Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ambtenaar: Wiebes deed niets met waarschuwing 'toeslagenbloedbad'

Ambtenaar: Wiebes deed niets met waarschuwing 'toeslagenbloedbad'

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric Wiebes en diens voorganger Frans Weekers zijn expliciet gewaarschuwd voor het "volstrekt disproportionele" toeslagenbeleid. Dat leidde ertoe dat de Belastingdienst vele duizenden euro's aan kinderopvangtoeslag terugvorderde als alleen de eigen bijdrage niet was betaald. Ambtenaar Dennis Blansjaar zegt in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie dat op het ministerie van Financiën in 2012 duidelijk was: "We gaan hier een bloedbad mee aanrichten."

Dat het volledige toeslagenbedrag moet worden terugbetaald als alleen de eigen bijdrage (vaak een fractie van het totaal) niet was betaald, is een van de redenen dat het kinderopvangtoeslagschandaal tot zulke enorme problemen leidde bij gedupeerden. Door dit beleid werden ook ouders de dupe als een gastouderbureau of kinderopvanglocatie zei dat ze geen eigen bijdragen hoefden te betalen. Rond 2012 toetsten Blansjaar en zijn team of ook de rechter dit beleid in stand zou houden. Volgens de advocaat van het Rijk was dat het geval

"We dreigden gelijk te krijgen van de rechter", zag Blansjaar. Intussen werd steeds duidelijker dat dit desastreuze gevolgen kon hebben voor ouders die geen eigen bijdragen hadden betaald.

Hierop adviseerden de ambtenaren het kabinet om alleen de eigen bijdrage terug te eisen, met daar bovenop nog een boete. Voor vermeende fraude met uitkeringen was het al gebruikelijk om een boete op te leggen, volgens de omstreden fraudewet. "De reactie van de heer Wiebes was zo ongeveer van: 'Ja, ja, wat raar, goh, gek dat dat gebeurt'", verklaart Blansjaar. "Punt. En dan niks." Blansjaar schetst in zijn verhoor hoe het onderbrengen van toeslagen bij de Belastingdienst vanaf het begin een slecht huwelijk was. "Uitkeren is een vak", aldus de ambtenaar. De Belastingdienst was volledig ingericht op het heffen en innen, en dus op het binnenhalen. Het ongecontroleerd uitkeren van bedragen (de controle vond immers pas achteraf plaats) ging "zó in tegen de cultuur van de organisatie". Inmiddels is de afdeling toeslagen losgekoppeld van de Belastingdienst.

Meer uit Politiek

Kabinet: alleen bij betaald werk bijna gratis kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet blijft erbij dat bijna gratis kinderopvang, in ieder geval in eerste instantie, alleen gaat gelden voor ouders met betaald werk. Dat maakte staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken) duidelijk tijdens een debat waarin verschillende partijen lieten weten voorstander te zijn van een ruimere regeling.

31 minuten geleden
Staatssecretaris: adviezen toeslagencompensatie spreken mij aan

DEN HAAG (ANP) - Veel adviezen van een commissie over het beter compenseren van toeslagenouders "spreken mij enorm aan", zei staatssecretaris Sandra Palmen (Toeslagen) donderdag bij het in ontvangst nemen van de aanbevelingen. De commissie-Van Dam adviseerde de "onoverzichtelijke en onuitvoerbare kluwen" van een hersteloperatie terug te brengen naar twee routes voor gedupeerden. Palmen voelt "urgentie" om over te stappen op één schadekader, zoals de commissie adviseert.

2 uur geleden
Partijen vallen D66 aan om halvering veestapel

DEN HAAG (ANP) - D66 heeft donderdag in een landbouwdebat kritiek gekregen van BBB, ChristenUnie en SGP op het standpunt dat de veestapel gehalveerd moet worden. Toen de rechter woensdag bepaalde dat de staat wettelijke stikstofdoelen voor eind 2030 moet halen, reageerde D66-leider Rob Jetten dat halveren van de veestapel "onvermijdelijk" is.

3 uur geleden
Ongevraagd advies Van Dam: haal toeslagen weg bij Financiën

DEN HAAG (ANP) - De Dienst Toeslagen, ooit onderdeel van de Belastingdienst, moet eigenlijk weg bij het ministerie van Financiën. Dat oppert de spoedcommissie onder leiding van oud-Kamerlid Chris van Dam in een ongevraagd advies. De commissie bracht advies uit over de hersteloperatie van het toeslagenschandaal, maar gaf in het 'naschrift' het advies dat Toeslagen mogelijk thuishoort bij het ministerie van Sociale Zaken.

3 uur geleden
Van Dam: toeslagenherstel onvoldoende, terug naar twee routes

DEN HAAG (ANP) - De compensatie van gedupeerden in het toeslagenschandaal loopt dusdanig vast, dat volledig herstel van alle ouders vijftien tot twintig jaar dreigt te duren. De hersteloperatie is ondermaats en een "onoverzichtelijke en onuitvoerbare kluwen", oordeelt de commissie onder leiding van oud-Kamerlid Chris van Dam in een spoedadvies. Hij adviseert om het herstelproces terug te brengen naar twee routes, "met als belangrijkste route die van SGH", de stichting waar prinses Laurentien voorheen aan het roer stond.

4 uur geleden
Timmermans: ik ken geen geheime lobbycontracten over Green Deal

DEN HAAG (ANP) - Leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA is naar eigen zeggen niet bekend met geheime contracten die volgens De Telegraaf zijn gesloten toen hij Eurocommissaris was. Hierin zou volgens het dagblad zijn afgesproken dat milieuorganisaties in ruil voor subsidies van de Europese Commissie lobbyden voor de Green Deal van Timmermans. "Ik heb zelf nooit contracten gesloten en me er niet rechtstreeks mee beziggehouden in mijn tijd als Eurocommissaris", reageert hij.

21 uur geleden
Uitermark: herdenking beschermen tegen demonstratie 'ingewikkeld'

DEN HAAG (ANP) - Herdenkingen beschermen tegen verstoringen door demonstraties is een "ingewikkelde puzzel", zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) in een debat over het demonstratierecht. In de Kamer gaan stemmen op om bijvoorbeeld strenger op te treden tegen demonstraties rond 4 mei-herdenkingen, maar daar gaat de minister niet direct in mee.

22 uur geleden