Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ambitieus plan Brussel voor vergroening transport

Ambitieus plan Brussel voor vergroening transport

BRUSSEL (ANP) - In 2030 moeten er minstens dertig miljoen emissievrije auto’s in de EU rondrijden, en drie miljoen openbare oplaadpunten zijn. Het hogesnelheidstreinverkeer moet verdubbelen de komende tien jaar. In 2035 moeten er emissievrije zeeschepen op de markt zijn, en in 2050 grote vliegtuigen die geen CO2 uitstoten. Het goederenvervoer per trein moet in 2050 zijn verdubbeld, stelt vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie voor.

De voorstellen staan in een mobiliteitsstrategie die Timmermans woensdag in Brussel presenteert en moet leiden tot een groen, slim en betaalbaar vervoersstelsel in de EU. "Om onze klimaatdoelen te bereiken moet de CO2-uitstoot van de transportsector duidelijk omlaag", aldus Timmermans. Hij is verantwoordelijk voor het Europese klimaatbeleid. De EU-leiders hebben al afgesproken dat de unie in 2050 klimaatneutraal moet zijn.

De strategie van de commissie gaat vergezeld van een actieplan met 82 initiatieven voor de volgende vier jaar om het transportstelsel in de EU duurzamer te maken en slimme, digitale technologieën in te zetten voor efficiënter vervoer. Reizigers moeten bijvoorbeeld gemakkelijker van verschillende, aansluitende transportmiddelen tijdens één reis gebruik kunnen maken. Ook voor goederen moet dat beter kunnen.

Klimaatpact

De commissie pleit ook voor emissievrije vliegvelden en havens, onder meer door het gebruik van duurzame brandstoffen voor vliegtuigen en schepen te bevorderen. Voor CO2-uitstoot moet betaald worden. In 2050 moeten nagenoeg alle auto's, bussen en nieuwe zware voertuigen emissievrij zijn.

Timmermans lanceert volgende week ook nog een Klimaatpact dat "iedereen die actie voor onze planeet wil ondernemen samenbrengt". Hij roept mensen en organisaties op klimaatambassadeur te worden om daar richting aan te geven, wetenschappelijke informatie te verspreiden en klimaatinitiatieven te steunen.

'Stap in de goede richting'

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) vindt de gepresenteerde mobiliteitsstrategie "een stap in de goede richting", maar mist "harde doelstellingen die cruciaal zijn voor de transitie naar een groene economie". Zo zegt het 2030-doel van dertig miljoen uitstootvrije voertuigen op de Europese wegen volgens hem weinig. "Door de lange levensduur van auto’s is het eigenlijk heel simpel: verbied vanaf 2030 de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor. Japan, Groot-Brittannië en Californië spreken al over zo’n einddatum, Europa kan dit ook doen."

Vera Tax (PvdA) is blij dat de commissie vindt dat de trein zoveel mogelijk het vliegtuig moet vervangen op korte afstanden. Dan moeten wel "grote slagen" worden gemaakt om de trein het aantrekkelijke alternatief te laten zijn voor vliegen, zoals goedkopere tickets. Ze plaatst een kritische noot bij het sociale aspect van de plannen: "Wij moeten ervoor zorgen dat de verduurzaming van de sector werkgelegenheid creëert en dat werknemers omgeschoold worden om duurzame moderne technologieën te gebruiken. Dat zie ik nog te weinig van terug in deze strategie."

Meer uit Financieel

AI-bedrijf Nvidia fors meer waard op beurs na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Chipconcern Nvidia is donderdag ruim 200 miljard dollar meer waard geworden op de beurs in New York. Beleggers reageren enthousiast op de resultaten van de belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI). Het gaat, in geld uitgedrukt, om de grootste koerssprong ooit.

52 minuten geleden
Ruim 2 miljard dollar verlies voor Vietnamese automaker VinFast

HANOI (ANP/BLOOMBERG) - De Vietnamese producent van elektrische auto's VinFast, die eerder ook in Nederland werd geïntroduceerd met veel bombarie, heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van meer dan 2 miljard dollar (1,9 miljard euro). Dat is bijna 15 procent meer dan een jaar eerder.

57 minuten geleden
Golf aan stakingen komende week in streekvervoer Duitsland

BERLIJN (ANP) - Reizen met het openbaar vervoer in Duitsland dreigt volgende week lastiger te worden. Vakbond Verdi roept personeel van streekvervoerbedrijven in bijna alle deelstaten op om het werk neer te leggen.

1 uur geleden
ECB lijdt door hoge rentes eerste jaarverlies sinds 2004

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in 2023 het eerste jaarverlies geleden sinds 2004. Door de sterk gestegen rentes is de centrale bank voor de eurozone veel meer geld kwijt aan banken die hun overtollige deposito's bij de ECB stallen. Tegelijkertijd leveren eerder opgekochte obligaties van Europese overheden amper iets op.

2 uur geleden
Staking personeel Eiffeltoren gaat vierde dag in

PARIJS (ANP/DPA) - De staking van het personeel van de Eiffeltoren gaat zijn vierde dag in. Tientallen werknemers voeren sinds maandag actie omdat ze vinden dat het stadsbestuur van Parijs de toeristische attractie verwaarloost.

2 uur geleden
Volkswagen roept in VS 261.000 auto's terug om defect brandstofpomp

NEW YORK (ANP/RTR) - Autoconcern Volkswagen moet in de Verenigde Staten meer dan 261.000 auto's terugroepen door problemen met de pomp in de brandstoftank, maakte de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) bekend.

2 uur geleden
KLM schrapt donderdag 64 vluchten Schiphol door storm Louis

SCHIPHOL (ANP) - KLM schrapt donderdag 64 Europese vluchten van en naar Schiphol omdat harde windstoten worden verwacht, meldt de luchtvaartmaatschappij. Nederland krijgt aan het einde van de dag te maken met storm Louis, die volgens Weeronline vanaf de middag zorgt voor harde wind, stevige buien en zware windstoten in het westen van het land.

2 uur geleden