Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerika is volgens president Biden 'weer aan het werk'

Amerika is volgens president Biden 'weer aan het werk'

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - President Joe Biden heeft de indruk dat zijn plannen om de Amerikaanse economie vooruit te helpen "werken". Dat heeft hij gezegd nadat uit het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid bleek dat er in de Verenigde Staten vorig jaar 6,4 miljoen banen bij zijn gekomen. Dat is een andere president in een kalenderjaar nog nooit gelukt, benadrukte Biden vrijdag. "Amerika is weer aan het werk", voegde hij eraan toe.

Na het verlies van meer dan 22 miljoen banen aan het begin van de coronapandemie, zorgde een snelle vaccinatiecampagne begin vorig jaar voor een duidelijke opleving van de economie. Daarbij lukte het Biden om met een steunpakket van 1,9 biljoen dollar, omgerekend bijna 1700 miljard euro, de vraag vanuit consumenten en bedrijven extra aan te wakkeren. De werkloosheid daalde in december uiteindelijk tot 3,9 procent, ruim onder het niveau dat economen begin vorig jaar hadden voorzien.

Toch zijn niet alle Amerikanen overtuigd van Bidens economische beleid. Uit peilingen kwam recent naar voren dat er ook veel mensen ontevreden zijn, vooral als gevolg van de sterk opgelopen inflatie. Die beeldvorming probeerde Biden met zijn opmerkingen vrijdag tegen te gaan. Ook betwiste hij beweringen van politici dat hij niet genoeg zou doen om de sterke prijsstijgingen voor gewone Amerikanen aan te pakken.

Zo schetste Biden de stappen die zijn regering neemt om de verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketens van bedrijven te verminderen. Die verstoringen worden als een belangrijke oorzaak beschouwd van de hoge prijzen. Biden herhaalde ook zijn oproep aan politici in Washington om zijn nieuwere economische plan, waarmee ruwweg 2 biljoen dollar is gemoeid, goed te keuren. Dat pakket zou ook helpen bij het terugdringen van de inflatie.

Meer uit Financieel

Beleggers schrikken van productiefout Boeing, Coinbase keldert

NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde dinsdag bij de verliezers op Wall Street. Beleggers zetten het aandeel lager nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstelt, omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Daarnaast ging de beurskoers van cryptobeurs Coinbase hard omlaag. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

3 uur geleden
Boeing stelt levering Dreamliners uit om productiefout

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing moet de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstellen omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer laten weten. Voor Boeing gaat het om een tegenvaller aangezien het concern juist hard werkt om te voldoen aan de stijgende vraag naar zijn langeafstandsvliegtuigen.

3 uur geleden
Internetleverancier Rodin failliet, curator zoekt koper netwerk

GRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiële moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.

4 uur geleden
Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

5 uur geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

7 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

7 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

8 uur geleden