Ambtenaren schrikken van bureausensoren 'made in China'
DEN HAAG (ANP) - Een proef met sensoren die nagaan of bureaus in een ministerie bezet zijn, is een paar weken onderbroken wegens zorgen om onder meer Chinese spionage. Op de kastjes stond 'made in China'. Nader onderzoek wijst uit dat alleen de verpakking uit China komt, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten na berichtgeving van De Telegraaf.
Een aantal overheidsdiensten draait proef met de sensoren van het zogeheten Workspace Management System (WMS). Ambtenaren kunnen hiermee zien welke werkplekken en vergaderruimtes vrij zijn en bijvoorbeeld beslissen of ze thuis werken of op kantoor. Schoonmakers weten welke ruimtes zijn gebruikt en misschien een schoonmaakbeurt nodig hebben. Ook wordt duidelijk of werkplekken kunnen worden ingekrompen.
Maar ambtenaren schrokken van de tekst 'made in China' op de 14.500 sensoren. Westerse overheden zijn tegenwoordig beducht voor spionage met behulp van Chinese technologie. Maar het gaat "enkel om de plastic hoesjes waarmee de sensoren worden bevestigd", zegt het ministerie. "Er is geen sprake van Chinese technologie die in de overheidspanden wordt bevestigd." De sensoren en het systeem zijn "veilig".
De onder bureaus bevestigde kastjes worden ook beter vastgeplakt na klachten dat ze losraakten. De pilot van 1,5 miljoen euro wordt hervat en eind dit jaar afgerond.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De uitstoot van broeikasgassen in Nederland was in het derde kwartaal van dit jaar ongeveer net zo hoog als een jaar eerder in dezelfde periode, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste twee kwartalen noteerde het statistiekbureau nog een afname van 4 procent. Dat de daling in de zomermaanden tot stilstand is gekomen, komt vooral door een hogere uitstoot van de industrie en in de gebouwde omgeving. In die laatste categorie vallen bijvoorbeeld woningen en kantoren.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 9810 meldingen van datalekken gekregen. Dat is iets minder dan in dezelfde periodes van 2022 en 2023. Toen registreerde de privacytoezichthouder ongeveer 10.500 meldingen van datalekken. Bedrijven, overheden en organisaties zijn in principe verplicht om datalekken te melden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Van de mensen die lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse en aseksueel (lhbtqia) zijn, is vorig jaar 10 procent slachtoffer van geweld geworden, telde statistiekbureau CBS. Van de overige bevolking overkwam dat 6 procent.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels K9 vraagt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) niet mee te werken aan de plannen van VVD-Kamerlid Bente Becker. Zij diende een motie in waarin het kabinet wordt gevraagd gegevens over culturele en religieuze normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond bij te houden.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Boeren zijn onmisbaar om de klimaatdoelen te halen, maar het beleid om ze te helpen verduurzamen schiet op alle fronten tekort, vindt de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR). Om daar verbetering in te brengen, moet nodig het vertrouwen tussen boeren en overheid worden hersteld. Dat is "een eerste voorwaarde", stelt de raad in een advies aan het kabinet.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In de afgelopen twee jaar zijn 400.000 Nederlanders blijvend gestopt met een of meerdere sporten omdat ze kampten met een blessure, schat VeiligheidNL. Dat dwarsboomt volgens de organisatie het halen van de richtlijnen voor voldoende bewegen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De explosie aan de Tarwekamp in Den Haag die afgelopen zaterdag zes mensen het leven heeft gekost, was volgens aanwijzingen van de politie gericht tegen een bruidsmodezaak in het getroffen pand. Dat meldde de politie dinsdagavond bij Opsporing Verzocht.
12 uur geleden