog veel mensen weg, omdat er geen drinkwater meer is. Veel mensen gaan naar het oosten naar Tobruk of in westelijke richting naar de stad Benghazi. Velen kunnen bij familie terecht, volgens de IOM.

2 uur geleden
Nog geen resultaat gesprekken Armeniërs uit enclave en Bakoe

JEVLACH/STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - Bij een eerste gespreksronde over de toekomst van de enclave Nagorno-Karabach is nog geen concreet resultaat geboekt. Een delegatie van etnische Armeniërs uit de enclave sprak donderdag in de Azerbeidzjaanse plaats Jevlach met Azerbeidzjaanse gezanten.

3 uur geleden
India schort visumproces Canada op, Canada haalt diplomaten terug

TORONTO/NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - India verstrekt voorlopig geen visa meer aan Canadezen. Op de website van de organisatie die verantwoordelijk is voor de visumverstrekking staat dat de diensten "om operationele redenen" vanaf deze donderdag zijn opgeschort. Details worden niet vermeld. India en Canada zijn verwikkeld in een diplomatieke ruzie. Canada heeft besloten om diplomaten terug te halen uit het land.

3 uur geleden