Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerika reageert geschokt op schietpartij op basisschool in Texas

Amerika reageert geschokt op schietpartij op basisschool in Texas

WASHINGTON (ANP) - De schietpartij op de basisschool in de Amerikaanse staat Texas, die dinsdag aan negentien kinderen en twee leraren het leven kostte, heeft in de Verenigde Staten tot geschokte reacties geleid. Niet alleen vanuit politieke hoek, maar ook uit de media- en sportwereld klinkt de roep om strengere wapenwetgeving.

De Democratische senator Chris Murphy, die één maand na de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in 2012 in de staat Connecticut aantrad in de Senaat, vroeg zich met tranen in zijn ogen hardop af "wat we hier aan het doen zijn". Het is niet dat dit onvermijdelijk is, sprak Murphy, doelend op de schietpartij. Murphy stelde dat "dit alléén in dit land gebeurt, en nergens anders. Het is onze keuze om dit door te laten gaan."

Aan verslaggevers legde Murphy even later uit dat Amerika "het mogelijk maakt dat zeer zieke mensen vuurwapens krijgen", schrijft The Guardian. "Dat maakt Amerika anders. En ik ben hier op mijn knieën om te smeken om dat te veranderen."

Oproep tot actie

In een serie tweets schrijft ook voormalig president Barack Obama dat "er lang geleden actie ondernomen had moeten worden" om de wapenwetgeving aan te scherpen. Presidentsvrouw Jill Biden, zelf een onderwijzeres, twitterde: "Heer, genoeg". Zij schreef "verbijsterd, boos en diepbedroefd" te zijn om het drama dat zich dinsdag voltrok in de plaats Uvalde.

Eerder had president Joe Biden zijn landgenoten al opgeroepen om in actie te komen tegen de wapenlobby. Zijn Democratische partij heeft niet genoeg stemmen in het Congres om strengere wapenwetgeving door te voeren.

Medeleven

De Amerikaanse acteur Matthew McConaughey, bekend van films als Interstellar en The Gentlemen, is geboren in Uvalde en schrijft op Instagram dat de VS in actie moeten komen om dergelijke bloedbaden te voorkomen. "We weten allemaal dat het beter kan en moet", schrijft de 52-jarige acteur.

Ook elders in de wereld is de schietpartij niet onopgemerkt gebleven. De Oekraïense president Volodimir Zelenski betuigt medeleven aan de nabestaanden en stelt dat het "vreselijk is dat in vredestijd slachtoffers vallen door schietpartijen".

Paus Franciscus zegt "diepbedroefd" te zijn en vraagt om strengere wapenwetgeving. De Franse president Emmanuel Macron schrijft dat het Franse volk "de schok en de pijn" deelt met de Amerikanen. De Israëlische president Isaac Herzog schrijft op Twitter "geschrokken te zijn door de moorddadige razernij". De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, die momenteel in de VS is, zegt aan tafel bij Stephen Colbert "deze gebeurtenissen als moeder, en niet als politicus, te zien". "Het spijt mij zo wat hier is gebeurd", stelt Ardern.

Meer uit Buitenland

VN: recordaantal van 120 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht

GENÈVE (ANP) - Wereldwijd zijn 120 miljoen mensen op de vlucht, zegt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat aantal stijgt al jaren en lag nog nooit eerder zo hoog.

11 minuten geleden
G7-top in Italië begint met gesprekken over steun Oekraïne

FASANO (ANP) - De G7-top begint in de Italiaanse regio Apulië met gesprekken over steun aan Oekraïne. De leiders van de lidstaten hopen op een deal over hoe ze de winst op bevroren tegoeden uit Rusland kunnen gebruiken ten gunste van Oekraïne.

14 minuten geleden
Protesten in Argentinië om nieuwe hervormingspogingen van Milei

BUENOS AIRES (ANP) - In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn woensdag grote straatprotesten gehouden tegen hervormingen die de uiterst rechtse president Javier Milei wil doorvoeren. In de Argentijnse senaat wordt gedebatteerd over de zogeheten omnibuswet, die in hervormingen voorziet als privatisering van overheidsbedrijven en flexibilisering van de arbeidsmarkt.

2 uur geleden
Hamas spoort VS aan druk uit te oefenen op Israël voor bestand

DOHA (ANP) - Hamas heeft de Verenigde Staten verzocht om hun bondgenoot Israël onder druk te zetten om een ​​permanent staakt-het-vuren in het gebied te aanvaarden, nu de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een bezoek aan het Midden-Oosten afrondt.

3 uur geleden
Kroonprins Bin Salman afwezig op G7-top in Italië om hadj

ROME (ANP) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft zich woensdagavond bij de Italiaanse premier Giorgia Meloni afgemeld voor de G7-top die donderdag van start gaat. Dat meldde het staatspersbureau SPA in een verklaring. De 38-jarige troonopvolger gaf aan verhinderd te zijn door de voorbereidingen rondom de pelgrimstocht (hadj), naar de voor moslims heilige plaats Mekka, die dit weekend van start gaat. In zijn bericht aan Meloni verontschuldigde Bin Salman zich voor zijn afwezigheid.

6 uur geleden
Starmer zegt de belasting voor werkenden niet te verhogen

GRIMSBY (ANP) - Labour is niet van plan om de belastingen te verhogen voor werkenden. Dat heeft partijleider Keir Starmer gezegd in een campagneuitzending van Sky News. De Conservatieve partij van premier Rishi Sunak valt Labour vaak aan op belastingen.

8 uur geleden
G7: 50 miljard dollar voor Oekraïne via bevroren Russisch geld

PARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De G7, een groep van zeven machtige geïndustrialiseerde landen, heeft in principe een akkoord bereikt over de uitbetaling van 50 miljard dollar (ruim 46 miljard euro) aan Oekraïne door gebruik te maken van bevroren Russische tegoeden. Kyiv krijgt het geld nog dit jaar, maakte G7-lid Frankrijk bekend. Verdere details moeten nog worden uitgewerkt.

8 uur geleden