Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerika reageert geschokt op schietpartij op basisschool in Texas

Amerika reageert geschokt op schietpartij op basisschool in Texas

WASHINGTON (ANP) - De schietpartij op de basisschool in de Amerikaanse staat Texas, die dinsdag aan negentien kinderen en twee leraren het leven kostte, heeft in de Verenigde Staten tot geschokte reacties geleid. Niet alleen vanuit politieke hoek, maar ook uit de media- en sportwereld klinkt de roep om strengere wapenwetgeving.

De Democratische senator Chris Murphy, die één maand na de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in 2012 in de staat Connecticut aantrad in de Senaat, vroeg zich met tranen in zijn ogen hardop af "wat we hier aan het doen zijn". Het is niet dat dit onvermijdelijk is, sprak Murphy, doelend op de schietpartij. Murphy stelde dat "dit alléén in dit land gebeurt, en nergens anders. Het is onze keuze om dit door te laten gaan."

Aan verslaggevers legde Murphy even later uit dat Amerika "het mogelijk maakt dat zeer zieke mensen vuurwapens krijgen", schrijft The Guardian. "Dat maakt Amerika anders. En ik ben hier op mijn knieën om te smeken om dat te veranderen."

Oproep tot actie

In een serie tweets schrijft ook voormalig president Barack Obama dat "er lang geleden actie ondernomen had moeten worden" om de wapenwetgeving aan te scherpen. Presidentsvrouw Jill Biden, zelf een onderwijzeres, twitterde: "Heer, genoeg". Zij schreef "verbijsterd, boos en diepbedroefd" te zijn om het drama dat zich dinsdag voltrok in de plaats Uvalde.

Eerder had president Joe Biden zijn landgenoten al opgeroepen om in actie te komen tegen de wapenlobby. Zijn Democratische partij heeft niet genoeg stemmen in het Congres om strengere wapenwetgeving door te voeren.

Medeleven

De Amerikaanse acteur Matthew McConaughey, bekend van films als Interstellar en The Gentlemen, is geboren in Uvalde en schrijft op Instagram dat de VS in actie moeten komen om dergelijke bloedbaden te voorkomen. "We weten allemaal dat het beter kan en moet", schrijft de 52-jarige acteur.

Ook elders in de wereld is de schietpartij niet onopgemerkt gebleven. De Oekraïense president Volodimir Zelenski betuigt medeleven aan de nabestaanden en stelt dat het "vreselijk is dat in vredestijd slachtoffers vallen door schietpartijen".

Paus Franciscus zegt "diepbedroefd" te zijn en vraagt om strengere wapenwetgeving. De Franse president Emmanuel Macron schrijft dat het Franse volk "de schok en de pijn" deelt met de Amerikanen. De Israëlische president Isaac Herzog schrijft op Twitter "geschrokken te zijn door de moorddadige razernij". De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, die momenteel in de VS is, zegt aan tafel bij Stephen Colbert "deze gebeurtenissen als moeder, en niet als politicus, te zien". "Het spijt mij zo wat hier is gebeurd", stelt Ardern.

Meer uit Buitenland

Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

30 minuten geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

1 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

2 uur geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

3 uur geleden
WHO wil Europese coronareispas als model voor rest van de wereld

BRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.

3 uur geleden
Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

5 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

6 uur geleden