Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerika reageert geschokt op schietpartij op basisschool in Texas

Amerika reageert geschokt op schietpartij op basisschool in Texas

WASHINGTON (ANP) - De schietpartij op de basisschool in de Amerikaanse staat Texas, die dinsdag aan negentien kinderen en twee leraren het leven kostte, heeft in de Verenigde Staten tot geschokte reacties geleid. Niet alleen vanuit politieke hoek, maar ook uit de media- en sportwereld klinkt de roep om strengere wapenwetgeving.

De Democratische senator Chris Murphy, die één maand na de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in 2012 in de staat Connecticut aantrad in de Senaat, vroeg zich met tranen in zijn ogen hardop af "wat we hier aan het doen zijn". Het is niet dat dit onvermijdelijk is, sprak Murphy, doelend op de schietpartij. Murphy stelde dat "dit alléén in dit land gebeurt, en nergens anders. Het is onze keuze om dit door te laten gaan."

Aan verslaggevers legde Murphy even later uit dat Amerika "het mogelijk maakt dat zeer zieke mensen vuurwapens krijgen", schrijft The Guardian. "Dat maakt Amerika anders. En ik ben hier op mijn knieën om te smeken om dat te veranderen."

Oproep tot actie

In een serie tweets schrijft ook voormalig president Barack Obama dat "er lang geleden actie ondernomen had moeten worden" om de wapenwetgeving aan te scherpen. Presidentsvrouw Jill Biden, zelf een onderwijzeres, twitterde: "Heer, genoeg". Zij schreef "verbijsterd, boos en diepbedroefd" te zijn om het drama dat zich dinsdag voltrok in de plaats Uvalde.

Eerder had president Joe Biden zijn landgenoten al opgeroepen om in actie te komen tegen de wapenlobby. Zijn Democratische partij heeft niet genoeg stemmen in het Congres om strengere wapenwetgeving door te voeren.

Medeleven

De Amerikaanse acteur Matthew McConaughey, bekend van films als Interstellar en The Gentlemen, is geboren in Uvalde en schrijft op Instagram dat de VS in actie moeten komen om dergelijke bloedbaden te voorkomen. "We weten allemaal dat het beter kan en moet", schrijft de 52-jarige acteur.

Ook elders in de wereld is de schietpartij niet onopgemerkt gebleven. De Oekraïense president Volodimir Zelenski betuigt medeleven aan de nabestaanden en stelt dat het "vreselijk is dat in vredestijd slachtoffers vallen door schietpartijen".

Paus Franciscus zegt "diepbedroefd" te zijn en vraagt om strengere wapenwetgeving. De Franse president Emmanuel Macron schrijft dat het Franse volk "de schok en de pijn" deelt met de Amerikanen. De Israëlische president Isaac Herzog schrijft op Twitter "geschrokken te zijn door de moorddadige razernij". De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, die momenteel in de VS is, zegt aan tafel bij Stephen Colbert "deze gebeurtenissen als moeder, en niet als politicus, te zien". "Het spijt mij zo wat hier is gebeurd", stelt Ardern.

Meer uit Buitenland

Georgische politie duwt demonstranten weg voor parlement Tbilisi

TBILISI (ANP/RTR) - De Georgische politie is begonnen met het wegduwen van demonstranten die de hele nacht hebben geprotesteerd voor het parlementsgebouw in Tbilisi. De demonstranten zijn tegen het wetsvoorstel om "buitenlandse agenten" in kaart te brengen en te beteugelen. Critici vinden het sterk lijken op een Russische wet, bedoeld om afwijkende meningen de kop in te drukken en dissidenten het zwijgen op te leggen.

1 uur geleden
Spaanse politie neemt 11 ton hasj in beslag na achtervolging op zee

HUELVA (ANP) - De Spaanse politie heeft in totaal 11,4 ton hasj in beslag genomen na een achtervolging van drugssmokkelaars die in zes speedboten in de Spaanse Golf van Cádiz weg probeerden te komen. De zeven drugssmokkelaars werden uiteindelijk aangehouden nabij de kust van de Andalusische stad Huelva, schreef de politie-eenheid van de Guardia Civil zondag op X.

6 uur geleden
Socialisten winnen in Catalaanse regioverkiezingen

BARCELONA (ANP/RTR) - De Spaanse Socialistische Partij is bij de verkiezingen in de regio Catalonië de grootste partij geworden. Omdat geen enkele partij op eigen kracht een meerderheid bereikt, wacht Catalonië coalitiebesprekingen die tot ver na de verkiezingen kunnen duren.

8 uur geleden
Litouwse president claimt overwinning in eerste verkiezingsronde

VILNIUS (ANP/RTR) - De Litouwse president Gitanas Nauséda heeft de overwinning geclaimd in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van het Baltische land. Uit de eerste resultaten blijkt dat hij ver voor ligt op zijn naaste rivaal.

9 uur geleden
Poetin wil Russische defensieminister Sjojgoe vervangen

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) - De Russische president Vladimir Poetin heeft voorgesteld minister van Defensie Sergej Sjojgoe te vervangen. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS op basis van de Federatieraad, waar Poetins voorstellen voor de samenstelling van een nieuwe Russische regering werden ontvangen.

10 uur geleden
Salaris Palestijnse ambtenaren onder druk door Israëlische fiscus

RAMALLAH (ANP/RTR) - De salarissen van Palestijnse ambtenaren staan onder druk doordat het Israëlische ministerie van Financiën doorgaat met het inhouden van belastinginkomsten, meldt de Palestijnse Autoriteit. Daardoor zou slechts een deel van hun salarissen kunnen worden uitbetaald.

12 uur geleden
Dodental loopt op na raketaanval op Russische stad Belgorod

BELGOROD (ANP/RTR/AFP) - Door een raketaanval op een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, zijn volgens het Russische ministerie van Noodsituaties vier mensen gedood. Eerder had gouverneur Vjatsjeslav Gladkov twee doden gemeld, met de toevoeging dat er mogelijk nog meer mensen onder het puin lagen. Later troffen hulpdiensten inderdaad de lichamen van twee slachtoffers aan.

13 uur geleden