Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ambtenaren vragen kabinet: roep Israël een halt toe

Ambtenaren vragen kabinet: roep Israël een halt toe

DEN HAAG (ANP) - Een groep ambtenaren van ministeries uit in een brief aan het kabinet "grote zorgen over de onvoorwaardelijke steun" aan Israël. De ambtenaren roepen op om Israël een halt toe te roepen, blijkt uit de brief waarover De Telegraaf als eerste schreef en die ook het ANP heeft ingezien. Ze vinden verder dat het kabinet Israël moet aanspreken op de verantwoordelijkheid die het land heeft "als bezetter van de Palestijnse gebieden".

De rijksambtenaren veroordelen de "gruwelijke" aanvallen van Hamas, maar laken het feit dat "geen duidelijke lijn (wordt) getrokken ten aanzien van" de Israëlische reactie hierop. Israël ondermijnt de internationale rechtsorde en gebruikt disproportioneel geweld. De ambtenaren zien dat "het grote aantal burgerslachtoffers in Gaza als legitieme nevenschade gezien wordt door Israël".

Ze voegen daaraan toe "dat Israël tot op dit moment geen enkele terughoudendheid toont in haar reactie, in naam van zelfverdediging". Ook Nederland stelt zich bepaald niet terughoudend op, volgens de ambtenaren. Ze vragen een ferme veroordeling van het "buitensporige geweld in Gaza" en vragen het kabinet Israël te wijzen "op het belang van handelen binnen de richtlijnen van het internationaal humanitair recht". Daarbij moet het kabinet van het verleden leren, stellen zij: "Israël heeft reeds (...) oorlogsmisdaden gepleegd en zal dit blijven doen zolang zij hiervoor niet gestraft wordt."

Diplomatieke oplossing

Tot slot vragen de ambtenaren het kabinet zich in te spannen voor een diplomatieke oplossing. "Roep op tot de-escalatie, zorg voor dialoog, zet alles op alles om blijvende vrede te bewerkstelligen."

Op het moment van schrijven hebben bijna 300 ambtenaren de brief ondertekend. Dat aantal neemt toe maar is wel een relatief klein deel van de tienduizenden werknemers die bij ministeries werken. De brief kan tot woensdagochtend worden ondertekend, en wordt daarna gemaild naar alle bewindspersonen.

Meer uit Politiek

Premier Schoof dankt Biden voor inzet voor een veilig Europa

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft "groot respect" voor de Amerikaanse president Joe Biden, laat hij via een woordvoerder weten. "Ik ben dankbaar voor de goede samenwerking en zijn niet aflatende inzet voor een veilig Europa."

17 uur geleden
Van der Burg: besluit Biden maakt voor Democraten niet meer uit

HILVERSUM (ANP) - VVD-Kamerlid Eric van der Burg meent dat het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap voor de Democraten geen verschil meer zal maken. "Het zat eraan te komen. De vraag was niet of, maar alleen maar wanneer. Ik vrees voor de Democraten dat het niet uitmaakt of het nu gebeurt of volgende week, maar dat Trump een zodanig sterke positie heeft dat het vechten tegen de bierkaai is."

17 uur geleden
Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest

BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."

21 uur geleden
GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

2 dagen geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

2 dagen geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

3 dagen geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

3 dagen geleden